boeken van de kringloop
Kringloopvondsten,  Persoonlijk

Een nieuwe lading boeken van de kringloop

Laatst mocht ik voor het eerst in de lockdown weer naar de kringloopwinkel en kocht ik vijf boeken. Maar aangezien ik een kringlooplover (is kringloopjunkie een woord?) ben, ging ik deze week weer. En wat er toen gebeurde ZAL JE VERBAZEN: ik nam een nieuwe lading boeken van de kringloop mee.

Boeken van de kringloop: weten wat je zoekt én je laten verrassen

Als ik een stapel goede boeken heb gevonden, krijg ik altijd de vraag hoe ik die boeken dan vind. Daar schrijf ik ooit nog een uitgebreide blog over, heb ik besloten. Het belangrijkste is in ieder geval om heel veel (on)nodige boekenkennis in je hoofd te hebben. Van die kennis dat wanneer je de naam van een bepaalde schrijver op de rug van een boek ziet staan, dat er dan een belletje gaat rinkelen. Naast namen van schrijvers heb ik ook altijd een algemeen idee in mijn hoofd, bijvoorbeeld: kijken of er dichtbundels zijn. Helpt niet écht, want soms is er helemaal niks, maar voor mezelf is dat handig als houvast. Dat ik een beetje een idee heb wat ik zoek in plaats van rondlopen als een kip zonder kop.

‘Het is balanceren tussen houvast vinden voor jezelf en gewoon welzijn wat je tegenkomt’

Een beetje houvast hebben kan dus geen kwaad, maar klamp jezelf niet teveel vast, want cliché maar waar: in de kringloopwinkel moet je je laten verrassen. Het is balanceren tussen houvast vinden voor jezelf (om niet overprikkeld te raken door de hoeveelheid boeken, in mijn geval) en gewoon wel zien wat je tegenkomt. Goed, tijd voor de buit.

De macht – Naomi Alderman

Alderman won een paar jaar geleden de Women’s Prize for Fiction met De macht. Ik had me nooit zo verdiept in deze titel, maar wist wel dat het een futuristische feministisch boek was. Met dank aan die boekenkennis, vooral door overmatig scrollen door Instagram, ging er een belletje rinkelen bij dit boek. Hup, mee. Dit is namelijk helemaal mijn soort roman: dystopisch én feministisch.

In ‘De macht’ van Naomi Alderman ontdekken vrouwen overal ter wereld dat zij de kracht bezitten. Met de minste vingerbeweging kunnen ze folterende pijnen veroorzaken, en zelfs doden. Ineens beseft iedere man op aarde dat hij de macht niet meer in handen heeft. De Dag van de Meisjes is aangebroken – maar waar houdt het op?

Daisy Jones & The Six – Taylor Jenkins Reid

Mijn kringloop is best georganiseerd. Boeken zijn ingedeeld op genre en op alfabet. Alleen zitten de kasten soms wel overvol en liggen er dubbele rijen boeken. Ergens achterin zag ik plots Daisy Jones & The Six,een opvallende knalroze rug. Ik greep het boek meteen, keek naar links en naar rechts of niemand mijn 1,5m-bubbel zou doorbreken om het boek van me af te pakken en gooide het in mijn winkelwagentje. Score, want dit boek is vrij recent en ik wilde het al graag lezen. Zin om meegesleept te worden naar eind jaren ’60 ook.

In Daisy Jones & The Six van Taylor Jenkins Reid droomt de knappe maar instabiele Daisy Jones er eind jaren 60 van een beroemd zangeres te worden. Ze wordt voorgesteld aan Billy Dunne, de frontman van de opkomende rockband The Six. De vonken spatten ervan af en hun eerste hit slaat in als een bom. Billy’s vrouw is zich bewust van de chemie tussen haar man en Daisy, maar hun huwelijk en gezin staan voorop. Die romantiek is niets voor de coole toetsenist Karen die de liefde opzijschuift voor haar carrière in een tijd die daar nog niet rijp voor is.

boeken van de kringloop

Astrid H. Roemer – Over de gekte van een vrouw

Nu ik dit schrijf besef ik: de rode draad door dit lijstje is auteurs die belangrijke prijzen winnen. Astrid H. Roemer won onlangs de Prijs der Nederlandse Letteren, als eerste Surinaamse auteur. Ik kende haar van naam, maar had nog nooit iets van haar gelezen. Via FixDit zag ik dit lijstje met tips voor beginnende lezers van haar werk. Gebroken wit wordt aangeraden om mee te beginnen, maar Over de gekte van een vrouw is een goede tweede. En die laatste lag zomaar in mijn kringloop.

De achttienjarige Noenka wordt, wanneer zij als lerares het nest verlaat, in een samenleving gezogen die vibreert van identiteiten, botsende levensovertuigingen, agressie en persoonlijke belangen. Na negen dagen scheidt zij van haar gewelddadige man Louis en begint ze verhoudingen die haar niet bieden wat ze zoekt. Er wordt over haar geroddeld tot zij niet veilig meer is. Haar ouderlijk huis valt langzaam uiteen door de kanker die haar moeder velt, waardoor zij moet terugkeren naar haar geboortedorp. Per toeval vindt zij een uitweg die haar levensgeluk schenkt.

Bart Moeyaert – Broere

Nog een prijswinnaar is Bart Moeyaert, die de Astrid Lindgren Memorial Award won in 2019. Dé belangrijkste prijs voor je oeuvre als je jeugdliteratuur schrijft. Veel mensen kennen hem denk ik wel van Tegenwoordig heet iedereen Sorry, maar hij heeft ontzettend veel boeken geschreven, waaronder Broere. Voor die titel won hij destijds ook de Woutertje Pieterse prijs. Als dat geen prijzenregen is!

Iedereen herinnert zich de geur van sinterklaasdag, de smaak van gestolen goed, het geluid van zomers water. Iedereen heeft een grootmoeder gehad met een rommellaatje, iedereen weet nog hoe warm de armen van de liefde waren. Door de verhalen die Bart Moeyaert over zijn zes broers en zichzelf vertelt, waait een bries waarvan je gaat glimlachen, ook als je geen broers of zussen hebt.

Het leven volgens Pippa Leeuwenhart (#1) – Barbara Tammes

Mijn hart is zwak voor jeugdliteratuur, zeker als er mooie illustraties in staan. Voor illustratie inspiratie kocht ik daarom Het leven volgens Pippa Leeuwenhart. Qua stijl lijkt het wel een beetje op hoe ik zelf teken en nou ja, ik werd er gewoon nogal blij van. Voor 1,50 kon ik dat niet laten liggen.

Sinds de scheiding van haar ouders heeft Pippa twee totaal verschillende levens. Doordeweeks woont ze bij haar moeder en hun paarden in een oude gare boerderij op het Platteland. En in het weekend woont ze bij haar vader in een poepchic appartement in de Grote Stad. Om lichtelijk gek van te worden. Gelukkig heeft ze haar dagboek. Daarin beschrijft (en tekent) Pippa wat ze meemaakt, maar zoekt ze ook verwarrende zaken uit, bijvoorbeeld over gevoelens (wat zijn het eigenlijk en waarom veranderen ze zo makkelijk?), vriendschap (hoe komt het dat je bij elke vriendin net iemand anders bent?) en verliefdheid (hoe weet je of je verliefd bent op het verliefd zijn of écht verliefd?)

Heb jij al een van deze boeken gelezen?

Eén reactie

  • Rowan

    Jaaaa Daisy Jones <3 Als je de kans hebt om het luisterboek tegelijkertijd aan te zetten is dat ook een echte aanrader, want het is met full cast en dat vond ik echt zo tof.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *