langste kerst ooit lisette jonkman de kluts kwijt vannessa thuyns nederlandse feelgood boeken
Feelgood

Ik las twee feelgood boeken: Lisette Jonkman & Vannessa Thuyns

Ik las Langste Kerst Ooit van Lisette Jonkman en De Kluts Kwijt van Vannessa Thuyns. Biede geschreven door een Nederlandse auteur, beide feelgood, want daar had ik even enorm veel zin in: feelgood romans. Dit is wat ik van de twee boeken vond.


langste kerst ooit lisette jonkman recensie

Langste kerst ooit – Lisette Jonkman

Een van mijn favoriete Nederlandse feelgood auteurs is Lisette Jonkman. Eerder schreef ze de Verkikkerd-serie, de Onbreekbaar-serie en corona feelgood  Onverbeterlijk. Ik verslond ze stuk voor stuk en dat was bij Langste kerst ooit zeker niet anders. In dit boek volgen we Noëlle die geboren is op Eerste Kerstdag en elk jaar een speciale Noëlle kerst houdt voor familie en vrienden. Alles moet perfect zijn, tot de zogenoemde tafelconfetti aan toe. Doodvermoeiend natuurlijk, helemaal als Noëlle in een tijdlus a la Groundhog Day terechtkomt en het elke dag kerst is.

Ondertussen zijn er de ouders die maar blijven hopen dat ze teruggaat naar haar ex, diezelfde ex die ze elke kerst tegenkomt (is het toch meant to be of moet ze het juist loslaten?), een zwangere zus en de knappe vriend die haar surfende broer meeneemt uit Australië. En daardoor wordt het ondanks de tijdlus geen moment saai.

Langste kerst ooit is weer een heerlijke Lisette Jonkman – vol droge humor, hilarische personages én een hartverwarmend einde. Vier sterren. ⭐⭐⭐⭐

De kluts kwijt – Vannessa Thuyns

Een Nederlandse feelgood schrijfster die ik nog niet op mijn netvlies had, is Vannessa Thuyns. Ik las haar nieuwste roman De kluts kwijt.

In deze feelgood volgen we de ietwat chaotische en stuntelige journaliste Naomi die stukjes schrijft maar niet een enorme carrière heeft. Als haar ex voorstelt om een stuk over zijn restaurant te schrijven in tijdschrift Culy, en dan vooral over zijn chef-kok Jonas die mateloos populair is maar ook nors, stug en anti-journalist, besluit Naomi dat te doen. In de eerste plaats omdat haar ex ook de baas is van het huis van haar ouders en in de financiële problemen zit. Met het artikel over zijn chef-kok hoopt hij meer mensen naar het restaurant te trekken. En dus gaat Naomi semi-undercover als culinair journalist.

Ondertussen is er een vader die dement wordt, een zus die al jaren niet meer bij haar ouders komt en moet hoofdpersoon Naomi dus ook nog dealen met Jonas die helemaal niet op haar zit te wachten. Het wordt een soort enemies to lovers, maar ook nét niet. Ik voelde de spanning niet zo en had meer sarcastische opmerkingen over-en-weer willen zien zoals in The Hating Game bijvoorbeeld het geval is. Het zij-verhaal over de vader is erg mooi, maar al met al voelde het soms wat te veel waardoor de hoofdpersoon zelf juist weer vlak bleef. Al met al: drie sterren. ⭐⭐⭐

de kluts kwijt vannessa thuyns recensie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *