Recensie: Zomerdromen - Lianne Reijntjes, Vanessa Gerrits, Liz Hartevelt e.a.
Feelgood

Recensie: Zomerdromen – Lianne Reijntjes, Vanessa Gerrits, Liz Hartevelt e.a.

Een bundel met 15 zomerse feelgoodverhalen, geschreven door auteurs uit Nederland en België, dat is Zomerdromen. Dit vond ik ervan.

Zomerdromen in het kort

Volg Cassie overal en nergens naartoe, met de wereld aan haar voeten. Vind jezelf net als Iris terug op het Italiaanse platteland. Ga lekker mee zwijmelen in de Franse lavendelvelden met Nora en Mandy. Vertoef onder de Spaanse zon om daar net als Liva, Roos en Gia verliefd te worden. Of blijf thuis en ga gezellig mee aan het werk met Lara, Amber en Eline! Misschien vlieg je net als Sascha en Lotte met hun vriendinnen overseas. Ga je met Linda mee voor een zomerflirt op het strand. Of houd je een staycation met een knappe man, net als Manon en Olivia?

‘Dat je een aantal toffe nieuwe auteurs ontdekt is een ding wat zeker is’

Bekende en onbekende auteurs

In Zomerdromen staan verhalen van wat bekendere auteurs, zoals Vanessa Gerrits (waar ik Op het slappe koord van heb gelezen) en Liz Hartevelt. Ook staan er verhalen in van onbekendere auteurs of soms zelfs van auteurs in de dop, die in deze bundel voor het eerst iets publiceren. Die variatie vond ik eigenlijk verrassend leuk.

Het ene verhaal spreekt je meer aan dan de ander, maar dat je een aantal toffe nieuwe auteurs ontdekt is een ding wat zeker is. Ik ben ook te spreken over de kwaliteit van de verhalen. Er was eigenlijk niet één verhaal bij die ik écht heel slecht geschreven vond. Iedere auteur heeft duidelijk zijn best gedaan en aan het verhaal geschaafd.

Recensie: Zomerdromen - Lianne Reijntjes, Vanessa Gerrits, Liz Hartevelt e.a.

Deze verhalen sprongen er wat mij betreft uit

Ik kan moeilijk ieder verhaal tot in detail gaan bespreken, daarom licht ik er een paar uit. Ten eerste (Festi)val voor mij van Vanessa Gerrits. In dit verhaal volgen we Amber die als verpleegkundige op een festival werkt. Als er plots iets gebeurt op het podium, ligt de leadzanger van een bekende indierockband zomaar bij haar op het brancard. Inclusief gebroken been. Ik vond dit verhaal onwijs grappig. Het is op de juiste momenten romantisch en ook heel gevat. De twist aan het einde maakt het helemaal fantastisch.

‘Het verhaal van Lianne Reijntjes smaakt zeker naar meer’

Ook het verhaal Last Boarding Call van Vivian van Leeuwen (van The Book Review) vond ik tof bedacht, net als die van Lianne Reijntjes die in haar verhaal Het zwarte t-shirt personages opvoert die in een komend boek voor zullen komen. Dat smaakte zeker naar meer!

Lisette Jonkman-vibes

Drie verhalen die ik ook nog wil uitlichten dan. Ten eerste Schoolkamp van Heleen van Wijk. Een heel leuk verhaal over twee docenten die met hun leerlingen op schoolkamp zijn. De leerlingen willen maar wat graag dat ze gaan daten en maken continu toespelingen. Dat vond ik echt hilarisch. Erg van genoten. Ten tweede Bed & break van Jeanine Suiker. In dit verhaal gaan twee vriendinnen naar Italië, maar alles gaat een beetje mis en ze belandden plots in een B&B met knappe eigenaar. Ik vond het herkenbaar omdat een van de vriendinnen een burn-out heeft en van die kleine stressdingen écht niet trekt. Hallo, herkenbaar! Kortom: een fijne feelgood die ook realistisch is en je dus met twee benen op de grond houdt.

‘Een verhaal waar je Lisette Jonkman-vibes van krijgt, en dat is een enorm compliment’

Als laatste is It’s all about the pineapples van Liz Hartevelt zeker een verhaal dat eruit springt in deze bundel. Feelgood, maar eigenlijk meer new adult. Een verhaal waar je Lisette Jonkman-vibes van krijgt, en dat is een enorm compliment. In het kort gaat dit verhaal over Lara, die in een strandtent gaat werken. Ze wordt gewaarschuwd door een collega voor Liam, een jongen die in de keuken staat deze zomer. Alleen blijkt wat niet mag en een tikje gevaarlijk is, juist wel heel interessant. Zeker als Liam heel goodlooking blijkt te zijn.

Al met al zou ik Zomerdromen een heerlijke verhalenbundel noemen. Ideaal om deze zomer te lezen (ook zeker als je even geen concentratie hebt voor een hele roman), zeker nu niet iedereen op vakantie kan vanwege corona. Zo zit je met je hoofd toch nog even in Italië, op Aruba of op een festival.

Cijfer: 7
Sterren: 3,5

Voor deze recensie kreeg ik een digitaal recensie-exemplaar toegestuurd

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *