Prutje Pieter Koolwijk & Twister Juliette Forrest
Kind & jeugd

Ik las twee kinderboeken: Prutje & Twister

De afgelopen tijd zat ik weer met mijn neus in de kinderboeken en jeugdliteratuur. Ik las onder andere Prutje van Pieter Koolwijk en Twister van Juliette Forrest. In deze blogpost vertel ik je wat ik van beide vond.

Prutje van Pieter Koolwijk: hoopgevend en avontuurlijk

Allereerst las ik Prutje, over Hens die samen met zijn vader, moeder en zus in een fabriek werkt. De fabriek waar ze werken is ook nog eens heel smerig en vooral gevaarlijk, zeker voor kinderen. Je merkt al snel dat Hens en zijn familie een zwaar leven hebben, maar zich er ondanks alles keihard doorheen slaan. Het lichtpuntje van Hens is zijn broertje Walm, die altijd vrolijk is maar ook nogal lastig (vooral als je vergeet hem op tijd naar de wc te brengen).

‘Een hoopgevend en avontuurlijk verhaal vol fantastische personages’

Op een ochtend heeft Hens er genoeg van. Dat zware leven van hem in de fabriek, dat moet toch anders kunnen? Hij besluit om weg te lopen, maar onverhoopt loopt broertje Walm ook mee én een meisje dat hij onverwachts tegenkomt genaamd Vijf. Ze lopen de vieze straten uit en het wordt steeds een beetje schoner. (Dit zie je ook terug in de illustraties van Linde Faas, die zwart-wit beginnen en uiteindelijk alle kleuren van de regenboog krijgen). Ik vond dat heel mooi aan het boek, die overgang van een vreselijke wereld naar iets heel moois. Weilanden, schone lucht, rust – dat is iets om te koesteren en dat beseft Hens maar al te goed. Naast een beetje lol maken en geluk vinden is Hens samen met Vijf en Walm opzoek naar een bijzondere wereld, waar Vijf al iets van heeft gehoord. Daar komen ze uiteindelijk ook terecht, op een magische manier. Alleen blijkt een ideale wereld niet ideaal als je familie er niet is.

Ik vond Prutje echt ongelofelijk fijn. Het deed me denken aan De Kleine Prins, maar ook aan Lampje. Het is een vreselijk verhaal in het begin, maar door de flintertjes hoop die er doorheen stralen is het goed te lezen. Kortom: een hoopgevend en avontuurlijk verhaal vol fantastische personages. Ik wil zeker meer lezen van Koolwijk!

Sterren: 4
Cijfer: 7,5

Recensie Twister van Juliette Forrest

Twister van Juliette Forrest: niet mijn ding

Van Prutje naar Twister. Ook bij Twister verwachtte ik op een bepaalde manier een Lampje-vibe. Ik weet niet wat het is, maar Lampje was zó goed dat ik verhalen die me eraan doen denken ermee ga vergelijken. En vaak stelt een kinderboek me dan teleur. Maar goed, Twister dus. Twister is een meisje dat geboren is tijdens een storm, vandaar de naam. Met haar moeder en Tante Honey woont ze op een grote boerderij, vlakbij een bos. Haar vader is plotseling verdwenen en al een aantal maanden niet in beeld. Totdat Twister onverwacht een aanwijzing krijgt en besluit om hem te gaan zoeken.

‘Soms voelde het als een mooi kinderboek, lekker sprookjesachtig én met een goed thema’

Vervolgens gaat het boek van realistisch naar sprookjesachtig. Van Twister die normaal op school zit (met irritante kinderen in haar klas) en door het dorp loopt, naar Twister op ontdekkingstocht in het bos ‘s nachts. Door de hint over haar vader komt ze steeds bij andere mensen terecht en uiteindelijk komt ze daardoor bij May May, een heks die in het bos woont. Van de heks krijgt ze een ketting, een ketting die de ziel van levende wezens vasthoudt en de drager kan veranderen in een wolf, ruisende rivier of regenbui. Maar de ketting is eigenlijk heel gevaarlijk, want er is een duistere vijand op jacht die de ketting maar al te graag in handen wil hebben., En misschien heeft die slechterik nog wel iets met de plotselinge verdwijning van haar vader te maken ook.

Hoewel Twister zeker met vlagen ontzettend origineel is, was het niet mijn ding. Soms voelde het als een mooi kinderboek, lekker sprookjesachtig én met een goed thema (rouwverwerking). Halverwege werd het alleen zoveel fantasy dat ik het niet meer leuk vond. Dat is gewoon minder mijn ding. Ik weet niet zo goed wat het was, maar ik had opeens totaal geen zin meer om verder te lezen. Dan ging het tempo te sloom, dan te langzaam. Het las niet lekker door. Zoals ik al zei, dit was niet mijn ding, zoals je ook kunt zien in de beoordeling. Kan gebeuren!

Cijfer: 5,5
Sterren: 2,5

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *