lezen voor de lijst boekentips
Lezen voor de lijst

Lezen voor de lijst met Paula #1 – Confrontaties, Ik wacht hier & Hier komen wij vandaan

Ik krijg op TikTok vaak de vraag of ik leeslijst aanraders heb. Daarom is het tijd voor een nieuwe rubriek op mijn blog én op TikTok: lezen voor de lijst met Paula. Zoek je nog een goed boek die je mag lezen voor de lijst? Ik tip je ze. Dit is deel 1.

ik wacht hier else boer lezen voor de lijst

Ik wacht hier – Else Boer

Dit boek gaat over Erin, een meisje van 17 die samen met haar moeder van Rotterdam naar de Veluwe verhuisd. Daar ontmoet ze Alice, met wie ze bevriend wordt in de zomervakantie. Als ze weer terug naar school moeten voor hun examenjaar zijn ze nog steeds bevriend, maar lijkt Alice iets achter te houden. Je voelt dat er iets gaat gebeuren, maar wat?  Else Boer laat zien hoe ver je kan gaan om iemand te beschermen, hoe sterk vriendschap kan zijn.

Maar de kracht zit vooral in het omslagmoment dat je als lezer verwacht, maar dat eigenlijk nooit komt. Er is niet één duidelijk moment waarin iemand plots van gedachten veranderd, een monster wordt zoals in een film. Dat sluimerende, het geruisloze, het grijze gebied tussen goed en kwaad, legt Else Boer ontzettend goed vast in deze debuutroman.

Lees hier mijn recensie over Ik wacht hier van Else Boer.

Hier komen wij vandaan – Leonieke Baerwaldt

Een sprookjesachtig boek over zeemeerminnen, een droom van een tropische vissen-winkel en een hoe alle verhaallijnen uiteindelijk samenkomen. Dat is Hier komen wij vandaan van Leonieke Baerwaldt. Het is even wennen in het begin omdat je uit heel veel verschillende perspectieven leest, maar daarna kan je zomaar worden meegevoerd door deze roman. Ook interessant: het gaat ook veel over gender.

Lees hier mijn recensie over Hier komen wij vandaan van Leonieke Baerwaldt.

hier komen wij vandaag leonieke baerwaldt
confrontaties simone atangana bekono lezen voor de lijst

Confrontaties – Simone Atangana Bekono

In dit boek volgen we vwo-leerling Salomé die in een jeugddetentiecentrum zit. Ze is pas zestien maar ze blijkt twee schoolgenoten te hebben mishandeld. Hoe dat allemaal is gebeurd, hoe ze daar precies terecht is gekomen, daar kom je als lezer steeds meer achter in het boek. Ondertussen lees je meer over haar verblijf daar en gaat het veel over het thema racisme.

Liever mijn boekentips op TikTok kijken? Dat kan ook!

Hier vind je het eerste deel over lezen voor de lijst. Volg me op TikTok om op de hoogte te blijven van mijn nieuwste video’s en om meer boekentips te krijgen in je feed. Dankjewel!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *