Recensie: Dennie is een star - Maartje Wortel
Literatuur & romans

Recensie: Dennie is een star – Maartje Wortel

Eerder las ik IJstijd en Goudvissen en beton al van Maartje Wortel, nu trok haar nieuwe roman Dennie is een star mijn aandacht. Dit vond ik ervan.

Een typische Maartje Wortel, filosofische gedachten en een kat

In Dennie is een star draait het om het personage Ted. Een typisch Maartje Wortel-personage, omdat Ted op zoek is naar haar identiteit en allerlei filosofische vragen stelt aan zichzelf en anderen. Heel erg millennial, heel erg van nu. Ik vond Ted al snel iets weghebben van het hoofdpersonage uit IJstijd. Hoe dan ook, in het verhaal draait het niet alleen om Ted, het draait ook om Dennie. Dennie is de rossige kat die Ted in huis neemt.

‘Via Dennie kijkt Ted anders naar de wereld, naar de grootheid van het bestaan en hoe ze zichzelf tot de werkelijkheid verhoudt’

Ted doopt Dennie tot god, omdat ze op zoek is naar houvast. Normaal zoekt ze die bij de vriendinnen met wie ze naar bed gaat, nu is het alleen de kat en zijzelf. En daardoor is er ruimte om na te denken. Via Dennie kijkt Ted anders naar de wereld, naar de grootheid van het bestaan en hoe ze zichzelf tot de werkelijkheid verhoudt. Mega filosofisch allemaal, maar het leest allemaal heerlijk weg en het zet ook aan tot nadenken. Toch is het moeilijk om Ted echt te doorgronden. De onderliggende motieven, waarom Ted zo is zoals ze is, blijven helaas te vaag.

Recensie: Dennie is een star - Maartje Wortel

Het verhaal blijft niet zo hangen

Ik vind Dennie is een star een moeilijk boek om samen te vatten. Misschien moet ik dat ook niet willen doen. Wel weet ik dat ik deze Maartje Wortel wederom interessant vond, maar minder dan haar vorige romans. Op een of andere manier blijft deze wat minder hangen dan bijvoorbeeld IJstijd. Na een paar dagen was ik het verhaal namelijk al grotendeels vergeten. Misschien komt het door de complexiteit van Ted, die te moeilijk te doorgronden is als personage en zo weinig indruk maakt. Misschien door de hoeveelheid onderwerpen, al zit daar ook wel weer structuur in.

‘Het blijft minder hangen dan IJstijd’

Dit boek krijgt 3 sterren van mij. Het verhaal leest fijn, maar het blijft dus niet zo hangen. Ondanks mijn kritiek, heb ik er met momenten wel van genoten en kijk ik uit naar meer boeken van Maartje Wortel. Want schrijven kan deze Nederlandse auteur zeker.

Heb jij Dennie is een star al gelezen?

Eén reactie

  • Anneke

    Je verwoordt precies wat ik steeds dacht, maar niet onder woorden kreeg: het verhaal blijft niet hangen. Dit was mijn eerste kennismaking met Maartje Wortel en het was een beetje een teleurstelling. Klinkt alsof ik IJstijd echt even moet gaan lezen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *