zaag me doormidden cindy vermeer recensie
Literatuur & romans

Recensie: Zaag me doormidden – Cindy Vermeer

Ik las Zaag me doormidden van Cindy Vermeer, een verhaal over verlangen, frustratie en overgave. Hoewel het omslag meer new adult doet ogen, is dit toch daadwerkelijk een literaire roman. Dit is wat ik van het boek vond.

Vlotte zinnen

Het boek begint met een klassieke situatie: een man en een vrouw worden verliefd op elkaar en ze gaan samenwonen. Vervolgens dooft hun seksleven toch wel erg snel uit. Daar is de vrouwelijke hoofdpersoon enorm gefrustreerd over, ze wordt er ontevreden van en voelt zich minder geliefd. Vermeer schrijft dit verhaal op in vlotte zinnen en korte hoofdstukken waardoor je meegaat in het boek. Dat is knap gedaan, want bij de gemiddelde New Adult-roman die óf te oppervlakkig is óf te langdradig geschreven, haak ik normaalgesproken af. Op dat vlak merk je: Vermeer kan schrijven.

‘De relatie waarin de man niet meer met de vrouw naar bed wil, is zelfs voor de lezer tergend’

Hoewel Vermeer vlot schrijft, soms voelt het alsof je door de zinnen heen huppelt, vond ik het begin wat lang duren. De relatie waarin de man niet meer met de vrouw naar bed wil, is zelfs voor de lezer tergend. Hoewel de hoofdpersoon het probleem continu aankaart, blijft de man maar niet meer met haar naar bed willen. Gelukkig is er verlichting, maar daarvoor moet je wel flink wat pagina’s door. Dan ontmoet de hoofdpersoon namelijk Enrico, een tatoeëerder die shibari beoefent – een Japanse stijl van bondage waarbij iemand op een kunstzinnig-erotische manier wordt vastgebonden.

zaag me doormidden cindy vermeer recensie

Een erotische roman die blijft boeien

De verhaallijn over de verhouding die de hoofdpersoon met Enrico krijgt is het meest interessant. Enrico besluit met haar een kunstproject aan te gaan en haar vast te binden, wat steeds opwindender wordt, ook omdat ze er drugs bij gebruikt. De thematiek van loskomen en voor jezelf en je eigen seksuele verlangens kiezen, werkt Vermeer goed uit. Toch miste ik ook het een en ander om het echt tot een fantastisch literair werk te kronen.

‘Al met al is Zaag me doormidden een erotische literaire roman die blijft boeien en dat alleen is zeker knap’

Ik miste de thematiek van overgave. Nu blijft de relatie tussen Enrico en de hoofdpersoon toch nog wel degelijk oppervlakkig. Liever had ik wat meer zelfinzicht gezien bij de hoofdpersoon, meer flashbacks naar vorige relaties, wellicht gesprekken met psychologen. Dat had het verhaal ongetwijfeld de extra laag gegeven die het nog nodig heeft. Maar al met al is Zaag me doormidden een erotische literaire roman die blijft boeien en dat alleen is zeker knap. 3 sterren.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *