nieuwe boeken december 2021
Nieuwe boeken

Dit zijn de boeken waar ik naar uitkijk in december

In november zat ik in een heerlijke leesflow, las ik onder dekentjes, in de trein of terwijl ik koffie dronk. Ook ging ik helemaal op in Het aanbidden van Louis Claus van Helena Hoogenkamp. Het was lang geleden dat ik zo werd meegenomen door een boek. Meer over deze favoriet en, natuurlijk, de nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in december in deze blogpost.

Mijn favoriet van november

Mijn absolute favoriet van november en ook direct van heel 2021 is Het aanbidden van Louis Claus van Helena Hoogenkamp. In dit boek volgen we Carla die geobsedeerd is voor haar vriendje Louis Claus. Ze is liever bij hem thuis, waar groente in de koelkast ligt, dan bij haar thuis. Haar ouders zijn er zelden, haar zus is al uit huis en er liggen enkel ongezonde opwarmmaaltijden klaar voor als ze toch iets wil eten. Bij Louis voelt ze zich veel meer thuis, maar ze heeft het ook moeilijk met zichzelf.

‘Ik vond het ongelofelijk mooi, ontroerend en vooral heel intens’

In het eerste deel van dit boek is Carla een puber in de zeroes en gaat het erg over nog kind zijn en snel volwassen moeten worden. Een tijd waarin je nog Kinderen voor Kinderen-liedjes in je hoofd hebt, maar ook plots al een spiraaltje krijgt en Breezers drinkt. In deel 2 komen Louis en Carla elkaar weer tegen en is de obsessie nog niet voorbij.

Ik vond het ongelofelijk mooi, ontroerend en vooral heel intens. En het belangrijkste: ontzettend goed geschreven. De details uit de jaren ’00, de gevoelens van Carla die je net niet aan kunt raken als lezer maar toch begrijpt en de intensiteit van de liefde tussen de twee. Zo, zo mooi.

De nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in december

nieuwe boeken december 2021

  • Na Aristoteles & Dante ontdekken de geheimen van het universum is er nu, na jaren, plots een tweede deel. Ik ben een beetje skeptisch omdat ik er niet van hou dat boeken zo worden uitgemolken. (Echt niet alles hoeft een duologee of een trilogie te worden). Maar voor deze maak ik een uitzondering. De Nederlandse editie heet Aristoteles & Dante duiken in de wateren van de wereld en hier lees je daar meer over.
  • Invulboeken zijn niet zo mijn ding, omdat ik het simpelweg niet vol kan houden om élke dag een zin op te schrijven of een vraag te beantwoorden. Met Het Kleine Dingen Boek van Bonnie, beter bekend als @BijBonnie op YouTube, is dat niet zo. Je vult niet elke dag een vraag in, maar ieder seizoen. Dat doe je drie jaar lang zodat je het later kunt teruglezen. Een ontzettend leuk idee. Ik volg Bonnie al vanaf het begin op YouTube en was al fan, maar nu helemaal. Goed kerstcadeau ook. Bestel het boek hier.
  • Als laatste een boek uit de Privé-domein reeks waar ik nog aan moet beginnen, maar ontzettend graag veel van wel lezen. Een nieuw boek in deze reeks dat uitkomt is Mijn Lievelingen van Clarice Lispector. Lispector is een van de grootste twintigste eeuwse auteurs van Latijns-Amerika en maakte veel reizen. In dit boek lezen we de brieven die ze schreef.Mijn lievelingen bevat brieven die Clarice Lispector tussen 1940 en 1957 aan haar zussen Tania Kaufmann en Elisa Lispector schreef. Ze doet verslag van haar indrukken van de meer dan dertig steden waar ze verblijft, en van haar ervaringen op het gebied van literatuur, muziek, film en theater. Ze beschrijft haar creatieve proces en haar zorgen over de publicatie en ontvangst van haar boeken. Daarnaast getuigen deze brieven van de liefde en tederheid tussen haar en haar zussen, waarbij de privébesognes soms worden onderbroken door belangrijke historische gebeurtenissen. De brieven laten minder bekende kanten van Lispectors persoonlijkheid zien en vormen zo een interessante aanvulling op haar literaire werk.

    Naar welke boeken kijk jij uit in december?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *