Non-fictie

Recensie: Bullet journal van Zamarra Kok

Naast lezen, hou ik er ook enorm van om te bullet journalen. Denk: overzichten maken, to-do lijsten bijhouden maar ook tekenen en collages maken – en dat allemaal in één boekje. Vandaag recenseer ik daarom geen boek, maar het bullet journal van Zamarra Kok dat onlangs uitkwam bij Karakter Uitgevers.

In het kort: Wat is een bullet journal?

Een bullet journal is eigenlijk een notitieboek, maar dan net even anders. De pagina’s hebben geen lijntjes, maar puntjes. Het doel van een bullet journal? Meer overzicht krijgen door planningen te maken, je hoofd legen door te tekenen/knutselen of een combinatie van beide. Het gaat er in ieder geval om dat je meer rust krijgt in je hoofd en je er plezier in hebt om een ‘bujo’ bij te houden. De puntjes op de pagina’s helpen bij dat overzicht, je kan namelijk makkelijker tabellen maken (ik maakte bijvoorbeeld vierkantjes om een jaaroverzicht te maken, zoals je hieronder ziet).

Het bullet journal van Zamarra Kok

Op dit moment gebruik ik dit bullet journal van MUS. Speciaal voor deze recensie begon ik vast in het mooie exemplaar van Zamarra Kok. Wat me meteen opviel is dat het best een klein bullet journal is. Best fijn, want zo neem je het gemakkelijk mee in je tas. Het ligt ook fijn in de hand. Heel anders dan mijn MUS journal, die een stukje groter is. Ook zijn er achterin wat pagina’s met uitleg over wat je allemaal kunt bijhouden in je bullet journal (series, films, huishoudelijke taken etc). Mega handig!

‘Het is best een klein bullet journal – fijn, want zo neem je het gemakkelijk mee in je tas

Een kleiner formaat dus, en daar moest ik wel even aan wennen. Toch vond ik het meteen wel goed werken. Ik merkte dat het handig is om op twee pagina’s een overzicht te maken of een to-do lijst voor de hele week. Omdat ik mijn bullet journal ook gebruik voor tekeningen of collages, heb ik een spread gemaakt met op de linkerpagina een collage, en rechts een jaaroverzicht. Dat werkt ook prima, en de pagina ziet er meteen heel vrolijk uit.

bullet journal zamarra kok
Tip: personaliseer je bullet journal. Ik plakte letterstickers op de voorkant zodat je meteen ziet dat het mijn bullet journal is.

Veelgestelde vragen over Zamarra Kok’s bullet journal & mijn antwoorden

In de Facebookgroep van Nederlandse mensen die een bullet journal hebben, zie ik vaak ontzettend veel vragen voorbijkomen over dit bullet journal. Drukken bepaalde pennen of stiften niet door? Hierbij: mijn antwoorden.

1. Zijn de pagina’s dik genoeg? Jazeker. De pagina’s zijn een stuk dikker dan normaal papier, waardoor pennen of stiften minder snel doordrukken. Zo kun je op de andere kant van de bladzijde ook nog een planning maken.
2. Zijn de puntjes op de bladzijde niet te dik? De puntjes zijn iets dikker en zwarter dan normaal, vind ik. De puntjes zijn vaak subtieler, waardoor je ze minder ziet. In deze bujo zijn de punten inderdaad wat dikker, maar het is niet heel storend. Als je begint met een bullet journal is dit denk ik juist handig, want het is in ieder geval lekker duidelijk.
3. Kun je deze bujo goed neerleggen op twee pagina’s, zodat je er makkelijk in kunt werken? Dat gaat wat moeilijker in het begin. Het is een bullet journal met veel pagina’s, waardoor het een dik boek is. Als je er langer in werkt, kun je het beter neerleggen en makkelijk op twee pagina’s werken. In het begin kun je het beste iets zwaars op de linker pagina leggen, zodat je aan de rechterkant kunt werken.
4. Drukken pennen of stiften door? Nee, bij mij niet. Ik gebruik brushpennen, pennen van Micron en markers. Hieronder kun je zien dat het doordrukken heel erg meevalt. Ja, als je hard drukt of stiften op alcoholbasis gebruikt drukt het wel door.

bullet journal zamarra kok
Een overzicht van stiften en pennen die ik gebruik
bullet journal zamarra kok
Het doordrukken valt enorm mee

Eindoordeel: dit vind ik van het bullet journal van Zamarra Kok

VOORDELEN: klein formaat, makkelijk mee te nemen, de pagina’s zijn genummerd, achterin een uitleg over hoe je een bullet journal moet gebruiken, drukt bijna niet door, voldoende pagina’s en een mooie voorkant. Ik heb het exemplaar met blaadjes, maar er is ook een donkerblauwe versie met vogels.
NADELEN: vrij dikke punten op de pagina en je kunt het bullet journal in het begin niet goed open leggen.

Al met al ben ik wel positief! Het was even wennen, omdat ik mijn MUS bullet journal gewend ben en die een stukje groter is. Toch vind ik ook dit bullet journal erg fijn. Je neemt het gemakkelijk mee. Ook de uitleg achterin is erg handig. Zeker als je net begint is dit een goed bullet journal om mee te beginnen. Bovendien zijn de pagina’s wat sneller opgevuld, dat is zeker voor beginners fijn omdat je soms niet goed weet wat je er nog meer bij kunt maken. Ik geef deze bujo vier sterren. Het was nog fijner geweest als de puntjes iets minder groot en zwart waren en je het boekje wat gemakkelijker open kon leggen op twee pagina’s.

bullet journal zamarra kok

bullet journal zamarra kok

Algemene info

Binnenkort lees je op Must Magazine ook meer over het boek Bullet Journaling: Zo Doe Je Dat! van Lona Aalders. Ook laat ik je dan zien wat voor creaties ik in mijn eigen MUS bullet journal heb gemaakt en geef ik je tips over wat je allemaal in je bullet journal kunt maken.

Het bullet journal van Zamarra Kok kost 12,99 en is hier te koop

Ik kreeg dit bullet journal opgestuurd van Karakter Uitgevers

4 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *