Non-fictie

Recensie: Lona Aalders – Bullet journaling: zo doe je dat!

Bullet journaling is een enorme hype, vooral op Instagram. Maar uitleggen wat een bullet journal precies is, en wat je er allemaal mee kunt? Best wel lastig. Gelukkig is er nu het boek Bullet journaling: zo doe je dat! van Lona Aalders, waarin alles wordt uitgelegd. Denk aan planningen maken, doelen stellen en uitvogelen wat voor type bullet journal voor jou het beste werkt. In deze blogpost vertel ik je wat ik van het boek vond, en laat ik je wat creaties zien uit mijn eigen bujo.

In het kort: Bullet journaling – zo doe je dat!

Het inspirerende en praktische Bullet journaling: zo doe je dat! is zowel voor beginners als voor gevorderden. Aan de hand van duidelijke aanwijzingen en illustraties laat Lona Aalders zien op welke verschillende manieren je een bullet journal kunt gebruiken. Ze legt uit hoe je je journal in kunt delen en bij kunt houden. Daarnaast geeft ze heel veel inspirerende tips: welke doelen wil je jezelf nog stellen en wat voor lijsten en trackers zou je willen maken? Maar Lona laat je vooral zien hoe je met onder andere handlettering jouw journal helemaal naar je eigen smaak kunt customizen.

bullet-journaling-zo-doe-je-dat-recensie
Foto via DoorMariska.nl

Minimalistisch of creacrazy

Bullet journaling: zo doe je dat! is allereerst een heel duidelijk boek. Dat komt door de hoofdstukindeling (ieder hoofdstuk een ander onderwerp, van materialen die je nodig hebt tot wat een bullet journal precies is), maar ook door de makkelijke schrijfstijl die het boek heeft. Dat maakt het boek meteen heel toegankelijk. Als tweede vond ik het boek heel volledig. Daarmee bedoel ik bijna niets miste, alle dingen die je moet weten over bullet journalen worden besproken. Zo weet je als je het boek dichtslaat bijvoorbeeld hoe je een overzicht maakt voor een jaar, maand, week en dag.

‘Door de duidelijke hoofdstukindeling en makkelijke schrijfstijl, is dit boek heel toegankelijk’

Verder vond ik het heel goed dat Lona in haar boek benadrukt dat je zelf kunt kiezen hoe je je journal indeelt, of je maandoverzichten maakt of niet en ga zo maar door. Het grappigst vond ik dat ze drie types bedacht: type 1 is simpel en minimalistisch, type 2 is type 1 maar dan met af en toe wat doodles tussendoor en washi-tape en type 3 is de creacrazy en gaat helemaal los qua tekenen, kleur en washi-tape. Ik ben duidelijk een geval creacrazy, haha.

bullet journaling zo doe je dat lona aalders

Mijn oordeel over het boek

Ik vond dit boek van Lona Aalders echt ontzettend fijn. Of je nu pas net begint of al een tijdje bezig bent met deze creatieve hobby, het is prettig om een soort houvast te hebben en soms terug te bladeren in dit boek. Bovendien is dit boek ook erg mooi vormgegeven en staat het vol foto’s van het bullet journal van Lona en de dingen die zij daarin maakt.

‘Of je nu pas net begint of al een tijdje bezig bent met deze creatieve hobby, het is prettig om een soort houvast te hebben en soms terug te bladeren in dit boek’

Ik miste alleen iets meer uitleg over de bekende habittracker (die je op heel veel manieren kunt maken), de moodtracker en de serietracker. Ook had ik nog wel iets meer over het type creacrazywillen lezen, en hoe erg je los kunt gaan in zo’n journal en waar de grens ligt tussen een bullet journal en een art journal. Maar dat zijn oprecht mijn enige punten van kritiek, verder is het fantastisch. Vier sterren voor Bullet journaling: Zo doe je dat! – een must-read voor als je ook creatief aan de slag wilt gaan.

Mijn bulletjournal: mini-collages, aquarel en dagboekdingen

In deze blogpost over het bullet journal van Zamarra Kok kon je al wat creaties van mij zien. Maar er is meer, jawel. Momenteel gebruik ik namelijk nog steeds mijn MUS journal, die langzaamaan steeds voller begint te raken. Hieronder vind je daarom een paar van mijn mooiste creaties (vind ik zelf, haha). Zoals ik al zei, gebruik ik mijn bullet journal vooral heel creatief. Denk aan een wekelijks dagboek, mini-collages en aquareltekeningen. Het plannen doe ik iets minder, maar ik maak wel elke maand een maandoverzicht en een blogoverzicht. Anyway, kijk mee.

bullet journal augustus spread
Mijn maandspread voor augustus. Lekker zomers!
bullet journal spread bbbookstagram ohmybookathon
In augustus deed ik mee aan de readathon van OhMyBook en aan de instagramchallenge van BlossomBooks. In mijn journal hield ik dat bij door een boek in te kleuren als ik een Instagrampost had geplaatst of een boek had uitgelezen.
bullet journal 1
Het begin van september in mijn bullet journal. Een herfstachtige collage met gouden washi-tape, plaatjes en stickers.
bullet journal 2
Ik teken ook graag in mijn journal. Hier zie je een herfstmeisje die ik onlangs maakte.
bullet journal social media tracker offline is the new luxury
Een spread om bij te houden welke dagdelen ik offline ben. Rechts een quote om de pagina’s een geheel te maken.

Ik kreeg dit boek opgestuurd van Uitgeverij Unieboek Het Spectrum via Best of YA

4 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *