Persoonlijk

Dit kocht ik op de boekenmarkt in Deventer

Vorig jaar ging ik voor het eerst naar de boekenmarkt in Deventer, dit jaar ging ik weer. En het was fantastisch. Deze acht boeken kocht ik daar.

De Vergeting – Daan Heerma van Voss

Eerder las ik Noem Het Liefde van Daan Heerma van Voss al, maar ik wilde zeker meer lezen van de schrijver. Op Twitter werden me ook allemaal boeken van hem aangeraden, dus toen ik boeken van Daan zag liggen bij een kraam greep ik mijn kans en sloeg ik in.

Op 16 januari 2012 wordt schrijver Daan Heerma van Voss wakker zonder te weten wie en waar hij is. Pas na enkele uren van paniek keren de eerste flarden herinneringen terug. Intuïtief zoekt hij contact met Daniël, zijn oudste vriend, die direct naar hem toe komt. In de loop van de dag ziet hij familie, bezoekt hij doktoren en treft hij een verloren liefde. Hij wordt machines ingeschoven en van kliniek naar ziekenhuis gestuurd. Telkens wordt hem uitgelegd wat hem mankeert en telkens vergeet hij het weer. Als hij ’s avonds genezen het ziekenhuis verlaat, haast hij zich naar de stad op zoek naar vrienden en herinneringen. De maanden daarna doet hij ontdekkingen over het vergeten en over de aard van de aandoening die hem trof.

Het Land 32 – Daan Heerma van Voss

Nog meer Daan Heerma van Voss. Het Land 32 bleek veel dikker dan ik dacht (blijkbaar schat ik altijd dat boeken 300 pagina’s zijn, maar deze zit over de 500 geloof ik), maar ik nam ‘m gewoon mee. Ik wil me wel weer eens wagen aan een dikker boek namelijk.

In het midden van een bos staat een gebouw waarin een oude man waakt over de zojuist wakker geworden Marlon die op de vlucht is voor de liefde. In deze ruimte heersen de wetten van overleving. De oude man leert Marlon te jagen op de weinige dieren die er in deze omgeving zijn, in ruil voor verhalen en herinneringen. Niet ver van Marlon ligt een meisje op een ziekbed. De beide mannen raken in haar ban en ieder begint op zijn eigen manier van haar te houden. De oude man zorgt voor haar fysieke welzijn, Marlon voedt haar met zijn verbeelding.

#GAAN – Hanne Tersmette

Ik had een lijstje gemaakt met boeken die ik zocht, maar alles liep anders op de boekenmarkt. Ik kwam boeken tegen waar ik al een tijdje niet aan had gedacht, maar die ik wel op Goodreads had gezien en wilde lezen. Zo ook #GAAN van boswachter Hanne Tersmette. Een heel tof non-fictie boek dat onder andere gaat over wandelroutes, het leven van een boswachter en hoe je zelf vogels kunt herkennen in de natuur. Ik vind dat ontzettend leuk, en het boek bleek nog mooier in het echt ook, dus dit exemplaar ging mee.

We komen er allemaal achter: een leven lang Netflix is ook niet alles. Het is tijd dat we er weer op uit gaan. Weg van de schermen, de buitenlucht in! Qualitytime voor jezelf en elkaar. Nederland is supermooi en eigenlijk ook heel spannend, want om wild of vogels te spotten hoef je echt geen bioloog of vogelaar te zijn: dat kan iedereen. Als je maar weet waar je op moet letten.

Boswachter Hanne is de aangewezen persoon om je de weg te wijzen. Ze heeft een paar jaar geleden een enorme switch gemaakt: van mojito-drinkend reclamemeisje naar no-nonsense boswachter. Ze is nieuwsgierig, enthousiast en sportief, en neemt je in Gaan mee naar haar favoriete natuurgebieden. Alles wordt leuker als je er meer van weet en dat is ook zo in de natuur. Welke dieren kun je verwachten per gebied, hoe kun je ze spotten, op welke planten moet je letten en waar vind je de mooiste paddenstoelen?

Dit kocht ik op de boekenmarkt in Deventer

De Kids of Appetite – David Arnold

Over de boeken van David Arnold lijkt iedereen enthousiast in YA-boekenland. Tijd om het eens te proberen. Bij de kraam van Blossom Books kocht ik De Kids of Appetite en Muggenland van deze schrijver voor vijf euro per stuk. Prima deal.

Vic mist zijn vader, die twee jaar geleden is overleden. Als de stomme nieuwe vriend van Vics moeder haar een aanzoek doet, raakt Vic in paniek en rent hij weg van huis. Zijn vaders urn en zijn eigen verdriet zijn de enige dingen die hij meeneemt de winterse nacht in.

Op straat komt Vic Mad tegen, die hem meeneemt naar een slaapplaats. Daar ontmoet hij Coco, een elfjarige die vloekt als een bootwerker en rapt als een gangster, en Zuz, die helemaal niet praat. Baz, de onofficiële leider van deze groep stelt Vic maar twee vragen. Als Vic deze goed beantwoordt, zullen De Kids of Appetite hem helpen om de laatste wensen van zijn vader te vervullen.

Muggenland – David Arnold

En nog meer David Arnold. Alleen al vanwege de covers kun je deze boeken niet weerstaan.

Sinds de scheiding van haar ouders woont Mim in het moeraslandschap van Mississippi. Als ze ontdekt dat haar moeder ziek is geworden, wil ze meteen naar haar toe. Maar om de een of andere totaal onbegrijpelijke, compleet idiote, vreselijk frustrerende reden mag ze niet van haar vader en haar stiefmoeder (ook wel ‘Klote-Kathy’).

Toestemming of niet: Mim stapt in een Greyhound-bus richting het noorden. Onderweg ontmoet ze een bijzonder groepje medereizigers die haar vijftienhonderd kilometer lange reis een paar onverwachte wendingen bezorgen. Om op de plaats van bestemming te kunnen komen, moet Mim de strijd aangaan met haar eigen demonen, en met haar ideeën over liefde, loyaliteit en wat het betekent om normaal te zijn.

Brieven aan de duisternis – Brigid Kemmerer

Nog zo’n boek waar YA-boekenland massaal fan van lijkt te zijn: Brieven aan de duisternis. Ik had ergens in mijn hoofd onthouden dat veel bloggers lyrisch waren en vijf sterren gaven op Goodreads, dus ik dacht: dit boek gaat mee. Hopelijk ben ik net zo enthousiast.

Juliet laat brieven achter op het graf van haar moeder. Declan werkt op het kerkhof vanwege een taakstraf. Wanneer hij een van Juliets brieven vindt, ontstaat een bijzondere briefwisseling, die zich al snel uitbreidt naar mail en app. Op papier en beeldscherm vertellen Juliet en Declan elkaar alles, denkend dat ze elkaar nog nooit ontmoet hebben. Ze zitten echter op dezelfde middelbare school. Wat doe je als de enige persoon die je echt volledig vertrouwt niet is wie je dacht dat hij was?

Dit kocht ik op de boekenmarkt in Deventer
Deventer is echt heel mooi. Als je nog nooit naar de boekenmarkt bent geweest, raad ik het je zeker aan om eens te gaan.

Alles of niets – Gillian King

Een beetje een coverbuy, laten we eerlijk zijn. Maar ik kocht dit boek ook omdat ik moest denken aan Gillian’s boek 60 Dagen, die ik jaren geleden las. Zo’n leuk en luchtig geschreven verhaal, beetje Chantal van Gastel-stijl maar ook weer heel eigen. En ja, daar had ik wel weer eens zin in. Deze feelgood ging mee voor vijf euro (en is trouwens nieuw, want deze lag bij de Bruna-kraam!)

Nikki’s jeugdliefde Koen heeft haar verlaten. Zij kan zich daar niet bij neerleggen en zet alles op alles om hem terug te krijgen, tot ze erachter komt dat ze al maanden dagelijks in de trein zit met een aantrekkelijke man die perfect bij haar past.

Die man is Thijs. Zijn vriendin Roos heeft onlangs haar affaire met een collega aan hem opgebiecht. Ze hebben besloten samen verder te gaan, maar Thijs heeft het er moeilijk mee. Dus wanneer hij aan de praat raakt met het meisje in de trein, vertelt hij haar dat hij single is. Zo voelt hij het namelijk ook.

Roos doet haar best om na haar misstap haar relatie met Thijs te redden. Als ze via via hoort dat hij is gesignaleerd met een andere vrouw, wil en kan ze dat niet geloven. Het zal toch niet waar zijn dat ze háár Thijs verliest aan een ander?

De beer en de nachtegaal – Katherine Arden

Geloof het of niet, dit was geen coverbuy (hoewel die cover waanzinnig is). Dit boek stond vanwege de inhoud al tijden op mijn Goodreads-lijst. Het is namelijk een sprookje dat zich afspeelt in Rusland en waarbij ik simpelweg meteen zin kreeg om het te lezen in de winter, inclusief dekentje en kop thee. En dat ga ik hopelijk ook doen als de hittegolf voorbij is. 🙂

In een dorp op het randje van de wildernis in het noorden van Rusland, waar de ijskoude wind blaast en het altijd lijkt te sneeuwen, vertelt een oude min sprookjes over de Winterkoning. Verhalen over oude magie die worden verboden door de kerk.

Maar voor het jonge, wilde meisje Vasya zijn het meer dan alleen verhalen. Alleen zij ziet de geesten rondom het huis die haar beschermen. Alleen zij voelt de groeiende krachten van een duistere vorm van magie in het bos…

Ben jij ook op de boekenmarkt in Deventer geweest en zo ja, wat heb je gekocht?

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *