Persoonlijk

YALfest 2018: heel veel leuke mensen ontmoeten, boeken signeren & masterclasses volgen

Ik ging voor de allereerste keer naar YALfest dit jaar. Behoorlijk spannend – zeker omdat ik alleen ging – maar vooral héél erg leuk. Ik ontmoette heel veel mensen die ik ken van Instagram, sprak andere bloggers en booktubers en volgde o.a. een masterclass thrillers schrijven. Dit was mijn YALfest 2018!

Een overvloed aan mensen die ik ken van Instagram

Ik was al vroeg op pad om vanuit Leeuwarden naar Aalsmeer te gaan. Superfijn trouwens: mijn vader bracht me met de auto, en ging zelf langs familie in de buurt. Dat scheelde voor mij een heel stuk treinen! Bij de Studio’s van Aalsmeer stonden al ontzettend veel mensen te wachten toen ik aankwam, maar binnen no-time waren de deuren open en werden de tickets gescand. En geheel toevallig kwam ik meteen Irene tegen, waarmee ik vaak via Instagram praat over boeken. Zo leuk om elkaar in het echt te zien!

‘Zo leuk om elkaar in het echt te zien’

Een overvloed aan mensen dus die ik ken van Instagram. In de rij zag ik ook ontzettend veel mensen die ik ken van gezicht. Uiteindelijk heb ik met bijna iedereen wel even een praatje kunnen maken. Samen met Irene en nog twee meiden van Instagram gingen we naar de garderobe om vervolgens naar de ruimte met kraampjes te gaan. Als je nooit op YALfest bent geweest een overzichtje: je hebt een grote hal met garderobe, een theater (voor masterclasses en de Q&A met auteurs), ‘the club’ (een lounge waarin ook masterclasses werden gegeven) en helemaal aan het einde is nog een ruimte met kraampjes en tafels waaraan de auteurs gingen signeren. In de hal, die dus vanaf de ingang naar de ruimte met kraampjes loopt, kom je ook nog allerlei dingen tegen. Je kan eten en drinken kopen, maar ook langs een waarzegger, een zeefdruk maken of gewoon even zitten om tot rust te komen.

yalfest 2018 verslag

Q&A met de auteurs + kraampjes met boekengoodies

We gingen dus eerst even bij de kraampjes kijken, want het was nog vroeg. Ik kocht onder andere een kaars bij Emmy van Zon En Maan en Letters And Lights. Als YA-lover ken je haar vast wel. Ook waren er kraampjes van CelebrateBooks, Coffee & Cookie en ProudBookJunk – van alles wat. De tafels stonden vooral vol met kaarsen in boekenthema, boekenthee en sieraden. Ongeveer de boekenhemel voor YA-lovers, want in het midden van de zaal kon je zelfs boeken kopen! Ik kocht er Nieuwe Maan van Sarah Crossan en Het Dodenhuis van Sarah Pinborough.

‘Ik ben na deze dag fan van al deze auteurs’

Toen was het al snel tijd voor de Q&A met de auteurs. In het prachtige theater – stel je rode klapstoeltjes voor die oneindig ver doorlopen – werd iedereen verwelkomt en werden alle auteurs aan het publiek voorgesteld. Presentator Bart stelde vragen aan ze. Over wat voor werk ze naast het schrijven doen, wat hun inspiratie was voor hun boeken en ga zo maar door. Erg leuk! Daarna mochten mensen uit het publiek ook vragen stellen. Ik vond alle auteurs ontzettend grappig en enthousiast. Kass Morgan maakte me vooral aan het lachen en ook Tomi Adeyemi was zó tof. Kortom: ik ben na deze dag fan van al deze auteurs.

yalfest 2018 verslag lettersandlights
De kaars van Letters and Lights die ik kocht

Signeren, stroopwafels voor Laura & masterclass 1

Op een of andere manier verliep de dag in sneltreinvaart. Het was gewoon ontzettend gezellig met iedereen die ik sprak. Zo kwam ik Chinouk en Sascha, die allebei boekvideo’s maken, tegen in de rij voor het signeren. En ook Willemijn (beter bekend als Juf Willemijn Op Allstars) kwam ik geheel onverwacht tegen. Ik signeerde uiteindelijk boeken van Laura Steven, Kass Morgan en Sarah Crossan. Voor Laura had ik nog een kaart en stroopwafels mee als cadeautje, omdat ik haar boek Allesbehalve Oké geweldig vond. Leuk detail: Laura had een boekfoto van mij gerepost en herkende me van Instagram. LOVE IT.

‘Laura Steven had een boekfoto van mij gerepost en herkende me van Instagram’

Bij Tomi Adeyemi en Sara Holland stonden ze langste rijen, dus van hen heb ik geen handtekening kunnen bemachtigen. Maar ach, het was een vet leuke dag verder! Ik deed namelijk nog een masterclass ‘werken met boeken’ en ‘thrillers schrijven.’ Werken Met Boeken viel mij persoonlijk een beetje tegen omdat ik concrete tips miste, nu vertelde de boekverkoopster uit Haarlem vooral over haar eigen ervaringen. Ook handig, maar ik had naast persoonlijke ervaringen dus ook graag meer concrete tips willen horen over hoe je in het boekenvak kan komen.

yalfest 2018 goodiebag
Meisjes Met Lef zat in mijn goodiebag. Nieuwe Maan en Het Dodenhuis kocht ik zelf op YALfest.

Masterclass thrillers schrijven

Zei ik al dat de dag voorbij vloog? Ja, dat gebeurde dus zeker, maar niet voordat ik een tweede masterclass had gedaan. Ik ging namelijk stiekem naar ‘thrillers schrijven’ in plaats van ‘ondernemen’ en dat bleek fantastisch. Thrillerauteurs Daniëlle Bakhuis en Buddy Tegenbosch gaven deze workshop namelijk met zo veel enthousiasme, dat ik meteen zin kreeg om een thriller te gaan schrijven. Ze vertelden over hun eigen boeken en je kon veel vragen stellen – ik vroeg bijvoorbeeld of ze van tevoren weten hoe het verhaal eindigt of dat ze het liever de vrije loop laten gaan. Voor beide auteurs was dat anders, Buddy weet het vaak nog niet maar Daniëlle wist dat bij De Eliminatie juist al wel. Interessant om te weten dat iedereen daar een eigen manier voor heeft.

‘Thrillerauteurs Daniëlle Bakhuis en Buddy Tegenbosch gaven deze workshop namelijk met zo veel enthousiasme, dat ik meteen zin kreeg om een thriller te gaan schrijven’

Irene en ik lieten onze boeken na afloop ook nog signeren. Bij hen was gelukkig amper een rij. Een wereld van verschil dan de rijen bij Tomi Adeyemi en Sara Holland, haha. Ik had De Eliminatie mee en Irene had dat ook, plus nog wat boeken van Buddy. Ze waren ontzettend aardig, dus de boeken van Buddy staan nu ook zeker op mijn TBR-lijst. Daarna was het even tijd voor wat rust. Even zitten, beetje kletsen en wat eten. Ik vergat door al mijn enthousiasme zelfs bijna om te eten en te drinken af en toe, dus rustig zitten was wel een goed plan.

Naar huis & een volle goodiebag

En toen was het alweer tijd voor de afsluiting. Bij de bingo in het theater kon je boeken winnen en andere geweldige dingen. De hoofdprijs was een kaartje voor YALC in London, de Engelse versie van YALfest. Ook kon je een vet groot kartonnen (?) exemplaar winnen van de boekcovers van de auteurs. Fantastisch bedacht allemaal. Ik won niks, maar ach: het was al zo’n geweldige dag. Alles was goed geregeld – oké, misschien was airco in de rij voor de auteurs nog wel chill geweest – dus ik zie het wel zitten om weer te gaan. Ik ben blij dat ik ben erheen ben geweest, ondanks dat ik een beetje bang was om een paniekaanval te krijgen of me angstig te voelen. Dat gebeurde helemaal niet. Als je ook zoiets hebt kan ik je zeggen dat YALfest echt fijn is; je kan rustig zitten en op adem komen als je je toch even vervelend voelt. Op naar YALfest 2019 dus!

yalfest 2018 verslag
Met Irene en Willemijn.

Oh ja, nog even over de goodiebag. Ik kreeg De Overlevenden maar ruilde het boek met iemand voor Meisjes Met Lef. In de goodiebag zaten verder vet veel boekenleggers en andere bookish goodies – kortingscodes, kaartjes van Celebrate Books en een mok van Best of YA. Iedereen had een ander boek en stiekem was ik een beetje jaloers op mensen met het boek I See London, I See France maar hey: de goodiebag was écht top.

Was jij er ook bij op YALfest of ben je van plan om volgend jaar ook te gaan? Laat het met weten.

5 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *