favoriete boeken van 2024 beste boeken 2024
Persoonlijk

Dit zijn mijn 10 favoriete boeken van 2024

Ik las bijna 140 boeken het afgelopen jaar. Dit zijn mijn 10 favoriete boeken van 2024 – van feelgood van Rachel Lynn Solomon tot Miranda July. 

Feelgood

1. De Ex Talk - Rachel Lynn Solomon

Ik ben een sucker voor romantische films die zich afspelen op de redactie van een krant of tijdschrift, denk aan The Devil Wears Prada. Als je net als ik fan bent van Nora Ephron films met een dosis Sex and the City, dan kan ik je absoluut de boeken van Rachel Lynn Solomon aanraden. Dit jaar las ik De Ex Talk van haar, een heerlijke romance met de klassieke enemies to lovers troop. We volgen Shay en Dominic, die bij een radiostation in Seattle werken. Shay werkt er al 10 jaar, Dominic komt vers van de opleiding journalistiek. Ze mogen elkaar absoluut niet, totdat ze moeten samenwerken voor een nieuw radioprogramma: De Ex Talk. Live op zender in het programma waarin ze doen alsof ze elkaars ex zijn en anderen advies geven, blijkt die dynamiek tussen hen behoorlijk vurig. 

Literatuur & romans

2. Toneelspelen - 
Sarah Neutkens

Haar debuut Een blote man beminnen (2022) was al experimenteel en dat is dit tweede boek van haar ook, maar het is bovenal ontzettend sterk, eigen en verfrissend geschreven. Ik heb het over Toneelspelen van Sarah Neutkens. Het verhaal lijkt op een zoektocht, een soort spel met perspectieven en vertellingen die je langzaam maar zeker onderdompelen in een eigen (parallelle) werkelijkheid. Een boek dat écht onmogelijk is om uit te leggen, maar misschien daarom wel zo goed. Ik werd helemaal meegevoerd in deze wereld van Neutkens.

3. Dingen die ik niet wil weten - Deborah Levy

Mijn ontdekking van dit jaar is schrijfster Deborah Levy. Levy schrijft al sinds de jaren ’80 en is vooral bekend geworden door haar latere romans zoals Swimming Home (2011) en Hot Milk (2016). Ik ontdekte haar dus in 2024 en begon aan haar Levende Autobiografie, drie boeken waarin ze vertelt over hoe ze opgroeide in Zuid-Afrika, hoe het is om vrouw, moeder en schrijver te zijn. Dingen die ik niet wil weten is het eerste deel, dat overigens een reactie is op George Orwells essay ‘Why I write’ uit 1946. Maar het is zoveel meer dan dat. Levy schrijft ontzettend sterk over haar jeugd in Zuid-Afrika, over vrijheid, liefde en feminisme. Je volgt haar door de boeken heen als veertiger, vijftiger en zestiger die op haar jongere jaren terugblikt. 

4. Ik ben fan - Sheena Patel

Dit boek begint met de zin: “Ik stalk een vrouw op het internet die naar bed gaat met dezelfde man als ik.” Dan heb je me al een beetje. Na deze eerste bekentenis vertelt een jonge vrouw over de affaire die ze is begonnen met een succesvolle, getrouwde man. Wanneer blijkt dat hij er meerdere minnaressen op nahoudt, waaronder een onuitstaanbare infuencer, ontwikkelt ze niet alleen een obsessie voor de man, maar ook voor zijn populaire minnares. Denk: die influencer van minuut tot minuut online volgen en alles uitpluizen over haar. Ik ben fan, het best te omschrijven als essayistische roman, is een enorme tijdschets en heel erg 2024. Over politiek en machtsverhoudingen, maar ook over liefde, fandom en sociale klasse. Patel weet het allemaal goed gedoseerd in een roman te krijgen. Duizelingwekkend goed.

5. De derde vrouw - 
Nathalie Clifford Barney

Velvet Publishers begon dit jaar met het uitgeven van lesbische fictie (of zelfs pulp, zoals ze het zelf noemen) van hedendaagse auteurs zoals Renee van Marissing, maar ook van auteurs die herontdekt mogen worden. De eerste in deze categorie is Natalie Clifford Barney met De derde vrouw. Ik was na een paar hoofdstukken al volledig om, omdat Clifford Barney je meeneemt in haar leven in de jaren ‘20 in Parijs waar ze een driehoeksverhouding heeft met twee vrouwen. De vrijheid, de liefde, de jaloezie – oh! Het heeft alles wat je wil en meer. 

Dit boek uit 1926 is zó goed, elke zin zit vol met vuur (of wat gif van Natalie zelf, ha) en je kunt er geen genoeg van krijgen. Ik in ieder geval niet. Wat een bedwelmend boek is dit! Bovendien is het boek qua weerspiegelingen over vrijheid en liefde ook nog eens heel actueel. Natalie en haar twee vrouwen leefden toen al zoals zij dat willen. Een prachtig pleidooi voor onconventionele liefde en lekker doen waar jezelf gelukkig van wordt, hoeveel moeilijke situaties dit soms ook kan opleveren.

6. Dagen als vreemde symptomen - Leonieke Baerwaldt

In Dagen als vreemde symptomen laat Leonieke Baerwaldt zien wat ze in haar mars heeft als schrijfster. In het verhaal volgen we Sisyphus, die normaliter een steen een berg op duwt, maar in dit boek met een lege rolstoel zeult. Door de hel, naar het dagcentrum, naar huis. Een prachtige fragmentarische roman over het hebben van een meervoudig beperkte dochter. Baerwaldt vervlecht illusie en werkelijkheid perfect met elkaar en blaast je van je sokken door haar heldere schrijfstijl.

7. Alleen maar hartstocht - Annie Ernaux

Annie Ernaux won in 2022 de Nobelprijs voor de Literatuur en sindsdien lees ik steeds meer van haar autobiografische werk dat voornamelijk over thema’s als vrouw zijn, identiteit en liefde gaat. Dit jaar las ik onder andere Alleen maar hartstocht, over hoe intens je verliefd kunt zijn en over hoe pijnlijk liefdesverdriet is. Ik denk misschien wel het mooiste wat ik tot nu toe van haar las, al is het zeer moeilijk kiezen. Ik bedoel, met dit soort zinnen kun je niet anders dan Ernaux gaan lezen: “Sinds vorig jaar september heb ik niets anders meer gedaan dan wachten op een man, wachten tot hij me zou bellen en naar me toe zou komen.”

Meer feministische klassiekers lezen? Probeer ook Moederland van Charlotte Perkins Gilman.

8. Schuilhuisje - Lena Kurzen

Een van de beste debuten van dit jaar? Schuilhuisje van Lena Kurzen. We kennen allemaal de coronatijd wel waarin je aan de keukentafel zit te werken. In dit boek volgen we zo’n stel in 2020 in Amsterdam die in Zoom-vergaderingen zitten, planten verzorgen en cavia’s nemen. Ondertussen droomt zij van een kind van hem en mist hij zijn zoon. Met droge humor neemt Kurzen je volledig mee in dit verhaal, want je voelt: hier klopt iets niet. En voor je het weet, loopt het volledig uit de hand. 

9. All Fours - Miranda July

All Fours van Miranda July is een alom bejubeld boek in de eindejaarslijstjes en ook ik ben fan van deze cult-hit. Dit boek voelt als een koortsdroom en gaat over een kunstenares die haar man en kind achterlaat en besluit met de auto van LA naar een zakelijke afspraak in New York te gaan. Alleen beland ze daar nooit, al vlakbij huis komt ze in een motelkamer terecht, is er een obsessie met een jongere man en begint er een zoektocht naar seksualiteit en de rollen die ze heeft als vrouw. Hallo midlifecrisis. 

Ik werd volledig meegezogen in deze wereld van July, die ik al een beetje kende uit haar film Kajillionaire (2020). De op het oog bizarre scenes die July schetst in dit boek – het verbouwen van de motelkamer, een ontmoeting met een beroemde zangeres, haar herinneringen aan haar bijna-doodgeboren kind – All Fours is veel meer dan alleen een midlife-verhaal, het is een ijzersterke roman over een ouder wordende en sterke vrouw op zoek naar vrijheid.

10. Als je terugkomt - 
Rebecca Stead

Goede vriendin Kim tipte me een van haar favoriete jeugdboeken, namelijk Als je terugkomt (2010) van Rebecca Stead. Een hartverwarmend verhaal over vriendschap en over tijdreizen. Hoofdpersoon Miranda vindt een briefje in een bibliotheekboek waarop staat: “Ik ben gekomen om het leven van je vriend te redden, en dat van mezelf.” Er volgen meer briefjes en voor je het weet ben je helemaal verliefd geworden op dit mysterie, maar ook op de kleurrijke personages. En hoewel het ook zielig is, beste vriend Sal wordt namelijk geslagen op straat en bant Miranda uit zijn leven zonder dat ze begrijpt waarom, vond ik het vooral ontzettend fijn om te lezen. Alles komt zo ingenieus samen aan het einde, heerlijk. Ik wil het nu ik dit schrijf meteen nog een keer lezen.

Kind & jeugd

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *