Persoonlijk

Paula’s favoriete boeken van 2017

Ik las dit jaar meer dan ooit: 55 boeken. En hoewel er ook wat mindere boeken bij zaten, las ik over het algemeen hele fijne boeken dit jaar. Deze zeven boeken zijn mijn favorieten van 2017.

13 Minuten – Sarah Pinborough

Ik was een beetje sceptisch toen ik 13 Minuten van Sarah Pinborough kocht, weet ik nog. Over dit boek werd namelijk gezegd dat het voor fans van Gossip Girl en Pretty Little Liars fantastisch zou zijn. Oh ja, en ook voor fans van 13 Reasons Why. Je snapt dat mijn verwachtingen daardoor een stuk hoger werden. Dit boek moest fantastisch zijn en bovendien een beetje de sfeer ademen van die drie series. Maar jawel: dit boek voldeed zeker aan mijn verwachtingen!

‘Ik vind 13 Minuten een hele spannende YA-thriller met een duistere sfeer die doet denken aan Pretty Little Liars’

Ik vind 13 Minuten een hele spannende YA-thriller met een duistere sfeer die doet denken aan Pretty Little Liars. De perspectieven in het verhaal vond ik goed gekozen en de afwisseling met dagboekfragmenten en sms’jes vond ik fijn lezen. Mega aanrader. Ik kijk nu al uit naar de tweede YA-thriller van Sarah Pinborough die in 2018 uitkomt (en natuurlijk naar YALfest, want daar is Sarah zelf aanwezig – OMG!)

13 minuten sarah pinborough recensie

Duizend Stukjes Van Jou – Claudia Gray

Of eigenlijk de hele trilogie: Duizend Stukjes Van Jou, Tienduizend Hemels Boven Jou en Een Miljoen Werelden Met Jou.

Net als in Laurine’s lijstje kan de Vuurvogel-trilogie in mijn lijstje met favorieten ook niet ontbreken. Duizend Stukjes Van Jou was het eerste boek dat ik kocht in 2017. Een goede keuze, want na het eerste boek was ik fan van deze serie. De hele Vuurvogel-trilogie vind ik zo goed uitgedacht. Het is een sci-fi verhaal, maar naast avontuurlijk is het ook romantisch, ontroerend en grappig. Ook het idee van reizen door verschillende dimensies vond ik echt geweldig bedacht. De worldbuilding van Claudia Gray is echt waanzinnig, elke dimensie wist de schrijfster me weer te verbazen. Een absolute aanrader, ook als je normaal geen sci-fi leest. Hierdoor ging ik nog meer van sci-fi verhalen houden.

Generatie EI – Rosa Surachno

In de categorie non-fictie is Generatie EI een van mijn absolute favorieten dit jaar. Het is oprecht het beste boek over millennials en hun problemen zoals keuzestress en hoge verwachtingen, dat ik tot nu toe heb gelezen. Het verhaal wisselt tussen het persoonlijke verhaal van Rosa, die ook een burn-out heeft gehad, en theoretische en historische context. Die afwisseling vond ik enorm goed gedaan. Het is niet te veel persoonlijk, maar overspoelt je ook niet te veel theorie. Het is precies goed.

‘Het is naar mijn mening beter dan andere boeken over millennials, omdat het meer historische context geeft’

Ik vind Generatie EI echt een must-read als je meer over dit thema wilt lezen. Het is naar mijn mening beter dan andere boeken over millennials (en daar zijn er behoorlijk veel van), omdat het meer historische context geeft. Hoe komt het bijvoorbeeld dat twintigers en dertigers nu massaal instorten, waarom was dat vijftig jaar geleden niet zo? Op dat soort vragen krijg je allemaal antwoord, zodat je na het lezen van het boek ook daadwerkelijk iets nieuws te weten bent gekomen.

generatie ei rosa surachno recensie

Judas – Astrid Holleeder

Judas kwam al in 2016 uit, maar ik las het in 2017. Het boek werd enorm gehyped en vloog de toonbanken over. Maar ja, dat is zeker terecht. Dit boek gaat, zoals je misschien wel weet, over Willem Holleeder. Astrid Holleeder, de zus van Willem Holleeder, schrijft in dit boek over de gebeurtenissen uit haar leven en zoomt hierin een beetje in op haar criminele broer. Al met al is dit een enorm heftig verhaal waarbij ik met momenten niet kon geloven dat het echt is gebeurd.

Verleiding (The Royals #1) – Erin Watt

De guilty pleasure van dit jaar is zeker weten De Royals-serie van Erin Watt. Na het lezen van het eerste deel, Verleiding, was ik fan van deze serie. Het is een Young Adult-serie, maar bevat ook behoorlijk wat New Adult-scenes. Waarom dit boek verder zo leuk is? De personages zijn ongelofelijk bad ass. Vooral hoofdpersoon Ella is alles behalve een doorsnee meisje. Ze durft dingen te zeggen, daagt de Royal-broers in het boek heel erg uit en is gewoon onwijs stoer. I love it. Overigens vond ik het tweede deel Verraad ook prima lezen. Kom maar op met deel 3 hoor.

de royals verleiding erin watt recensie

Wij Leugenaars – E. Lockhart

Als je een boek zoekt met een enorme plottwist, dan moet je Wij Leugenaars echt lezen. Het boek kwam in 2015 al uit, maar ik las het boek dus pas dit jaar. Dat kwam vooral door de recensie die Laurine hier over het boek schreef. Dat klonk namelijk veelbelovend! Het boek gaat over een groepje rijke jongeren die iedere zomer vakantie viert op een privé-eiland met hun familie. Maar ondanks dat dat gezellig klinkt, is dit ook een verhaal over geheimen.

‘Het is grappig, vrolijk en ook wat onheilspellend’

Waarom ik dit boek goed vond (op het SHOCKING, maar echt SHOCKING einde na – IK MOET OP HET EINDE ZELFS HUILEN!?!)? Ten eerste omdat de sfeer heel goed is neergezet. Het is grappig, vrolijk en toch ook wat onheilspellend. Ten tweede vond ik de indeling heel fijn, je leest namelijk over gebeurtenissen uit verschillende zomers. Ten derde zijn de personages realistisch neergezet; het zouden zo vrienden van je kunnen zijn. En extra awesome: in het begin van het boek zit een kaart van het eiland en een stamboom van de familie. Daar hou ik van.

The Hate U Give – Angie Thomas

Hoewel dit lijstje niet op volgorde is, denk ik dat mijn favoriete boek van het jaar The Hate U Give is. Het is zo’n boek dat alles heeft wat je wil: sterke personages, een goed plot en een actueel thema. Het gaat namelijk over de Black Lives Matter-beweging, racisme en discriminatie.

Ik kan er niet bij hoe knap ik het vind dat Angie Thomas deze onderwerpen in een YA heeft weten te bespreken. Het onderwerp is zo ontzettend belangrijk. The Hate U Give vind ik daarom ook een boek dat iedereen zou moeten lezen. Door dit verhaal snap je sowieso meer over discriminatie en racisme, al is het maar een klein beetje. Door dit boek ben ik ook erg benieuwd naar meer van Angie Thomas, dus ik hoop dat ze meer boeken gaat schrijven.

Wat zijn jouw favoriete boeken van 2017?

Hier lees je trouwens meer over Laurine’s favoriete boeken van 2017 en hier kun je mijn lijstje vinden van mijn favorieten van 2016.

4 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *