Friday Five: Bookcrushes
Persoonlijk

Friday Five: Bookcrushes

De Friday Five gaat over bookcrushes vandaag en dat kun je op meerdere manieren interpreteren. Bookcrushes kunnen personages zijn waar je een crush op hebt, maar bookcrushes kunnen ook boeken zijn die je het liefst zo vaak mogelijk zou willen herlezen omdat ze zó heerlijk zijn geschreven. Omdat de verhalen werelden zijn waarin je wilt wonen. Ik combineerde de twee zelfbedachte definities van ‘bookcrushes’ en laat je vijf boeken zien die ik daarbij vond passen.

De Friday Five is bedacht door Joost van NerdyGeekyFanboy. In zijn blogpost kun je alle boekbloggers vinden die meedoen. Oh ja, en het onderwerp van deze week komt van yours truly.

1. Merel – Sarah Moon

Oh, Merel. Dit verhaal van Sarah Moon is een verhaal waar ik in zou willen wonen. Zo mooi geschreven, zo subtiel, zo echt. Een boek dat ik iedereen wil aanraden. Ik word helemaal blij als ik eraan denk en krijg spontaan zin om het weer te lezen, omdat het ontroerend is en ook heel erg hoopvol. Als dat geen bookcrush is! Ga het lezen, als je dat nog niet deed.

‘Een verhaal waar ik in zou willen wonen’

Merel wordt van het dak van haar school geplukt. Waarom zat ze daar? Wilde ze springen?
Merel weigert erover te praten… Haar leventje was prima – zij het een beetje eenzaam. Ze vond het heerlijk om thuis bij haar moeder te zitten, te lezen, naar de vogels te kijken en te dromen van vliegen. En school was te doen: ze haalde goede cijfers en hoefde zich met niemand te verhouden zolang ze haar lunchpauzes bij mevrouw Wexley, de schoolbibliothecaris, kon doorbrengen. Maar dan sterft mevrouw Wexley. Langzaam maar zeker komt Merel erachter dat er een andere manier is waarop ze in contact kan komen met mensen… en toch zichzelf kan zijn. Een swingende manier.

Lees hier mijn recensie over Merel

2. Niet te stoppen – Angie Thomas

Op Angie Thomas heb ik ook een bookcrush, want wat is zij een geweldige auteur. Ik weet nog dat ik huiverig was over Niet te stoppen, omdat ik bang was dat het niet kon tippen aan The Hate U Give. Maar dat deed het wel, het was misschien zelfs nog net iets beter. Echt, deze vrouw schrijft geniale boeken en ik wil al haar toekomstige verhalen allemaal lezen.

Lees hier mijn recensie over The Hate U Give en Niet te stoppen

Bri is zestien en wil een van de grootste rappers ter wereld worden. En ze heeft wat te bewijzen, aangezien haar overleden vader een echte raplegende is. Maar dan wordt Bri’s moeder ontslagen en wordt overleven haar prioriteit. Bri uit al haar frustraties in haar raps. Het is nu geen kwestie meer van willen: ze moét het maken!

3. Als de winter voorbij is – Thomas Verbogt

Door naar literaire boeken, want in dit lijstje moet ook zeker een boek van Thomas Verbogt. Tot nu toe is Als de winter voorbij is mijn lievelings van hem. Niemand kan zo nostalgisch, dramatisch en dromerig schrijven als Verbogt en ik hou daar enorm van. Overigens is Hoe alles moest beginnen ook zeer de moeite waard.

‘Niemand kan zo nostalgisch, dramatisch en dromerig schrijven als Verbogt en ik hou daar enorm van’

Het kunnen maar een paar seconden zijn die je leven uiteindelijk bepalen. Iemand aankijken of juist niet. Ineens gekust worden op een zomerse dag. Meer hoeft het niet te zijn. Zo vergaat het de hoofdpersoon van deze roman, die jaren leeft met de herinnering aan zo’n moment. Maar de herinnering alleen is niet genoeg.

Lees hier mijn recensie over Als de winter voorbij is, Hoe alles moest beginnen en Herfst in het Oosten

4. Onder een hemel van sproeten – Alex Boogers

Ook een pareltje dat ik bestempel als bookcrush: Onder een hemel van sproeten van Alex Boogers. Sowieso Alex Boogers als schrijver hoor. Dat je zó goed kan schrijven is echt bizar knap. Dit boek van hem is een van mijn favorieten aller tijden, want geweldige personages en verhaallijnen die heel mooi in elkaar vallen. Wederom weer lekker dromerig – want daar hou ik van – maar daarnaast heel scherp geschreven.

Na de dood van zijn vrouw bezoekt Jacob Mantel elke dag een van de meren in het bos, aan de rand van de stad. Het is nu al vierentwintig dagen geleden dat hij een ijsvogel heeft gezien. Bij het meer ontmoet hij Amy, een jong meisje met een verschrikkelijk geheim. Ze schrijft over haar leven in haar dagboek, maar langzaam weet Jacob haar vertrouwen te winnen. De heftige gebeurtenissen in het leven van Amy confronteren Jacob met de demonen uit zijn eigen verleden. Hij heeft aan zijn vrouw beloofd om de onschuld te bewaken. Maar hoe doe je dat?

Alex boogers onder een hemel van sproeten

Lees hier mijn recensie over Onder een hemel van sproeten

5. De Selectie (De Selectie #1) – Kiera Cass

Ik eindig het lijstje met een bookcrush op een boek én een personage. Eigenlijk crush ik niet zo op boekpersonages, maar ik vond dat De Selectie wel bij dit lijstje paste en Prins Maxon ook. De hele koninklijke sfeer in dit boek vond ik heerlijk en vaak als ik De Selectie-serie in mijn kast zie staan, wil ik het weer eens herlezen. Dat doe ik ooit nog wel, alleen al vanwege Maxon. Zo’n leuk, spontaan en oprecht personage. Geef me zo’n prins om mee te trouwen hoor, hallo zeg. Verder doet dit boek me heel erg denken aan de tijd dat ik begon met YA lezen en ja, nostalgische gevoelens zeg maar.

‘Geef me zo’n prins om mee te trouwen hoor, hallo zeg’

Voor 35 meisjes is de selectie dé kans op een beter leven. Zo kunnen ze ontsnappen aan een armoedig caste-leven en opgenomen worden in een wereld vol glamour. De selectie biedt de mogelijkheid om in het paleis te wonen en te strijden om het hart van prins Maxon.

Maar voor America Singer is de selectie een nachtmerrie. Ze moet haar geheime liefde opgeven en haar thuis verlaten om een felle strijd aan te graan voor een kroon die ze niet wil. Maar dan ontmoet ze prins Maxon en twijfelt ze aan alles. America realiseert zich dat het leven waar ze altijd van gedroomd had in het niet valt bij de toekomst die ze nooit voor mogelijk had gehouden.

Welke boeken van mijn lijstje heb jij al gelezen en welk boek of welk personage zou jij als bookcrush bestempelen?

2 reacties

  • Laurie

    Ik heb De Selectie en de boeken van Angie Thomas gelezen, maar ik vond On The Come Up vreselijk. Daar ben ik dan ook mee gestopt. Ik hoop dat Angie in de toekomst eens andere werelden gaat verkennen en ontdekken in haar boeken, anders wordt alles zo hetzelfde en dat is zonde.O

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *