boeken die mij echt raakten friday five
Persoonlijk

Friday Five: vijf boeken die mij écht raakten

De Friday Five is natuurlijk bedacht door Joost van NerdyGeekyFanboy, maar deze week ben ik degene die het onderwerp heeft bedacht. Het gaat namelijk over boeken die je écht raakten, waarbij je misschien een traantje weg moest pinken (of een heleboel) oftewel boeken die je bij blijven. Deze vijf koos ik uit voor mijn Friday Five-lijstje.

1. Nooit Meer – Colleen Hoover

Nooit Meer is de eerste New Adult die ik las van Colleen Hoover en ik was er meteen zwaar van onder de indruk. Het verhaal gaat over Lily die verliefd wordt op Ryle. Alles leuk, tot het opeens omslaat. Dit boek gaat namelijk – lichte spoileralert – over huiselijk geweld. En wow, dat raakte me récht in mijn hart. Ik vind het zo goed dat Colleen Hoover dit onderwerp aankaart. Dit boek voelt levensecht en de personages zuigen je mee. Bovendien blijkt de schrijfster zelf huiselijk geweld meegemaakt te hebben, wat het boek nog een extra lading geeft. Dat en het feit dat Colleen deze wereld niet zo zwart-wit neerzet, maakt Nooit Meer een boek dat ik nooit meer (see what I did there?) vergeet.

‘Dit boek raakte me recht in mijn hart’

‘Nooit meer’ van Colleen Hoover vertelt het aangrijpende verhaal van Lily, die verliefd wordt op de knappe neurochirurg Ryle. Hij is assertief, koppig en een tikje arrogant, maar ook gevoelig, briljant en dol op Lily. De opbloeiende nieuwe relatie brengt herinneringen terug aan Atlas, haar eerste liefde. Als hij weer in haar leven verschijnt, komt alles wat Lily heeft opgebouwd in gevaar. Dan komt het eropaan dat ze de kracht in zichzelf vindt om te zorgen dat de toekomst geen herhaling wordt van het verleden.

Lees hier mijn recensie over het boek.

2. The Hate U Give – Angie Thomas

Als ik een YA-boek massaal aan mensen heb aangeraden, dan is het The Hate U Give wel. Dit boek kan ik in iedere Friday Five zetten, zo belangrijk is het. Het gaat over racisme, discriminatie en Black Lives Matter. Dit boek raakte me, omdat het onwijs actueel is en me vervolgens aan het denken zette. Aan de ene kant maakte het me hoopvol door Starr, maar aan de andere kant maakte het me heel verdrietig en boos omdat racisme zo complex is en moeilijk te veranderen. Ik snapte door dit boek zoveel meer over Black Lives Matter en dingen als white privilege. Lees dit boek echt, want je gaat de wereld om je heen beter begrijpen.

‘Dit boek kan ik in iedere Friday Five zetten, zo belangrijk is het’

Starr Carter woont in een armoedige zwarte buurt, maar gaat naar een dure witte school. De balans die Starr tussen deze werelden heeft gevonden, wordt overhoop gehaald wanneer Starr getuige is van de dood van haar jeugdvriend Khalil. Hij wordt neergeschoten door een politieagent terwijl hij zelf ongewapend is.

Starr is verdrietig en in de war, en moet haar weg zien te vinden in een wereld vol ongelijkheid en vooroordelen. Op school denken ze dat Khalil het er zelf naar heeft gemaakt, en noemen ze hem een crimineel en zelfs een drugsdealer. Haar buurtbewoners gaan ondertussen de straat op in protest tegen de politie, die geen onderzoek wil doen naar de schietpartij. Iedereen vraagt zich af: wat is er nu echt gebeurd? Starr is de enige die daar antwoord op kan geven. Maar de waarheid spreken is lastiger dan ooit, want wat Starr zegt, of juist niet zegt, kan haar leven in gevaar brengen.

Lees hier mijn recensie over het boek

nooit meer colleen hoover recensie it ends with us

3. Haar Naam Was Sarah – Tatiana de Rosnay

Ik weet nog dat ik in 3HAVO zat toen ik dit boek las. We lazen dit boek met de hele klas gedurende sommige lessen Nederlands. Haar Naam Was Sarah werd zo een van de eerste boeken die mij echt raakte. Want mijn hemel, dit boek is heel erg heftig. Het greep mij onwijs omdat ik alles zo voor me zag, en de gruwelijke dingen die er in de Tweede Wereldoorlog zijn gebeurd veel dichterbij kwamen dan tijdens een geschiedenisles. Aanrader dus, al moet ik zeggen dat ik het boek nu wat vind uitgemolken. Zeker omdat er ook een film van kwam, maar goed. Ik las het voor de hype, how hipster?

‘Het greep mij onwijs omdat ik alles zo voor me zag’

De tienjarige Sarah wordt in de nacht van 16 juli 1942 samen met haar ouders opgepakt en naar de Velodrome d’Hiver in Parijs gebracht, waar duizenden joden worden verzameld voor deportatie. Niemand heeft echter gezien dat Sarah haar kleine broertje Michel in een kast opsloot, net voordat de politie het appartement binnendrong.

Zestig jaar later krijgt Julia Jarmond, een Amerikaanse journaliste in Parijs, de opdracht een artikel te schrijven over deze razzia, een inktzwarte bladzijde in de Franse geschiedenis. Ze gaat op zoek in archieven, en via het dossier van Sarah ontdekt ze een goed verborgen geheim van haar eigen schoonfamilie. Haar echtgenoot probeert haar ervan te weerhouden zich met deze geschiedenis te bemoeien, maar Julia besluit desondanks het spoor van Sarah te volgen.

4. Het Geheugenboek – Lara Avery

Hou zakdoekjes bij de hand, zeg ik je. Op onverwachte momenten kunnen de tranen over je wangen rollen bij dit boek. In Het Geheugenboek volgen we Sammie die een zeldzame ziekte heeft, een soort Alzheimer maar zelfs nog een tikje erger dan dat. Haar herinneringen zullen vervagen als ze ouder wordt en uiteindelijk zal ze overlijden. Daarom schrijft ze alles op in haar ‘geheugenboek’, zodat ze alles blijft herinneren als ze het terugleest. De manier waarop dit boek is geschreven, in dagboekvorm, is verrassend goed. Ik leefde zó mee met Sammie, haar familie en vrienden. Op het einde brak dit verhaal mijn hart, maar moest ik tussen mijn tranen door ook glimlachen. Onwijs mooi boek dit.

‘Op het einde brak dit verhaal mijn hart, maar moest ik tussen mijn tranen door ook glimlachen’

De ambitieuze Sammie McCoy weet precies wat ze wil: met de hoogste cijfers haar eindexamen halen en dan het kleine plaatsje waar ze woont voorgoed de rug toekeren. Niets zal haar van haar plannen afbrengen. Dus ook niet de diagnose dat ze een zeldzame ziekte heeft die haar herinneringen van haar zal stelen.

En zo wordt het geheugenboek geboren. Sammie schrijft aan haar toekomstige zelf: over waar ze haar studieboeken opbergt, op wie ze verliefd is, wie haar hart heeft gebroken en over Cooper, een oude vriend van vroeger die er alles aan doet haar aan het lachen te maken, en haar tot het einde toe te steunen…

Lees hier mijn recensie over het boek

Lara Avery het geheugenboek recensie

5. Het Eeuwige Leven – Matt Haig

Waarom kende ik Matt Haig nog niet? Ik las dit jaar voor het eerst iets van hem en het was meteen raak. Het Eeuwige Leven is zo’n verrassend mooie roman over tijd, liefde, identiteit en eigenlijk het hele leven. En het leek me wel zo leuk om dit lijstje na vier dramatische boeken af te sluiten met een wat hartverwarmender boek. Dat is Het Eeuwige Leven namelijk zeker. Dit boek maakte het voor mij omdat het zo belachelijk goed is geschreven. Ik weet niet hoe Matt Haig dit doet, maar al zijn zinnen lopen – zelfs in de vertaling – lekker. Mega lekker. Zo lekker dat je het boek niet aan de kant wilt leggen en zo lekker dat je het na het uitlezen nog een keer wilt lezen. Dit boek heeft alles en ik kan gewoon niet precies uitleggen waarom, MAAR LEES HET. (In mijn recensie vertel ik je er meer over!)

‘ Ik weet niet hoe Matt Haig dit doet, maar al zijn zinnen lopen – zelfs in de vertaling – lekker’

De 41-jarige geschiedenisleraar Tom Hazard ziet eruit als een normale man, maar leeft door een ongewone aandoening al eeuwenlang. Hij is overal geweest, heeft alles meegemaakt, is talloze malen van identiteit veranderd. Nu wil hij vooral een gewoon leven, net als ieder ander. Hij mag alleen niet verliefd worden…

Lees hier mijn recensie over het boek

Meer Friday Five

Benieuwd naar de Friday Five-lijstjes van andere bloggers? Neem ook een kijkje bij Joost, Esmee, Laurie, Anneke, Angela, Monica, De Hebban Young Adult Club, Samantha en Annabel.

Dit was de Friday Five voor deze week. Welke boeken hebben jou geraakt? Laat het me weten, ik ben heel benieuwd.

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *