Persoonlijk Ik woon weer op mezelf
Persoonlijk

Ik woon weer op mezelf

Toen ik met Bookbreak begon, wilde ik meer persoonlijke blogposts schrijven. Op een of andere manier kwam dat er niet van. Soms wilde ik iets niet delen, soms kwamen de woorden niet. Maar vandaag heb ik leuk nieuws dat ik wel wil delen: ik woon namelijk weer op mezelf. In deze blogpost praat ik je een beetje bij, geef ik tips voor als je ook op jezelf gaat wonen en vertel ik je gewoon hoe het met mij gaat nu.

Van thuis met een burn-out naar weer op mezelf

Ik haat de zin ‘als je me al langer volgt, dan weet je dat…’, maar ik moet toch écht eerst even terugblikken. Als je me al langer volgt, dan weet je misschien wel dat ik een burn-out heb gehad. Voordat ik weer thuis ging wonen bij mijn ouders, woonde ik op kamers in Utrecht. Ik had het daar ontzettend fijn, alleen liep ik mezelf keihard voorbij. Inmiddels is het al 3(!) jaar geleden dat ik weer bij mijn ouders ging wonen, heb ik heel wat stappen gemaakt (met behulp van een psycholoog en vooral met een hele aardige burn-out coach) en is de burn-out zo goed als voorbij.

‘Ik vond het de hoogste tijd voor een nieuwe stap’

Ik vond het de hoogste tijd voor een nieuwe stap en daarom reageerde ik de afgelopen maanden op huizen en stuurde ik sollicitatiebrieven de deur uit. Lange tijd zonder resultaat. Tot een tijdje geleden. En nu zit ik hier deze blogpost te schrijven aan mijn eettafel, zomaar vanuit mijn eigen huisje. Of nou ja, ‘huisje’.. dat klinkt alsof ik een kleuter ben die in zo’n huisje van plastic speelt. Het is eigenlijk een appartement dat precies groot genoeg is voor mij alleen. Met mooie grote ramen (zelfs glas in lood!) en een ruim balkon. Ik ben er onwijs blij mee en ga het de komende tijd steeds meer inrichten en meer van mezelf maken zodat ik me er thuis ga voelen. Op de foto hieronder zie je alvast een sneak peak. Ik kon het niet laten om alvast wat boeken in de kast te zetten.

Persoonlijk Ik woon weer op mezelf

Hoe het voelt om weer op mezelf te wonen

Op kamers wonen is totaal iets anders dan alleen op jezelf wonen. Dat wist ik natuurlijk wel, maar nu merk ik het ook. Het voordeel is dat ik nu veel meer ruimte heb dan mijn kamer van 12m2 in Utrecht en dat ik kan doen en laten wat ik wil. Niemand om rekening mee te houden, hoe lekker! Het nadeel is natuurlijk dat ik meer alleen ben. Gelukkig ben ik daar wel goed in en vind ik het meestal oprecht heel fijn om alleen te zijn. Toch voelt het nu soms ook een beetje eenzaam, maar dat komt door deze rare corona-tijd. Afspreken met vriendinnen doe ik nu nog niet face-to-face, dus ik zie alleen mijn ouders en zusje. Dat is wel gek. Als er geen corona was, had ik in mei waarschijnlijk een housewarming gegeven en ging ik ijskoffie drinken in de stad en naar mijn boekenclub toe. Veel socialer dan nu, maar het is even niet anders.

‘Naast dat ik vooral blij ben dat ik nu een eigen plek heb, is het ook enorm wennen’

Naast dat ik vooral blij ben dat ik nu een eigen plek heb, is het ook enorm wennen. De onbekende geluiden tijdens de eerste nacht, bedenken wat voor klusjes er nog moeten gebeuren.. dat soort dingen. Emotioneel is het ook anders. Ik voel me psychisch stukken beter dan in het begin van mijn burn-out herstel, maar merk dat ik qua gevoel nog moet wennen dat ik hier nu woon. Logisch wel, denk ik. Niemand is van de ene op de andere dag helemaal overgeschakeld naar een nieuw leven. Ik gun mezelf daarom dus genoeg tijd om me hier thuis te voelen. Al gaat dat steeds een beetje beter nu ik mijn eigen spullen een plek aan het geven ben.

Tips

Ik sluit de blogpost af met wat tips voor als je ook op jezelf gaat wonen. Wie weet heeft een van jullie er iets aan!

1. Goede voorbereiding is het halve werk, maar echt. Pak voordat je gaat verhuizen wat dozen in en schrijf wat erop zit of label je verhuisdozen. Zorg er in ieder geval voor dat je een overzicht hebt voor jezelf.
2. Weinig geld? Vraag vrienden en familie of zij nog spullen over hebben. Met een likje verf maak je zo van een oud kastje iets moois dat bij je interieur past. Op Marktplaats kijken is trouwens ook een goed idee.
3. Prop niet alle werkzaamheden in één dag, ook al wil je er HEEL GRAAG wonen. (Je hoeft echt niet alle dozen op de dag van de verhuizing uit te pakken, dat komt in de dagen/weken daarna wel. Rustig aan!)
4. Geef jezelf de tijd om aan je nieuwe woonsituatie te wennen. En veroordeel jezelf vooral niet als je je even niet zo lekker voelt of verdrietig bent. Dat hoort erbij.
5. Zet foto’s en belangrijke persoonlijke spullen neer. Creëer bijvoorbeeld een mooi hoekje met foto’s, persoonlijke spulletjes, geurkaarsen/geurstokjes en bloemen. Zo voel je je sneller thuis.

Dat was het voor deze persoonlijke update. In een volgende update neem ik je mee in het inrichten van mijn nieuwe boekenkasten en misschien wel in het vinden van werk (daar ben ik druk mee bezig). Tot de volgende! Oh ja, en laat hieronder even weten of je dit soort blogposts leuk vindt om te lezen, vind ik fijn.

13 reacties

 • Lalagè

  Wat heerlijk dat je nu echt je eigen huis hebt 🙂 De plant herken ik, zo eentje heb ik hier ook staan. Hopelijk gaat hij niet dood zoals de vorige die erop leek. Ik weet nog dat ik me pas echt thuis begon te voelen toen er een paar planten in huis stonden.

 • Audrey

  Oee, welke plant is dat? Ik vind ‘m tof! Fijn dat je deze stap weer hebt kunnen zetten en ik snap heel goed dat het wennen is. Ik vind het trouwens erg leuk om dit soort posts te lezen, dus keep ’em coming!

  • Paula

   Die plant heet volgens Plantnet de Maranta Leuconeura E.Morren. De bijnaam van de plant is de tiengebodenplant/gebedsplant, hahaha (dit wist ik zelf ook nog niet). En mooi dat je de blogpost leuk vond!

 • Sofie

  Leuk om te lezen. Ik vind het ook heerlijk dat ik met niemand rekening hoef te houden in mijn appartement. Dat is zo’n gevoel van vrijheid en zelfstandigheid!

 • Nienke

  Nog een tip: zet luisterboeken of muziek aan in de eerste periode in je nieuwe huis. Op die manier kun je makkelijker wennen, omdat er ook geluid is wat je al kent.

 • Femke

  Wat ontzettend fijn om te horen dat het steeds beter met je gaat, lieve Paula! Ik ben eigenlijk wel benieuwd of je huurt of hebt gekocht, haha. Mijn moeder zit een beetje achter mijn bips aan om ook uit huis te gaan, haha, maar er zijn hier alleen maar koopwoningen en zoveel heb ik nog niet op mijn bankrekening staan 😉 Ik kijk uit naar steeds meer kiekjes van je mooie huisje <3

  • Paula

   Ik huur mijn huis hoor! Ik stond iets van 3 jaar ingeschreven, denk ik? Voor grotere huizen sta je langer op de wachtlijst en voor andere appartementen soms ook, dus dit was een klein gelukje 🙂

 • Joost (NerdyGeekyFanboy)

  Heel veel plezier in je huis! Inderdaad superlekker om op jezelf te wonen, ik kan ook niet wachten om weer terug in Rotterdam te zijn (na twee maanden bij mijn ouders logeren door corona vanaf weer een weekje naar mijn kamer in Rotterdam, heerlijk!). Face-to-face afspreken doe ik ook nog niet, maar ik spreek vrienden vaak wel via de telefoon of Facetime. Mocht je ooit nog een online fanclubmeeting van de grote vriendelijke podcast willen, weet je me te vinden 😛 . Veel succes met het inrichten van je plekje (boekenkasten inrichten is zo fijn)!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *