Kringloopvondsten #4 - Bregje Hofstede & Johannes Anyuru
Kringloopvondsten

Kringloopvondsten #4 – Bregje Hofstede & Johannes Anyuru

Alles is nog niet zoals het was voor de pandemie, maar de kringloopwinkels zijn inmiddels weer open. Daar ben ik blij mee, want dan kan ik weer neuzen tussen de boeken. In deze blogpost laat ik je zien welke vier boeken ik daar onlangs vond.

De cactus – Sarah Haywood (€2,50)

In de eerste kringloop waar ik was kom ik bijna nooit, maar nu belandde ik daar op een dinsdagmiddag omdat ik er toevallig in de buurt moest zijn. Hoe dan ook, nú stond er opeens een boek in de kast dat mijn aandacht trok. De cactus van Sarah Haywood – vrij nieuw, maar 2,50 én hardcover. Ik twijfelde nog even (past dit nog in mijn boekenkast? waarschijnlijk niet), maar kon deze feelgood niet laten liggen. Hup, mee dan maar. Hieronder lees je trouwens waar het boek over gaat.

‘Past dit nog in mijn boekenkast? Waarschijnlijk niet

Andere mensen zien Susan Green als een stekelig en moeilijk persoon. Zelf vindt ze dat ze haar leven gewoon goed op orde heeft. Ze heeft een baan, een appartement precies groot genoeg voor één persoon, voor de liefde heeft ze een prima regeling met een leuke man, en zolang haar onbesuisde broer aan de andere kant van het land woont is er niets aan de hand. Dan overlijdt haar moeder en ontdekt Susan dat ze zelf moeder wordt – en opeens is ze alle controle kwijt…

Ze zullen verdrinken in hun moeders tranen – Johannes Anyuru (€2,25)

Op een andere dag was ik in mijn lievelingskringloopwinkel. Een kringloopwinkel die terecht ‘recycleboulevard’ wordt genoemd, want het is er enorm. Je kan er zelfs koffie drinken en taart eten. Hoewel die taart lonkte, het zit verdorie ook nog naast de boekenhoek, liep ik regelrecht op de boekenkasten af. Hier vind ik altijd de beste boeken. Deze keer vond ik er Ze zullen verdrinken in hun moeders tranen voor 2,25.

‘In deze kringloopwinkel vind ik altijd de beste boeken’

Op een winteravond plegen drie jongeren een terroristische aanslag in een boekhandel waar een cartoonist een lezing houdt. De jonge vrouw die de taak heeft het geweld te filmen, is de enige die de aanslag overleeft.
Twee jaar later bezoekt een schrijver haar in een tbs-kliniek. Ze vertelt hem haar levensverhaal: vanuit de toekomst is ze naar deze tijd gezonden. Geïntrigeerd probeert de schrijver de waarheid te ontrafelen. Die blijkt gruwelijker dan hij had kunnen bevroeden.

Kringloopvondsten #4 - Bregje Hofstede & Johannes Anyuru

De hemel boven Parijs – Bregje Hofstede (€2,50)

Na de recycleboulevard ging ik naar STEF, voorheen Emmaus. Ook een hele fijne kringloop en wat minder groot, maar wel lekker overzichtelijk én ik vind er altijd wel iets leuks. Dit keer slaagde ik weer bij de boeken, want omg: De hemel boven Parijs van Bregje Hofstede stond er gewoon. Een boek dat ik al lang wil lezen, omdat ik De herontdekking van het lichaam van haar ook geweldig vond. Zonder nadenken pakte ik het boek en gooide ik het in mijn mandje. Die moest gewoon mee.

‘Zonder nadenken pakte ik het boek en gooide ik het in mijn mandje’

De comfortabele routine van Olivier, professor in de kunstgeschiedenis aan de Sorbonne, raakt ontwricht wanneer zijn baas hem vraagt om als mentor van een uitwisselingsstudente op te treden. De stugge Nederlandse rakelt een geschiedenis op die Olivier had willen vergeten, maar die tegelijk het kostbaarste is dat hij bezit.

Tegen beter weten in zoekt hij toenadering tot de studente, en geeft haar een advies dat hij zelf nooit heeft opgevolgd. Maar Fie heeft haar eigen leven. Zij worstelt met een onmogelijke keuze: streven naar het allerhoogste, en eraan kapot gaan – of nooit beginnen om niet te falen. Ze voert koppig verzet tegen haar eigen levensangst en daagt Olivier uit hetzelfde te doen.

Nieuwe vrienden voor de Steenstraat: Hoe alles op z’n kop stond en toch weer goed kwam – Elizabeth Honey (€1,00)

Ik vond er ook nog een kinderboek waar ik nostalgische gevoelens bij kreeg, namelijk een deel uit de Steenstraat-reeks van Elizabeth Honey. Volgens mij las ik het ooit wel als kind, maar waar ik vooral nostalgisch van werd zijn de tekeningen van Annet Schaap. Oh, wat hou ik daar toch van. Als ik een illustratie van haar zie, ben ik met mijn hoofd weer in de tijd dat ik de Hoe Overleef Ik-boeken van Francine Oomen las. Dus ja, volle boekenkast of niet, ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om dit boek achter te laten. Sorry not sorry.

‘Als ik een illustratie van haar zie, ben ik met mijn hoofd weer in de tijd dat ik de Hoe Overleef Ik-boeken van Francine Oomen las’

De Steenstraat gaat op vakantie naar een oud, geheimzinnig huis in de Ketelbaai. Ze vieren Henni’ s dertiende verjaardag, ontmoeten een groepje stoere surfers en slapen buiten op de veranda. Het lijkt een supervakantie te worden, maar dan komt onverwachts de arrogante Tara-mascara logeren. Ze kan het met iedereen goed vinden, behalve met Henni, die ze steeds in het geniep dwarszit. Henni voelt zich buitengesloten. Dan ontdekt Zed dat Tara van plan is weg te lopen…

Als je een van deze boeken al hebt gelezen, laat me dan weten hoe jij het vond. Vind ik leuk!

2 reacties

  • Lalagè

    Ik ben benieuwd wat je van ‘De hemel boven Parijs’ vindt. In elk geval raad ik je ‘Drift’ van Bregje Hofstede aan, dat vond ik prachtig.

    Laatst was ik ook in de kringloopwinkel en daar vond ik ‘De moeder van Nicolien’ van J.J. Voskuil, een boek dat ik al lang eens wil lezen. Maar ik zag er ook een hardcover, zo goed als nieuw, van een boek (en geen bekende titel!) dat ik net voor de volle prijs als paperback in de boekhandel had gekocht. Dat was toch een beetje pijnlijk…

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *