Zeg, hoe gaat het eigenlijk met je leesdoelen?
Persoonlijk

‘Zeg, hoe gaat het eigenlijk met je leesdoelen?’

Het is halverwege het jaar en opeens besefte ik ‘oh ja, ik heb ook nog een leeslijstje’. Ik wilde namelijk 20 boeken uit eigen kast lezen in 2020. Hoe dat tot nu toe is gegaan en of ik überhaupt een boek van mijn lijstje heb gelezen (spoiler: ja), dat lees je in deze blogpost.

Deze 20 boeken staan er op mijn lijstje

1. De wezens – Matt Haig
2. De appeltaart van hoop – Sarah Moore Fitzgerald
3. Op mijn schouders – Jennifer Niven
4. Ver van de boom – Robin Benway
5. Liefde kan mislukken – Matthew Quick
6. De negen kamers – Peter Paul Rauwerda
7. Op zoek naar – Ava Dellaira
8. Elke dag maandag – Jessica Brody
9. Vrees me – Tahereh Mafi
10. De onverklaarbare logica van mijn leven – Benjamin Alire Sáenz
11. Alles wat er was – Hanna Bervoets
12. Alle dingen zijn schitterend – Alex Boogers
13. Gesprekken met vrienden – Sally Rooney
14. Calamiteitenleer voor gevorderden – Marisha Pessl
15. PAAZ – Myrthe van der Meer
16. Ik ben Eleanor Oliphant – Gail Honeyman
17. De eenzaamheid van de priemgetallen – Paolo Giordano
18. Het smelt – Lize Spit
19. Wat jij niet ziet – Sarah Pinborough
20. Piper Perish – Kayla Cagan

Van de 20 boeken las ik er 3 tot nu toe

Ik hoopte dat ik al 10 boeken gelezen had, zodat ik mooi ‘op schema’ zou liggen qua boekenlijstje. Dat viel een beetje tegen, haha, maar ik las er toch WEL DRIE. [insert applaus voor mezelf]

boekenkast indelen tips

Het smelt

Als eerste las ik volgens mij Het smelt van Lize Spit. Een boek waar iedereen lyrisch over is en waar ik ook wel benieuwd naar was. En hoewel het inderdaad bijzonder mooi geschreven is, is het verhaal wel enorm heftig. Als ik eraan terugdenk krijg ik er nog rillingen van. Ik zou het denk ik ook niet per se aanraden om te lezen, want holy shit, dit boek is een soort rare achtbaan. Een achtbaan waar je instapt en die rustig is in het begin, maar daarna heel schuine bochtjes gaat maken en nare afdalingen waar je niet per se op zit te wachten.

‘Hoewel ik door corona even totaal geen behoefte had aan dystopische verhalen, aangezien de échte wereld op instorten leek te staan, hoop ik het in de herfst weer op te pakken’

Vrees me

Door naar leukere boeken, namelijk Vrees me van Tahereh Mafi. Deze dystopische YA gaat over een meisje met bepaalde krachten. Typisch YA allemaal, maar het boek blinkt wel uit tussen de andere YA-series door de waanzinnig goede en wat poëtische schrijfstijl van Mafi (Een bijna eindeloze afstand van haar vond ik prachtig). Ik had niet verwacht dat ik dit boek zo leuk zou vinden en meteen door wilde naar het volgende deel. Hoewel ik door corona even totaal geen behoefte had aan dystopische verhalen, aangezien de échte wereld op instorten leek te staan, hoop ik het in de herfst weer op te pakken.

Gesprekken met vrienden

Over fijne boeken gesproken, ook Gesprekken met vrienden van Sally Rooney vond ik heerlijk om te lezen. Het plot is niet eens zo boeiend, maar de karakters en de schrijfstijl zijn zo fijn dat ik in dit boek wilde wonen. Ik wil snel aan Normale mensen beginnen, want ik snap opeens de hele hype om Rooney wel. Kortom: aanrader!

‘Een beetje mildheid naar jezelf toe met je leesdoelen is wel een vereiste’

Verder met mijn leeslijstje

Goed, ik las dus 3 boeken van de 20. Eigenlijk kwam dat – naast recensie-exemplaren lezen voor mijn blog en de bieb plunderen – vooral omdat ik de lijst was vergeten. De komende tijd pak ik de lijst er dus weer bij en kijk ik waar ik zin in heb. Hoewel sommige dikke boeken me wat afschrikken, ik kijk met een schuin oog naar Liefde kan mislukken of Calamiteitenleer voor gevorderden, ga ik ook die een kans geven. Bovendien ben ik niet zo streng voor mezelf met het halen van de lijst. Ik bedoel, als een boek toch niet mijn ding is? Dan leg ik het gewoon aan de kant. Een beetje mildheid naar jezelf toe met je leesdoelen is wel een vereiste. Het is tenslotte een eigen doel, geen schoolopdracht. 😉 Anyway, ik schrijf hierover weer een update in de herfst. Hopelijk staat de teller dan wat hoger.

Hoe gaat het met jouw leesdoelen (als je die hebt)?

8 reacties

 • Katja

  Ik heb precies hetzelfde met de Vrees me-serie op het moment. Het komt nu allemaal net even te dichtbij. Maar inmiddels heb ik ook De ballade van slangen en zangvogels gelezen, dus ben ik van plan om de serie snel weer op te pakken.

 • Lalagè

  Nummertjes 1 en 11 van jouw lijst zijn wel heel tof hoor! Dus ik hoop dat je jezelf die nog gunt dit jaar 😉

  Ik heb voor mezelf wel een paar categorieën gemaakt van boeken waarvan ik er een aantal wil lezen dit jaar, al ligt dat aantal niet zo vast. Het is meer ter inspiratie voor mezelf, om lekker te variëren.
  Categorieën die goed gaan: kinderboeken (5), verhalenbundels (8), gedichtenbundels (6), herlezen (2).
  Categorieën waaruit ik nog wel meer mag lezen: dikke boeken (2), leesreis om de wereld (1), vrouwen uit de 20ste eeuw (2), boeken over de Tweede Wereldoorlog (2).

  In totaal zit ik trouwens op 60 boeken, wat ik belachelijk veel vind. Hopelijk kan ik komend half jaar weer vaker op stap in plaats van thuis zitten met een boek…

 • Anneke

  Paula, je gaat De onverklaarbare logica van mijn leven echt mooi vinden. Ik dacht dat je het al gelezen had?

  Eigenlijk mag ik er niks over zeggen, want ik begon ook met 20 ongelezen boeken, maar ik heb het opgegeven. Ik heb ook een aantal van die boeken weggedaan. Met mijn reading challenge gaat het wel goed: 40 van de 60 boeken gelezen nu. Maar ik hecht er ook weer niet zo veel waarde aan.

  • Paula

   Goed zo! Ik doe ook steeds meer wat gewoon goed voelt hoor, in plaats van obsessief die lijst te willen volgen (haha). Zolang ik er zin in heb, lees ik het lekker. En anders leg ik het weg. Daar ben ik veel makkelijker in geworden.

 • Femke

  Oooh ik hou van die kleurrijke foto!

  Met mijn leesdoel gaat het goed. Dit jaar staat het doel op 12, nadat ik vorig jaar de 30 niet haalde maar dat jaar ervoor wel de 24 haha. Ik heb er al tien gelezen! Nummer elf wordt ‘Dingen anders doen’ en nummer twaalf ‘De kleuren van licht’ – deel drie in de Schemering trilogie <3. Heb er zin in!!! Daarna ga ik eens kijken naar 'Mijn jaar na jou' als ik de titel goed onthouden heb, van jouw recensie. En het nieuwe boek van Carlie van Tongeren wil ik ook lezen. Dan komen ook Chinouks nieuwe boek en Valentijns debuut uit dus ik kan voorlopig nog wel een eindje vooruit!

 • Joost (NerdyGeekyFanboy)

  DE APPELTAART VAN HOOP!!!! LEES HET!!! (merk je dat ik van dit boek hou?)
  Ik probeer nu vooral snel boeken te lezen die ik zelf heb gekocht, zodat mijn ongelezen boekenstapel niet nog groter wordt… Tot nu toe gaat dat gelukkig prima! 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *