Persoonlijk

Mijn leesdoelen voor 2018

Vorig jaar had ik geen leesdoelen, eigenlijk überhaupt geen concrete doelen. Ik weet niet eens of ik hierover hebt geblogd, maar mocht je het niet weten: vorig jaar stopte ik met mijn premaster omdat ik een burn-out kreeg. Inmiddels gaat het gelukkig al beter dan vorig jaar. Doelen opstellen leek me daarom ook een goed idee, want dat deed ik eigenlijk ieder jaar (op 2017 na.) En leesdoelen horen daar natuurlijk ook bij, daarom vandaag:
mijn leesdoelen voor 2018.

Een korte flashback naar 2017

2017 was persoonlijk gezien dus echt een rampjaar. Maar ondanks mijn burn-out gedoe las ik heel veel: 55 boeken. Ik heb nooit eerder zoveel boeken in een jaar gelezen, dus ik was trots op mezelf. Dit jaar twijfelde ik eerst of ik wel weer een challenge moest gaan doen, omdat ik een dubbel gevoel heb over de readingchallenge. Aan de ene kant is het leuk en uitdagend, aan de andere kant legt het soms meer druk op jezelf. Dat gevoel had ik namelijk vorig jaar wel eens. Maar ach, zonder mezelf teveel te pushen stelde ik mijn challenge dit jaar toch maar op. Vorig jaar nam ik mezelf voor om 40 boeken te lezen en dat werden er 55. Dit jaar ga ik voor een boek per week, dus 52 in een heel jaar.

‘Zonder mezelf teveel te pushen stelde ik mijn challenge dit jaar toch maar op’

Leesdoel 1: 52 boeken lezen in 2018 (een boek per week)

Mijn eerste leesdoel is dus om 52 boeken te lezen dit jaar: een boek per week. Deze leeschallenge organiseert de bibliotheek. Erg leuk vind ik het, dat de bibliotheek mensen aanspoort om gelezen boeken te delen op Twitter (#boekperweek) en zelf ook boekentips geeft voor als je het even niet meer weet. Handig.

Naast dit ga ik proberen een beetje mee te doen aan de challenge van Hebban. Dit is een hele uitgebreide challenge met 50 uitdagingen, denk aan ‘een boek lezen dat bekroond werd met een Hebban-award’ of ‘lees een boek met een kleur in de titel.’ Heel grappig bedacht allemaal, en op het boekenplatform vind je natuurlijk genoeg tips voor iedere uitdaging. Als je fanatiek bent kun je alle 50 vakjes gaan afvinken dit jaar.

Fuck The Quarterlife Crisis Femke Kamps Recensie

Leesdoel 2: 5 boeken lezen die nog ongelezen in mijn kast staan

Ik hou van concrete doelen, dus mijn tweede leesdoel is om 5 boeken uit eigen kast te gaan lezen. Hoewel ik de meeste boeken uit mijn kast heb gelezen, staan er natuurlijk wat ongelezen exemplaren. Tijd om daar verandering in te brengen, dit jaar probeer ik er in ieder geval 5 te lezen. Dat lijkt me wel haalbaar.

Leesdoel 3: 5 klassiekers lezen

De meeste leesdoelen zijn dus lekker concreet, zo ook deze. Ik wil heel graag wat klassiekers gaan lenen bij de bibliotheek die al lang op mijn lijstje staan. Op een of andere manier kom ik nooit zo aan klassiekers toe, omdat ik er bijvoorbeeld geen zin in heb of vergeet welke ik nou wilde lezen. In 2018 ga ik mijn best doen om zin te maken en dus klassiekers daadwerkelijk te gaan lezen. Ik heb zelfs al een lijstje gemaakt met 5 titels, o.a. To Kill A Mockingbird. Maar mocht je nog een gouden tip hebben, laat het me dan zeker weten.

Leesdoel 4: 5 dunne boekjes lezen

Dunnere boekjes, zoals novelles en dichtbundels, zijn hartstikke handig om tussendoor te lezen. En toch doe ik dat veel te weinig, die dunne boekjes lezen. In plaats van twee dikke boeken tegelijkertijd lezen, ga ik in 2018 maximaal een normaal boek en een dun boekje tegelijkertijd lezen. Als ik dan ergens heen ga, neem ik dat dunne boekje mee. Slimme oplossing, dacht ik zo. En zo lees ik misschien ook wat meer poëzie, want dat doe ik ook te weinig.

recensie-rimpelgeweld

Leesdoel 5: meer (Nederlandse) literatuur lezen

Vorig jaar las ik bijna alleen maar Young Adult-boeken. Mijn favoriete genre, maar ik wil ook graag andere genres lezen. Ik merk namelijk dat ik veel te weinig (Nederlandse) literatuur lees, terwijl ik dat juist erg kan waarderen. Schrijvers zoals Hanna Bervoets en Alma Mathijssen staan dus alvast op mijn leeslijstje. Nog tips voor me? Laat het me zeker weten in de reacties.

Heb jij al leesdoelen voor dit jaar?

10 reacties

  • Mieke

    Jaaaaaa, Nederlandse schrijvers, heerlijk! Welk boek ik nu al aan wil raden is Onder een hemel van sproeten – Alex Boogers. Daar was ik flink van onder de indruk en ik ben voornemens dit jaar van hem ook Alleen met de goden te lezen. Wie weet wat daarna nog volgt. Wat ik ook schitterend (maar benauwend) vind, zijn Mijn meneer en Schuldig kind (in die volgorde) van Ted van Lieshout. Schrijnend onderwerp, maar een heel interessant (en moeilijk) perspectief, wat de schrijver op toegankelijke en eerlijke wijze benadert.
    Wat je ook echt heel erg graag wil lezen is HEX van Thomas Olde Heuvelt. Ik dacht toen ik daarover hoorde “Not my cup of tea”, maar dat bleek enorm mijn cup of tea. En overigens ook ontzettende cup of tea van iedereen die ik ‘m hierna heb aangeraden. Ook Harnas van Hansaplast van Charlotte Mutsaers vond ik echt heel erg mooi. Ik kon me niet herinneren of ik eerder iets van haar had gelezen, maar dat ga ik zéker oppakken.

    Ohhh, zo veel mooie boeken 🙂

    • Paula Heeger

      Ja, wat fijn al deze tips! Dankjewel. Ik wil ook zeker boeken van Alex Boogers gaan lezen, Onder Een Hemel Van Sproeten lijkt me prachtig. Ik ga maar even kijken wat ik bij de bibliotheek kan lenen! 🙂

  • Judith

    Wat een mooie doelen! Ik hoop dat je ze allemaal kunt afstrepen aan het jaar. En mocht dat niet zo zijn, is dat toch ook geen probleem? Als je maar van de boeken hebt genoten. Ik heb mezelf als doel gesteld 110 boeken te lezen (vrij veel, maar als ik het niet haal.. dan volgend jaar weer een kans) en ik wil het liefst een goede afwisseling hebben tussen recensie-exemplaren en andere (oudere) exemplaren.

  • Angela

    Je hebt leuke doelen voor 2018! Zelf wil ik dit jaar 2 boeken per maand lezen want met mijn examen erbij denk ik dat 1 boek per week te hoog gegrepen is. Misschien dat ik ook vaker dunnere boekjes moet gaan lezen.. Ze zijn makkelijk weg te lezen en heerlijk tussendoor. Leuke blogpost en veel succes met je doelen!

  • Rowan

    Ik vind klassiekers altijd super om te lezen, maar ik neem er nooit echt de tijd voor omdat het lezen van een klassieker langzamer gaat dan een luchtig YA boek. To Kill A Mockingbird vond ik zelf echt helemaal geweldig, het is één van mijn favoriete boeken en ik wil hem graag nog eens herlezen. Daarnaast is The Great Gatsby ook top (én dun!) en ik vond The Handmaid’s Tale ook echt heel erg goed. Veel plezier met lezen 😀

    • Paula Heeger

      Goede tips! Ik heb de film van The Great Gatsby wel gezien en die vond ik zo goed. Ben benieuwd of het boek net zo goed is. Ik zet het even op mijn lijstje 🙂

  • Do

    Mooie doelen! Ik wil ook graag wat meer (Nederlandse) klassiekers lezen. Qua buitenlandse klassiekers vond ik Wüthering Heights, Jane Eyre en To Kill a Mockingbird erg goed. Daarnaast wil ik ook mijn fysieke TBR wat kleiner maken, dus ook wat meer uit mijn eigen kast lezen.

    • Paula Heeger

      Awesome dat je al veel klassiekers hebt gelezen! Ik ga To Kill a Mockingbird zeker lezen. Misschien nog een aanrader: Frankenstein of Madame Bovary. Ik vond beide erg mooi.

  • Siroon

    Goede ideeën! Ik wil zelf ook graag Hanna Bervoets – Fuzzie lezen. Heb je die al gelezen? Ben er zo benieuwd naar! Oh, nog een tip: de nieuwste telg in de Nederlandse literatuur: Persis Bekkering, met ‘een Heldenleven’. Afgelopen week gedebuteerd en door Hanna Bervoets al aangeraden! Gaat over de prijs van perfectie, best relevant in deze tijd lijkt me! Ik ben er nu in bezig en ik kan niet stoppen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *