Kookboeken met Paula #1 | Uit huis met Jet - Jet van Nieuwkerk
Persoonlijk

Kookboeken met Paula #1 | Uit huis met Jet – Jet van Nieuwkerk

De lifehack der lifehacks: kookboeken lenen bij de bibliotheek. Nu ik op mezelf woon, doe ik dat maar al te graag. Het leek me daarom leuk om een nieuwe rubriek te starten genaamd ‘kookboeken met Paula’, waarin ik je vertel wat ik van een bepaald kookboek vond én waarin ik een (paar) recept(en) uitprobeer. We trappen af met Uit huis met Jet van Jet van Nieuwkerk.

Een ideaal boek voor iedereen die (weer) op zichzelf woont

Uit huis met Jet valt een beetje in de categorie studentenkookboeken. Toch is dit boek écht niet alleen voor studenten, eerder voor iedereen die (weer) op zichzelf woont. Zo staan er hele praktische tips in, zoals een lijst met spullen die handig zijn om altijd in je huis te hebben (tomatenblokjes in blik, conserven die lekker lang houdbaar zijn, diepvriesgroente, olijfolie), die flink wat houvast geven. Ik vond dat heel fijn! Ook de lijst met keukengerei is zeker handig.

‘De recepten zijn makkelijk en lekker no-nonsense’

Ook de recepten zijn makkelijk en lekker no-nonsense. Meestal heb je maar weinig ingrediënten nodig en anders geeft Jet wel een tip hoe je het anders kunt doen. Bovendien is het heel fijn dat de auteur niet met een opgeheven vingertje alles uitlegt, maar gewoon rustig uitleg hoe alles moet. Verder vond ik de recepten ook écht heel leuk. Ze zijn makkelijk, maar toch zijn het gerechten die je zelf misschien niet direct zou bedenken. Van spruitjes uit de oven tot een lekkere curry – het is net even anders dan je zelf zou maken.

Kookboeken met Paula #1 | Uit huis met Jet - Jet van Nieuwkerk

Recept uit het boek dat ik probeerde: gepofte zoete aardappel met zalm

Van kookboeken met Paula naar ✨koken met Paula✨, want ik probeerde ook een aantal recepten uit het boek. Het recept dat ik hier ga delen is de gepofte zoete aardappel met zalm. Ik had nog zoete aardappelen in huis liggen, want ik maak daar wel vaker gerechten mee zoals quiche of zoete aardappel friet. In de winkel haalde ik zalm uit de diepvries en de andere ingrediënten en toen ging ik aan de slag. Zoete aardappels goed schoonmaken en afspoelen, gaatjes prikken en hup, in de oven. Naast olijfolie en zout en peper, deed ik er ook nog wat takjes roosmarijn bij.

‘De zoete aardappel wordt in de oven lekker zacht van binnen, waardoor je het bijna uit kunt lepelen, en dat is samen met de zalmsnippers erg lekker’

Terwijl de aardappels in de oven zaten (ik had twee kleinere aardappels trouwens, één grote kan ook), maakte ik de rest klaar. Ik sneed de zalm en bakte die in een pan met wat olijfolie en maakte de topping met yoghurt en komkommer klaar. Op een schaal van 1 tot 10 waarbij 10 het makkelijkste ooit is, was dit recept zeker een 9. Het was echt zo klaar. En bovendien was het LEKKER. Maar echt, heul lekker. De zoete aardappel wordt in de oven lekker zacht van binnen, waardoor je het bijna uit kunt lepelen, en dat is samen met de zalmsnippers erg lekker. Ondanks de yoghurt-komkommerspread miste ik nog wel een salade, maar die kan ik er de volgende keer natuurlijk zelf nog bijmaken zodat het nog wat meer een volwaardige maaltijd is.

Cijfer voor Uit Huis Met Jet: 8
Makkelijkheid qua recepten (10 = makkelijkste ooit): 8
Handige extra’s in het boek? Ja! Lijst met boodschappen om altijd in huis te hebben, lijst met keukengerei etc.

Laat me hieronder weten wat je van deze rubriek vindt. En: tip me zeker kookboeken. Dan ga ik daaruit ook een recept proberen.

1 thought on “Kookboeken met Paula #1 | Uit huis met Jet – Jet van Nieuwkerk”

  1. Ik pik ook vaak dingen op uit kookboeken, die ik dan weer gebruik in mijn eigen recepten. Zo heb ik bijvoorbeeld veel geleerd van Armeluiseten van Sylvia Witteman, en ik kijk graag naar de shows van Jamie Oliver op tv. Save with Jamie bevat bijvoorbeeld veel tips over hoe je kliekjes kunt verwerken of bij welke gerechten diepvriesproducten handig zijn. Een klassieker waar ik ook veel aan heb: De Wannee. Staat vol met alle standaard-dingen, van basis (aardappels koken) tot culinair (zelf vlees larderen). Zelf bouillon maken is ook een aanrader (veel smaakvoller dan bouillonblokjes).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *