booktok beginnen
Blogtips,  Persoonlijk

Wat je moet weten over #Booktok

In tijden van corona, is goed nieuws altijd welkom. Zo las ik hoopvol nieuws in Parool: ‘Tiktok krijgt jongste generaties toch aan het lezen’. Onder de hashtag #booktok delen – vooral Amerikaanse – jongeren namelijk boekentips in perfecte korte video’s met lekker filtertje en zorgvuldig uitgekozen muziek. Dat dat goed loopt en zelfs boekhandels in ons land populaire TikTok-titels over de toonbank zien vliegen, is fantastisch. En daarom is het tijd voor een stukje over Booktok in Nederland, dat nog niet zo groot is maar misschien wel groot kan worden. En ik geef je nog wat TikTok-tips ook (zonder al te Insta-coacherig te praten). 

Ga eerst op safari in de TikTok-wereld

Ik zie steeds meer bookstagrammers en boekbloggers naar TikTok komen. Hartstikke leuk, natuurlijk. Alleen wat veel mensen vergeten is dat je beter eerst rond kunt kijken op TikTok voordat je zelf begint. De uitspraak ‘beter goed gejat dan slecht bedacht’ is namelijk heel normaal op TikTok. Iedereen doet elkaar na en dat is helemaal oké.

TikTok is namelijk énorm en je hebt ontzettend veel niches (wat ook meteen een duistere kant oplevert, maar dat is een ander verhaal – check bijvoorbeeld deze video over het algoritme van TikTok waar The Wallstreet Journal onderzoek naar deed). Het is meer dan alleen de gekke dansjes, waar iedereen het platform van kent. Je hebt Fashion TikTok, je hebt niches waarin het enkel over bulletjournalen gaat, acts of kindness, make-up, longboarden en rolschaatsen. Voordat je je eerste TikTok maakt, is het daarom handiger om te kijken wat er allemaal is. Zie TikTok in het begin als een ontdekkingstocht, als een safari waarbij je stopt bij de nieuwe dingen waar je wat langer naar wilt kijken. Klik op hashtags die je niet kent, scroll profielen door en kijk gewoon een beetje rond.

Hoe ik zelf begon met TikTok

Deze millennial begon in de allereerste lockdown met TikTok, gewoon omdat je verder bijna niets kon doen vanwege corona. Ik danste domme dansjes en keek filmpjes waar ik om moest lachen. Na een tijdje ontdekte ik dat er ook mensen waren die video’s maakten over boeken. Vooral mensen die allemaal jonger zijn dan ik (hallo generatie Z!). Ik deed wat inspiratie op uit hun video’s en maakte mijn eigen versies. Soms zag ik een grappig geluid dat veel TikTokkers gebruikten en gaf ik er een bookish twist aan.

Een tijd lang had ik niet meer zo’n zin in TikTok en deed ik wat de meeste mensen doen: kijken, maar niet zelf maken. Ook dat is helemaal prima. Maar nu BookTok groter lijkt te worden in Nederland of in ieder geval aandacht krijgt, het was zelf te zien in het NOS journaal, en Instagram zich steeds meer op video richt, begon het een beetje te kriebelen. Ik vind het onwijs leuk om een TikTok te maken en daarin te praten over mijn favoriete onderwerp. Bovendien kun je lekker creatief zijn, allemaal effecten toevoegen, boeken letterlijk omhoog gooien en zo in een paar seconden een klein kunstwerk maken. Ik hou daarvan (en het is natuurlijk ook leuk als meer mensen denken: hé, lezen, misschien is dat toch niet zo suf!)

@paulaleestIk zal me ook even normaal voorstellen op ##booktok. Volg me voor boekentips en domme dansjes, groetjes! 🤪 ##boektok ##lezen ##fypage ##foryou♬ origineel geluid – Paula ✨

Dit zijn mijn TikTok-tips

Met het gevaar dat ik opeens klink als een Insta-coach ga ik jullie toch even wat tips geven. Na ongeveer 1,5 jaar scrollen op een van de meest verslavende apps (serieus, stel limieten in, je bent zo een uur kwijt) kan ik denk ik wel wat zeggen over Booktok. Dus hallo, dit zijn mijn tips. Handig voor als je ook wilt beginnen met BookTok.

  1. Kijk voordat je begint rond op TikTok. Verdiep je in wat andere mensen doen, voordat je zelf begint. Ik zei het net ook al en dit klinkt heel cliché, maar niet iedereen doet dit. Neem gewoon even de tijd en neem niet in alle haast een slechte TikTok op omdat je op de BookTok-trein wilt stappen.
  2. Kijk wat er werkt. Minutenlang iets voorlezen? Daar is TikTok niet het platform voor. Kijk bij andere Tiktokkers wat er werkt en geef er je eigen bookish twist aan. Maak video’s vooral niet te lang. Voor korte video’s kun je prima 15 seconden doen, voor wat langere video’s waarin je zelf wilt praten is 60 seconden een goede stelregel. (Zoals ik hier boven bijvoorbeeld doe)
  3. Kies een goed (viraal) geluid uit. Op TikTok gaan liedjes en geluiden soms enorm viraal. Als ik een nummer zie of een grappig geluid, klik ik daarop en zie ik alle video’s die met die audio zijn gemaakt. Handig om inspiratie op te doen, maar ook handig om zo gevonden te worden. Is er een nummer dat viraal gaat? Maak daar je volgende TikTok op. Hieronder een voorbeeld van mij.
  4. Neem jezelf niet te serieus. Please, neem jezelf niet te serieus door als een soort strenge leraar Nederlands over literatuur te gaan praten. Leun achterover, doe een gek dansje en gooi ondertussen wat goede boekentips door je TikTok heen.
  5. Zorg dat mensen je willen volgen. Als je de smaak te pakken hebt en denkt dat TikTok wel iets voor jou kan zijn, wil je misschien ook wel dat meer mensen je volgen. Naast dat het belangrijk is dat je gewoon – lekker cliché dit – jezelf bent, is het ook handig om te bedenken waarom mensen je zouden volgen. Geef je goede boekentips? Zijn ze benieuwd welke tips je in de toekomst nog meer gaat delen? Als je alleen dansjes doet of te serieus praat over één onbekend boek, blijft niet iedereen hangen. Dingen als ‘5 LGBTQ-books’ of ‘mijn favoriete boeken die ik las deze zomer’ werken goed. Beetje servicegericht zijn is helemaal geen gek idee. En bovendien, over je favoriete boeken (in een bepaald genre) praten is ook nog eens heel leuk om te doen.
  6. Check na een tijdje of Booktok bij je past. Last but not least: doe na een tijdje even wat zelfreflectie. Het belangrijkste is dat jij het leuk vindt om een TikTok te maken, dat je er energie uithaalt. Is dat nog steeds zo en voelt het oké als je video’s plaatst? Dan kun je doorgaan. Anders kun je ook kiezen om te gaan bloggen of mooie foto’s te plaatsen op Instagram (hallo bookstagram!). Je hoeft niet álles te doen en kunt gewoon stoppen als het niet jouw ding blijkt te zijn. Is helemaal oké!Succes met BookTok! Ik doe ondertussen ook een beetje mijn best, dus als je het leuk vindt kun je me daar ook volgen.
@paulaleestDe boeken die ik las in juli! 📚✨ Wat las jij in juli? ##booktok ##boektok ##booknerd ##foryou ##lezen♬ chicken tikka – han

4 reacties

  • Femke Meijboom

    Nummer 4 in je lijst is vooral heel belangrijk. Doordat ik geen poepie gaf om hoe ‘professioneel’ ik er stond en juist echt plezier had ik het maken van lollige video’s, heeft het ook bijgedragen aan me comfortabeler voor de camera voelen. In de tijd dat ik dagelijks vlogde in mijn Instagram stories, ging het allemaal een stuk soepeler omdat ik me er meer zelfverzekerd in voel 🙂 (BookTok en AuthorTok/SchrijfTok gaan heel goed samen hihi)

  • Petra

    Hey Paula

    Misschien kun jij me over de streep trekken. Ik heb zelf een boek geschreven wat de wereld in geslingerd mag worden. Wat denk jij … kan ik dat zelf doen via booktok? Of is dat raar? Nog nooit een filmpje gemaakt op tiktok overigens!

    Bedankt alvast voor je reactie. Groetjes Petra

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *