Persoonlijk

YALfest 2019: masterclass podcast maken, Hebban Café & boekvriendinnen

Afgelopen zondag was het eindelijk tijd voor YALfest. Ik zag boekvriendinnen Irene en Emma weer, ontmoette mede-bloggers Anneke, Joost en Monisha, liet mijn boeken signeren door fantastische auteurs en volgde een masterclass over podcast maken. Dit was mijn dag op YALfest 2019!

door Paula

Let’s go

Aangezien Hoevelaken niet om de hoek is voor mij, stond ik op deze Eerste Paasdag vroeg op. Rond kwart voor negen stapte ik in de auto (mijn vader was zo lief om me te brengen, want met de trein bleek het een uur langer reizen) en ik kwam iets voor elf uur aan bij de EXPO. Irene, Emma en ik hadden afgesproken bij de ingang en gingen samen naar binnen. Zo leuk om ze weer te zien! Ik ken Emma en Irene van Instagram en van YALfest vorig jaar. We praten online altijd over YA-boeken en lazen samen meerdere Royals-boeken van Erin Watt. Echte boekvriendinnen, kan ik wel zeggen. 🙂

YALfest 2019 Hoevelaken

(Inter)nationale auteurs

Om 11 uur begon het programma en werd iedereen in de grote zaal verwacht. De internationale auteurs kwamen stuk voor stuk het podium op en werden geïnterviewd door schrijver en vertaler Edward van de Vendel. Ik vond dat hij dat erg goed deed en interessante en diepgaande vragen stelde. Alle internationale auteurs – Nic Stone, Benjamin Alire Sáenz, Kristen Ciccarelli, Teri Terry, Samira Ahmed en Karen McManus – kwamen aan het woord en vertelden over hun rol als schrijver, de thema’s die ze in hun boeken verwerken en meer.

YALfest 2019 Daniëlle Bakhuis
Op de foto met Daniëlle Bakhuis en haar nieuwe boek.

Vervolgens was het tijd voor de lunch en kon je zelf je tijd invullen. Ik ging met Irene langs de stand waar je boeken kon kopen en liep langs allerlei kraampjes van o.a. CelebrateBooks en Letters & Lights. Eerlijk gezegd had ik wel meer kramen verwacht. Ook de opstelling vond ik niet heel gezellig. Gelukkig was het aanbod wel ruim genoeg. Je kon natuurlijk boeken kopen, maar ook kaarsen in boekenthema, boekenleggers, een tasje met goodies en sieraden. Anyway, Irene en ik kochten allebei De Executie van Daniëlle Bakhuis die exclusief te koop was op YALfest, en lieten het daarna signeren. Vorig jaar volgden we de workshop thrillers schrijven van haar en schrijver Buddy Tegenbosch en lieten we De Eliminatie signeren, nu stonden we dus in de rij met De Executie. Haha!

‘Vorig jaar lieten we De Eliminatie signeren bij Daniëlle Bakhuis, dit jaar De Executie’

Het Hebban Café

De Nederlandse auteurs zaten overigens in het Hebban Café. Stiekem had ik dat iets sfeervoller verwacht (Hoevelaken vs. de locatie in Aalsmeer heeft voor- en nadelen, waarover later meer), maar het was wel erg gezellig. Je kon gewoon naar auteurs toelopen, je boek laten signeren of een praatje maken. Lekker informeel. Ik liet Fataal Spel ook nog signeren bij Chinouk Thijssen en we gingen even kletsen met Tiny Fischer, Maria Postema en Sophie Pluim die samen Romeo & Julia in een nieuw jasje hebben gestoken. De tijd vloog om. Ik liet Ingesloten signeren bij Samira Ahmed en ging daarna door naar de masterclass.

Masterclass podcast maken

Voor YALfest kon je je inschrijven voor verschillende masterclasses:
– Interviewen door Chinouk Thijssen
– Perfecte plot door Marieke Nijkamp
– 100 dingen die je eerder had willen weten van Inger Strietman
– Podcast maken door Bas Maliepaard en Jaap Friso van De Grote Vriendelijke Podcast

yalfest 2019 de grote vriendelijke podcast

Ik zat bij de laatste masterclass, want ik ben echt fan van de podcast over jeugdliteratuur die Bas en Jaap maken. Bij die masterclass zaten nog meer fans (haha), zoals Anneke (van Een Letter Meer Graag) en Joost (Nerdy Geeky Fanboy). We hadden er allemaal heel veel zin in en gingen front row zitten om alles goed te kunnen volgen. Naast dat het echt heel tof was om Bas en Jaap in het echt te zien, zat hun masterclass ook goed in elkaar. Ze gaven veel praktische tips over hoe je een podcast kunt beginnen en vertelden ook over hun eigen ervaringen. Ik was na afloop helemaal enthousiast en ik wil echt proberen om een eigen podcast te beginnen.

‘Ik was na afloop helemaal enthousiast en ik wil echt proberen om een eigen podcast te beginnen’

Na afloop bleef ik nog even kletsen met de podcastmakers en gaf ik ze een tekening waarop ik hen had nagetekend. Dat vonden ze zo grappig en lief, waardoor ik ook helemaal blij werd. We gingen zelfs nog even op de foto, dus je kan wel stellen dat de #fangirlgoals zijn bereikt. ?

Boeken signeren en naar huis

Na de masterclass liep ik nog langs allerlei kraampjes, liet ik mijn boeken signeren bij Benjamin Alire Sáenz, Nic Stone en Karen McManus en maakten Irene, Emma en ik nog wat selfies. Wat trouwens fijn was bij het signeren is dat je redelijk snel aan de beurt was. De masterclasses waren niet allemaal tegelijk, maar om en om. Zo was een deel boven voor hun masterclass en een deel beneden in de signeerrijen. Veel rustiger dan vorig jaar.

YALfest 2019 verslag Nic Stone

Hoevelaken vs. Aalsmeer als locatie

Al met al vond ik YALfest erg leuk dit jaar. De locatie in Aalsmeer is wat sfeervoller en de EXPO in Hoevelaken mocht misschien wat meer worden aangekleed, maar verder ben ik positief. Het geheel was wat ruimer opgezet, waardoor het rustiger voelde. Ook de ruimte om te signeren was heel fijn: groot genoeg, hoge plafonds, lekker koel. Ik voelde me daardoor minder paniekerig, omdat het wat minder claustrofobisch aanvoelde. Ook een pluspunt.

Verder was het prettig dat het programma was aangepast ten opzichte van vorig jaar. Zo was je veel sneller aan de beurt bij het signeren. Als laatste vond ik het Hebban Café een verrassend leuke toevoeging, omdat je zo op een informele manier met Nederlandse auteurs kunt praten. Bovendien krijgen Nederlandse auteurs zo ook een podium, naast de internationale auteurs.

Ben jij wel eens op YALfest geweest?

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *