Poëzie

Recensie: Melk en honing – Rupi Kaur

Melk en honing van Rupi Kaur ken je waarschijnlijk wel van Instagram. De Engelse editie, Milk and honey, is namelijk enorm populair. Maar naast dat het boek van de buitenkant heel fotogeniek is, is de binnenkant vol met krachtige gedichten over allerlei taboe-onderwerpen ook zeker de moeite waard.

In het kort: Melk en honing

De Canadese Rupi Kaur (25) is als Instagram poet de stem van haar generatie. Haar dichtbundel Melk en honing verkocht wereldwijd meer dan 2 miljoen exemplaren.

dit is een overlevingstocht
door poëzie
dit is het bloed zweet tranen
van 21 jaar
dit is mijn hart
in jouw handen
dit is
het lijden
het liefhebben
het breken
het helen
– rupi kaur

Sterke onderwerpen

Rupi Kaur is inderdaad echt een stem van een generatie. Haar dichtbundel gaat over allerlei onderwerpen, denk aan seksualiteit, misbruik, verkrachting, feminisme, bodypositivity en liefde. Enorm goed gekozen allemaal en ik vind het ook belangrijk dat zulke onderwerpen bespreekbaar worden gemaakt. Door deze bundel zorgt Rupi Kaur er op haar eigen manier voor dat mensen anders naar de wereld kijken, en dat is ontzettend krachtig.

‘Door deze bundel zorgt Rupi Kaur er op haar eigen manier voor dat mensen anders naar de wereld
kijken, en dat is ontzettend krachtig’

De bundel is opgedeeld in vier delen: het lijden, het liefhebben, het breken en het helen. Je krijgt dus niet meteen een overvloed van heftige onderwerpen over je heen, maar het wordt langzaamaan besproken. In het lijden gaat het over familiesituaties en dingen als misbruik en verkrachting. Ik vond dit een sterk begin. Het liefhebben is weer compleet anders, een stuk positiever en vrolijker. Het breken is daarentegen weer heel ontroerend en gaat ook over dingen als liefdesverdriet. Het helen is denk ik mijn favoriete deel. Er zit veel hoop in ieder gedicht en dat voel je als lezer. Ook actuele thema’s als body positivity en feminisme worden hier belicht, soms heel nadrukkelijk, soms tussen de regels door. Bij het helen was ik het ook eens met de uitspraak dat iedere vrouw deze bundel zou moeten lezen. Het is ontzettend sterk.

melk en honing rupi Kaur recensie milk and honey

De stijl van Rupi Kaur

Eerst wil ik het even over de vertaling hebben. Melk en honing is natuurlijk van oorsprong geschreven in het Engels. Ik was daardoor een beetje sceptisch; zouden bepaalde emoties wel goed overkomen, zoals Rupi heeft bedoeld? Maar tijdens het lezen viel alles me honderd procent mee. Ik vind de vertaling oprecht top gedaan. Ik heb de Engelse versie niet gelezen, maar ik heb wel Engelse gedichten van Rupi op Instagram gelezen. Natuurlijk is bij gedichten de oorspronkelijke taal het meest overtuigend en krachtigst, maar het Nederlands doet het serieus prima in dit geval.

‘Ze probeert in weinig woorden veel te vertellen en zo iets mee te geven’

Dan de stijl van Rupi. Haar manier van gedichten schrijven is heel kenmerkend en dat is goed. Het is vrijwel altijd kort. Ze probeert in weinig woorden veel te vertellen en zo iets mee te geven aan haar lezers. Ik vind de stijl van haar mooi en vond het ook goed kloppen bij de meeste gedichten. Toch vond ik bij bepaalde onderwerpen (verkrachting, misbruik), dat er best wel wat meer woorden aan mochten worden gewijd. Ik hou zelf echt van hele bloemrijke gedichten (vroegmoderne gedichten van Nederlandse dichters, ik ben er dol op). Lekker uitgebreid, veel mooie woorden en beeldspraak. Die stijl heeft Rupi niet echt, al staan er ook wat langere gedichten in Melk en honing. Het is juist veel moderner en minimalistischer. Maar hey: ik kon het wel waarderen hoor. Al vond ik af en toe dus dat het wat uitgebreider kon, omdat het gedichten in mijn ogen dan ook meer kracht kan geven. En dat is juist nodig bij zulk soort taboe-onderwerpen.

‘Je zult er ongetwijfeld stukjes van jezelf in herkennen’

Het eindoordeel

Melk en honing is een prachtige dichtbundel. Het heeft diepgang en emotie, en dat vind ik heel belangrijk bij poëzie. Rupi maakt daarnaast onderwerpen op een laagdrempelige manier bespreekbaar. Dingen als misbruik en verkrachting komen aan bod. Het zijn sterke onderwerpen waar iedereen, en vooral elke vrouw, wat aan zal hebben. Je zult er ongetwijfeld stukjes van jezelf in herkennen. Ondanks dat mijn persoonlijke voorkeur bij wat bloemrijkere gedichten ligt, kon ik deze bundel zeker waarderen. Ik geef Melk en honing 3,5 sterren.

4 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *