Boek vs. serie: Trinkets - Kirsten Smith
Young adult

Boek vs. serie: Trinkets – Kirsten Smith

Eerder keek ik al naar de Netflix-serie Trinkets, onlangs las ik ook het gelijknamige boek van Kirsten Smith. Is het boek beter dan de serie? Wat zijn de verschillen tussen de Netflix-serie en het boek? Tijd voor een ‘boek vs. serie’-blogpost!

Trinkets – hier gaat het over

Elodie, Tabitha en Maureen krijgen een kick van stelen. Wanneer deze totaal verschillende meiden elkaar tegenkomen bij een verplichte bijeenkomst van Anonieme Winkeldieven, ontstaat er een wonderlijke vriendschap. Maureen is de bad girl van het trio, Elodie de buitenstaander en Tabitha heeft alles: geld, looks, populaire vrienden én een uitpuilende kledingkast. Wat drijft hen? En hoe overleven ze die irritante bijeenkomsten en hun middelbare school?

Het boek van Kirsten Smith

Zoals ik net vertelde, keek ik eerst de serie voordat ik het boek las. Ik was daarom een beetje huiverig: zou het boek net zo tof zijn? Gelukkig bleek ik huiverig te zijn voor niets, want het boek was heel leuk. Kirsten Smith schrijft lekker vlot en het verhaal pakte me direct. De hoofdstukken zijn kort en je leest steeds vanuit een ander perspectief, namelijk vanuit Elodie, Tabitha en Maureen (beter bekend als ‘Moe’). Daardoor vlieg je door het boek heen én leer je de personages ook door en door kennen. Ze stelen namelijk niet zomaar, iedereen in het boek heeft daar zo haar redenen voor.

‘Meer dan een oppervlakkige YA-roman over drie stelende meisjes’

Het beste aan dit boek vond ik de personages. Elodie is een beetje een hipster en zit pas net op de school waar Tabitha en Maureen ook heengaan, omdat ze nu bij haar vader woont. Je merkt dat ze bezig is om haar plek te vinden. Maureen is de stoerste van de drie en heeft een heftig verleden. Tabitha is het populaire rijke meisje op school en heeft een relatie met een van de populairste jongens. Op het oog heeft ze een perfect leven, maar schijn bedriegt. Haar vriend is gewelddadig tegen haar en thuis voelt ze zich ook allesbehalve gelukkig door gedoe tussen haar ouders. Trinkets is wat dat betreft zeker meer dan een oppervlakkige YA-roman over drie stelende meisjes. Het heeft interessante en sympathieke personages en genoeg diepgang. Wat ik in het boek wel miste, was een duidelijker plot. Het leest allemaal erg vlot en het voelt realistisch aan, maar er gebeurt gewoon te weinig. Waar er in de serie een thriller-element is, ontbreekt die in het boek. Dat is erg jammer. Ik geef het boek drie sterren. Prima boek, maar door het soms kabbelende plot blijft het me niet enorm lang bij.

Cijfer: 7
Sterren: 3

Boek vs. serie: Trinkets - Kirsten Smith

De serie op Netflix

Trinkets – de serie is in grote lijnen hetzelfde als het boek. Drie stelende meisjes die elkaar ontmoeten bij Anonieme Winkeldieven? Check. Sommige details en scènes zijn wel heel anders. Zo valt Elodie in het boek op jongens, in de serie wordt ze verliefd op een meisje. En Tabitha leert in het boek een nieuwe jongen kennen op school, maar in de serie is dat in een bar. Maar ondanks die verschillen, ben ik enorm enthousiast over deze serie. De veranderingen en extra scènes die zijn toegevoegd, passen er zó goed bij en maken het geheel juist moderner. Het voelt als ‘helemaal van nu’. Bovendien zit de sfeer van het boek helemaal in de serie – en dat is toch het belangrijkste.

‘De veranderingen en extra scènes die zijn toegevoegd, passen er zó goed bij en maken het geheel juist moderner’

Kiezen tussen het boek en de serie is lastig, omdat het ze zo verschillend zijn. Ik zou je in ieder geval adviseren om de serie te kijken op Netflix. Je kunt het boek eerst lezen, maar als je het – net zoals ik – na afloop leest is dat geen probleem. Door het boek krijg je nog een extra inkijkje in het hoofd van de personages en dat is eigenlijk ook wel erg leuk. Zo vond ik Moe in het boek sympathieker dan in de serie, puur omdat je meer uitleg krijgt over haar. Tabitha vond ik juist leuker in de serie. Kortom: ik ben positief over Trinkets – zowel boek als serie – omdat de kern van het verhaal sterk is. Lezen over of kijken naar drie totaal verschillende meiden die op een onverwachte manier goede vrienden worden, is namelijk hartverwarmend en hoopvol.

Bekijk hier de trailer

https://www.youtube.com/watch?v=4TQ8lQvtDAI

Kende jij Trinkets al? Laat me weten wat je van het boek en/of de serie vond.

5 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *