Young adult

Mijn favoriete YA-boeken van 2016

Het einde van het jaar is in zicht, en daarom is het tijd voor Best Of-lijstjes. Vandaag bespreek ik daarom de beste young adult-boeken die uitkwamen in 2016. Want wauw, wat kwamen er veel mooie en leuke boeken uit! Zoveel, dat ik wel meer dan vijf boeken zou willen uitkiezen voor deze top-5. Maar goed, ik ben kritisch geweest: dit zijn mijn favoriete YA-boeken van het jaar.

Unplugged – Donna Freitas | Blossom Books
Een boek over een meisje in een app-wereld. Toen ik die beschrijving las, was ik eigenlijk al meteen verkocht. Een app-wereld? Hoe zit dat precies? Ik vind futuristische verhalen altijd enorm interessant, dus Unplugged moest ik hoe dan ook lezen. En ik ben blij dat ik dat gedaan heb want serieus: ik denk soms nog steeds aan dit verhaal. De app-wereld waarin hoofdpersoon Skye leeft is zo tof beschreven dat ik er bijna in zou willen wonen (al is het op momenten ook doodeng, want uit de app-wereld komen is nog een hele opgave). Ook eindigde het boek onwijs spannend. Het is dus maar goed dat Blossom Books in 2017 met het tweede deel De Mensenmarkt komt, want ik kan inmiddels niet meer wachten!

Gastblogger Laurine schreef een recensie over Unplugged die je hier kunt lezen

Alles Wat Je Lief Is – Nicola Yoon | Uitgeverij Querido
De cover, het verhaal zelf en het feit dat er grappige illustraties in het boek staan – alles aan Alles Wat Je Lief Is is geweldig. Dit verhaal over Madeline die allergisch is voor de wereld, vond ik zo geweldig. Het is echt alles wat je in een YA-boek zou willen lezen. Liefde, vriendschap, woede, verdriet, onmacht – er zitten zoveel thema’s in. Omdat Madeline niet naar buiten kan omdat ze allergisch is voor de wereld om haar heen, zou je kunnen denken dat dit een saai boek is. Maar geloof mij, dat is het ALLES BEHALVE. Ga dit boek lezen, echt waar. Het is onwijs ontroerend. Ik zei niet voor niets dat het ‘een van deze beste young adults op dit moment’ is.

Hier lees je mijn recensie van Alles Wat Je Lief Is

duizendhoog-recensie

 

Duizend hoog – Katherine McGee | Uitgeverij Moon
‘Dit boek is voor fans van Gossip Girl en Pretty Little Liars’, las ik ergens. Ik kijk al vijf jaar PLL en Gossip Girl kan je tot mijn favoriete series ooit rekenen, dus dit boek moest wel iets voor mij zijn. En ja, dat was het ook. Duizend Hoog is wederom een futuristisch verhaal, het speelt zich namelijk af in 2118. Ik vond dit zo’n tof verhaal omdat de hele beschrijvingen van deze wereld in de toekomst ZO goed zijn: hovercrafts waarmee je kunt vliegen, contactlenzen om met elkaar te praten en alleen nog maar virtueel geld. Ook het idee is super origineel, het verhaal speelt zich namelijk af in een toren van duizend verdiepingen in New York. Mensen met veel geld wonen hoog, mensen die arm zijn een stuk lager. Bovendien vond ik alle personages in dit boek wel iets hebben, bleef ik doorlezen en was het einde bi-zar. Genoeg redenen om dit boek in mijn top-5 te zetten.

Recensie lezen over dit boek? Die lees je hier

Eenzaam en Extreem Ver Weg (Ventura Saga – Deel 1) | Uitgeverij Moon
Ik weet niet wat het is, maar 2016 was een jaar waarin veel YA-boeken zich afspeelden in de toekomst. En man, wat vind ik dat interessant. Nog een van mijn favoriete sci-fi young adults is zeker weten Eenzaam en Extreem Ver Weg. Dit boek gaat over Seren die op het ruimteschip de Ventura woont. Ze zijn op weg naar de dichtstbijzijnde bewoonbare planeet, voor het geval de aarde het niet meer redt. Een kort stukje samenvatting: “Seren worstelt met de zin van het leven, haar familie en de liefde. Haar generatie werd aan boord geboren, heeft de aarde nooit gekend, maar zal ook de eindbestemming niet bereiken. Haar leven speelt zich af aan boord van de Ventura, en iets anders zal ze nooit kennen. Tenminste… dat is de gedachte waarmee ze is opgevoed.”

Wederom zo’n goed verhaal waarin alle details van het ruimteschip zijn beschreven. Zo moet Seren verplicht met iemand trouwen en kinderen krijgen om te zorgen dat de bemanning van het schip niet uitsterft, en zijn er nog honderdduizend regels waaraan je je moet houden. Echt heel interessant om allemaal te lezen. Het einde is ook shocking, maar gelukkig is dit het eerste deel van een serie. Kom maar op met deel twee zou ik zeggen!

verdwenen-taraaltebrando

Verdwenen – Tara Altebrando | Uitgeverij Young & Awesome
Nog een favoriet is Verdwenen van Tara Altebrando, uitgegeven bij de spiksplinternieuwe uitgeverij die we er in 2016 bijkregen – Young & Awesome. En awesome was dit boek zeker. Ik moest weten hoe dit verhaal eindigde en kon niet stoppen met lezen. Dit verhaal is namelijk een thriller en gaat over zes kinderen die elf jaar verdwenen. Het verhaal begint als er vijf terugkomen en dat roept meteen heel veel vragen op. Waar zijn ze al die tijd geweest? Waarom herinnert zich niemand iets? Waar is het zesde kind? Je leest dit boek uit meerdere perspectieven wat het spannend maakt. Ook zijn er allemaal gekke pagina’s tussendoor, bijvoorbeeld met golvende woorden in zinnen of een zwart stuk met witte letters. Dat geeft het net iets extra’s. Het is een heel mysterieus verhaal dat mij zeker heeft verrast dit jaar.

Lees hier mijn recensie van Verdwenen

 

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *