Young adult

Recensie: Alles wat je lief is – Nicola Yoon

Young Adult-boeken spreken me de laatste tijd heel erg aan. Misschien komt het door de geweldige bookcovers, de mooie verhalen die zo makkelijk weglezen of de achterliggende boodschap die elk boek meegeeft. Hoe dan ook, Young Adult wordt veel gelezen en ik doe daar met veel plezier aan mee. Alles Wat Je Lief Is is een van de YA-boeken die ik las.

Op #1 in de New York Times Bestsellerlijst
Nicola Yoon is geboren in Jamaica en woont nu in Los Angeles. Alles Wat Je Lief Is (in het Engels Everything, Everything) is haar eerste boek. En dat bleef niet onopgemerkt, hij kwam namelijk meteen binnen in de New York Times Bestsellerlijst. Op nummer 1 dus. Onwijs knap, en volkomen terecht want dit boek is geweldig. Het is daarnaast best bijzonder dat het boek op 1 staat. Nicola Yoon is namelijk voorstander van diversiteit in boeken (denk: homoseksualiteit, karakters die een andere huidskleur hebben, transgenders – onderwerpen die je niet zo snel leest in boeken). In dit boek doet ze dat vooral door haar hoofdpersoon, Madeline heeft namelijk een donkere huidskleur.

‘Nicola is voorstander van diversiteit in boeken’

Een boek over een meisje dat allergisch is voor de wereld
Hier gaat Alles Wat Je Lief Is over: “Madeline is allergisch voor de wereld. Zo allergisch dat ze al zeventien jaar niet buiten is geweest. De enige mensen die ze te zien krijgt, zijn haar moeder en verpleegster Carla. Madeline verdrijft de tijd met lezen en het schrijven van ‘spoilende’ boekbesprekingen. Tot er een nieuwe jongen naast haar komt wonen, met ogen in de kleur van de Atlantische oceaan: Olly. Hun vriendschap begint online, maar al gauw is dat niet meer genoeg… Alles wat je lief is gaat over het verlangen naar het onbereikbare, en over alles wat we op het spel zetten voor de liefde.” (via Bol.com)

alleswatjeliefis-nicolayoon

Een YA-boek dat je moet lezen
Mijn oordeel over het boek? Het is zeker een Young Adult die je gelezen moet hebben. Het verhaal is ten eerste heel origineel. De hoofdpersoon Madeline is namelijk ziek en is nog nooit buiten geweest. Zoiets heb ik nog nooit eerder gelezen. Ten tweede is het continu leuk om te lezen. Ik had verwacht dat het niet zo spannend zou zijn. Ik bedoel: een chronisch ziek meisje dat de hele dag op bed ligt en verder niks doet. Maar niets bleek minder waar. In elk hoofdstuk dat ik las gebeurde er wel iets.

Ten derde leest het heel gemakkelijk door omdat elk hoofdstuk kort is (niet langer dan vijf pagina’s volgens mij) en omdat er tussendoor illustraties in het boek zitten. Ja, illustraties! Ik was daar een beetje sceptisch over, maar het is juist onwijs leuk om af en toe een stukje uit het dagboek van Madeline te lezen of grafieken over haar gezondheid in te zien. Dat geeft het boek juist iets extra’s en maakt het zeker niet kinderachtig. Kortom: Alles Wat Je Lief Is is wat mij betreft een must-read! En misschien wel een van de beste young adults op dit moment.

Alles Wat Je Lief Is | Nicola Yoon | Uitgeverij Querido | Het boek is hier te bestellen op Bol.com voor 16,99

4 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *