Young adult

Recensie: Circus Cesaria – Sanne Hillemans

Spectaculaire trucs, een clown en natuurlijk een gigantische tent – in Circus Cesaria neemt Sanne Hillemans (zoals de naam van het boek al doet vermoeden) je mee in de wereld van het circus. En dat is enorm leuk, al zijn de verhaallijnen in deze New Adult behoorlijk heftig. Tijd voor een recensie!

In het kort: Circus Cesaria

Een tragisch verlies heeft ervoor gezorgd dat Noah zijn verdriet al wekenlang in alcohol verdrinkt. Als hij een baan aangeboden krijgt bij een reizend circus, ziet hij geen reden om niet te gaan. Deze drastische verandering kan precies zijn wat hij nodig heeft.

Er lopen veel interessante mensen rond op het circusterrein, maar degene die eruit springt, is een meisje van zijn leeftijd dat voor iedereen een glimlach klaar heeft. Terwijl haar aanwezigheid hem uit een donkere put trekt, lijkt zijn nabijheid het tegenovergestelde effect op haar te hebben.

New Adult vol heftige verhaallijnen

Ik was enorm benieuwd naar Circus Cesaria, vooral omdat ik Sanne aan het begin van dit jaar vragen stelde over haar nieuwe boek. Bovendien klonk het verhaal interessant en origineel. Een verhaal dat zich afspeelt in een circus, klinkt toch meteen erg leuk. Vol goede moed begon ik dus, maar ik kwam er al snel achter dat het niet zo’n vrolijk circus was. De personages in het boek dragen stuk voor stuk een heftig verhaal met zich mee.

‘De personages in het boek dragen stuk voor stuk een heftig verhaal met zich mee’

Noah is de eerste persoon die je leert kennen in Circus Cesaria. Je leest het hele boek ook vanuit hem. In het begin is het nog vaag wat er is gebeurd, maar door de flashbacks tussen de normale hoofdstukken door kom je steeds meer te weten. Dat vond ik erg goed gedaan. Ik wilde alles over Noah’s achtergrond weten en las daardoor gemakkelijk de eerste paar hoofdstukken door.

circus cesaria sanne hillemans

Soms iets te veel ‘tell’

Ondanks dat het boek lekker door leest, merkte ik dat er veel ‘tell’ was in het boek. Er wordt dus veel uitgelegd. Soms miste ik wat ‘show’. Ik had graag wat meer sfeer in het boek gezien, een sfeer waardoor het voelt alsof je zelf in die circustent zit. Ook miste ik soms wat beschrijvingen over de omgeving. Het gaat over een rondreizend circus, maar er wordt niet exact verteld waar ze naartoe reizen. Dat vond ik jammer.

‘Ik had graag wat meer sfeer in het boek gezien’

Verder ben ik heel enthousiast. De personages zijn allemaal prima uitgewerkt. Het meisje dat Noah bij het circus leert kennen, is ook mateloos interessant. Ik zal niks spoilen, maar over haar verleden kom je in de flarden van flashbacks ook steeds meer te weten. Op het einde weet je precies wat ze heeft meegemaakt.

Het eindoordeel

Wat een leuk boek! Ook al miste ik soms wat sfeer en beschrijving, ik vond Circus Cesaria heerlijk om te lezen. Bovendien eindigt het boek met een cliffhanger, dus ik ben erg benieuwd naar het vervolg. Sanne heeft me weten te verrassen en stelde zeker niet te leur met haar schrijfkunsten. Je kunt merken dat ze een eigen manier van schrijven heeft en dat is heel knap. Ik geef het boek 3,5 sterren.

Sanne geeft haar boeken uit in eigen beheer. Via haar webshop kun je Circus Cesaria hier kopen, de e-book versie koop je via The Black Sheep Indie.

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *