Recensie: Dance or die (Truth or dance #3) - Chinouk Thijssen
Young adult

Recensie: Dance or die (Truth or dance #3) – Chinouk Thijssen

Na Truth or dance en Break a leg is het eindelijk tijd door de ontknoping in de YA-trilogie van Chinouk Thijssen. Was het wat ik had gehoopt? Dit vond ik van Dance or die!

LET OP: spoilers als je deel 1 & 2 nog niet hebt gelezen!

Een droom die niet uiteen mag spatten

Ook in Dance or die worden vriendinnen India, Nikki, Zoë en Lisa geteisterd door de gruwelijke groepschat Dance or die. Inmiddels zijn Nikki en Lisa uit de chat gekickt en strijden Zoë en India verder. Het is opdrachten uitvoeren die de chat voorstelt en genadeloos de waarheid opbiechten OF je danscarrière in gevaar brengen. En dat laatste willen de twee absoluut niet. Zeker niet nu ze weten tot wat voor vreselijks Truth or dance in staat is. Zeker niet in het laatste jaar van hun opleiding, niet nu ze audities moeten doen bij dansgezelschappen. Hun droom om ballerina te worden mag niet uiteen spatten.

‘Het is geen simpele whodunnit, het is veel gecompliceerder dan dat en je weet nooit 100% zeker of je op het goede spoor zit’

Ik las Dance or die natuurlijk om erachter te komen wie er achter de chat zat. In Break a leg werd al een tipje van de sluier opgelicht, maar in het derde deel wordt het pas echt onthuld. Hoewel ik zeker dacht te weten wie de dader was, twijfelde ik tijdens het lezen opnieuw. Ik werd meerdere keren op het verkeerde spoor gezet. Soms wist ik het écht niet meer. Daarin zit wat mij betreft de kracht van deze YA-thriller – het is geen simpele whodunnit, het is veel gecompliceerder dan dat en je weet nooit 100% zeker of je op het goede spoor zit. Iedereen is verdacht.

Recensie: Dance or die (Truth or dance #3) - Chinouk Thijssen

De personages, diepgang & de ontwikkeling van India

Het plot zit goed in elkaar en het verhaal leest vlot. Wel merkte ik dat ik in dit derde deel meer over de personages te weten wilde komen. In het eerste deel vond ik de vriendinnen vaak oppervlakkig overkomen, daarom hoopte ik op meer diepgang in de vervolgdelen. Dat komt er in Dance or die gelukkig wel wat meer. India is namelijk zo gestresst door alles rondom de groepschat, dat ze naast paniekaanvallen ook bijna een eetstoornis ontwikkelt. Ze wil de controle houden, nu het lijkt alsof Truth or dance de touwtjes in handen heeft. Dat onderdeel vond ik erg boeiend in het boek. De nadruk wordt op eten gelegd, er wordt bijvoorbeeld steeds beschreven wat de vriendinnen lunchen en avondeten, en je ziet wat voor trucjes India uithaalt om niet te hoeven eten. Alles om de perfecte ballerina te zijn.

‘De karakterontwikkeling van India door de trilogie heen is duidelijk merkbaar’

De karakterontwikkeling van India door de trilogie heen is duidelijk merkbaar. Eerst is ze vastbesloten en hecht met haar vriendinnen en staat ze sterker in haar schoenen. Later krijgt ze een vriendje, wordt het anders tussen haar vriendinnen door de chat en speelt de onzekerheid haar parten. Wat ik wel jammer vond, is dat de bijpersonages minder goed zijn ontwikkeld. Over India ben ik te spreken, maar ik had de drie vriendinnen eigenlijk veel beter willen leren kennen. Ik had best een hoofdstuk vanuit Nikki, Zoë of Lisa willen lezen. Ook Levi leer je niet goed genoeg kennen, al komt hij sympathiek over.

‘Een ding is zeker als je begint aan deze trilogie: het is geen moment saai!’

Al met al ben ik wel enthousiast over deze YA-trilogie. Het leest gewoon heel lekker weg en het plot is goed bedacht. (ECHT DAT EINDE!!!! EN DIE PROLOOG!) Bovendien is het toegankelijk geschreven, actueel en helemaal iets voor jongeren van nu. En een ding is zeker als je begint aan deze trilogie: het is geen moment saai!

Cijfer: 7+
Sterren: 3,5/4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *