Young adult

Recensie: De Zon Is Ook Een Ster – Nicola Yoon

De Zon Is Ook Een Ster is zo’n boek waar ik niet omheen kon. Niet alleen omdat het een bestseller werd in Amerika, maar ook omdat het boek massaal op Instagram werd gedeeld vanwege de kleurrijke cover. Ik was wel benieuwd of het de hype waard zou zijn, zeker omdat ik eerder Alles Wat Je Lief Is (Everything Everything in de Engelse titel) van dezelfde schrijfster las. Dat boek gaf ik zelfs vijf sterren, maar is het tweede boek van Nicola Yoon dat ook waard?

In het kort: De Zon Is Ook Een Ster
Natasha gelooft in de wetenschap en feiten. Niet in het lot. Of in dromen die nooit uit zullen komen. Ze is zeker niet zo’n meisje dat haar grote liefde ontmoet in een platenzaak in New York. Niet op dezelfde dag dat ze met haar familie uitgezet zal worden naar Jamaica.

‘Heeft het zin om in dromen te geloven als je weet dat die nooit uit kunnen komen?’

Daniel heeft altijd zijn best gedaan om aan de hoge verwachtingen van zijn ouders te voldoen. Hij zal chirurg worden en geen dichter, zoals hij eigenlijk wil. Maar als hij Natasha ontmoet, ziet hij ineens een andere toekomst voor zich, mét haar. En hij heeft nog twaalf uur de tijd Natasha daarvan te overtuigen. Is het toeval of het lot dat Daniel en Natasha samenbrengt op deze allebepalende dag? Heeft het zin om in dromen te geloven als je weet dat die nooit uit kunnen komen?

Hoge verwachtingen en niet meteen enthousiast
Ik begon het boek met hoge verwachtingen. Niet zo gek, aangezien ik Alles Wat Je Lief Is is vijf sterren gaf vorig jaar. Dat geef ik echt niet zomaar. Als tweede zorgden de positieve reacties op Instagram er nog eens voor dat mijn verwachtingen stegen. Dit boek moest wel geweldig zijn, toch?

‘Hoewel de personages leuk zijn en divers, pakte het verhaal me niet meteen’

Maar dat viel een beetje tegen. Hoewel de personages leuk zijn en lekker divers (pluspunten voor diversiteit), pakte het verhaal me niet meteen. Daar baalde ik van, omdat dit bij Alles Wat Je Lief Is in het begin juist wel gebeurde. Het eerste deel was dus niet zo’n succes, hoewel ik de perspectieven waaruit werd verteld wel kon waarden. Je leest vanuit de twee hoofdpersonen, maar soms ook vanuit een voorbijganger. Heel origineel.

nicola yoon de zon is ook een ster

De tweede helft
Gelukkig werd het verhaal de tweede helft een stuk beter. Er was meer diepgang omdat de personages elkaar steeds beter leerden kennen, zo zien ze bijvoorbeeld elkaars ouders en praten ze meer over persoonlijkere onderwerpen met elkaar. Het duurde even, maar ik werd enthousiast. Aan het einde wilde ik onwijs graag doorlezen om te weten wat er nou precies ging gebeuren. Zou Natasha echt weg moeten uit Amerika of zou er toch een uitzondering worden gemaakt?

‘Gelukkig werd het verhaal de tweede helft een stuk beter’

Grappig, romantisch en lief
Al met al vind ik De Zon Is Ook Een Ster een leuk boek. Hoewel het verhaal me niet direct pakte, gebeurde dat in de tweede helft wel. De personages zijn goed uitgewerkt (Natasha heeft een donkere huidskleur en houdt van wetenschap; Daniel is Koreaans maar geboren in Amerika en wil het liefst dichter worden in plaats van arts) en bovendien heel divers zoals je kunt lezen. Dat verdient zeker pluspunten. Ook het plot is grappig. Alle gebeurtenissen spelen zich namelijk af op een dag als Natasha en Daniel elkaar plotseling ontmoeten. Dat heeft het meteen iets liefs, grappigs en romantisch – goede keuze van Nicola Yoon.

‘Het feit dat Daniel en Natasha elkaar plotseling ontmoeten geeft het verhaal iets liefs, grappigs en romantisch’

Nog een paar positieve dingen over het boek:
– Het einde is verrassend, dat komt vooral door de epiloog op de laatste pagina’s.
– De hoofdstukken zijn lekker kort, zodat je (ondanks mijn struggles) lekker snel door het boek vliegt.
– Er zijn veel perspectieven waaruit het verhaal wordt verteld. Niet alleen Natasha en Daniel komen aan het woord, af en toe lees je ook een klein stukje vanuit een bijpersoon (de vader van Natasha, de metrobestuurder of Irene van de beveiliging).

Het eindoordeel
De Zon Is Ook Een Ster krijgt 3,5 sterren. Niet zo goed als Alles Wat Je Lief Is, wel een lief YA-boek. 🙂

*dit boek kreeg ik opgestuurd als recensie-exemplaar van de uitgeverij

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *