Young adult

Recensie: Duizend stukjes van jou – Claudia Gray

Duizend Stukjes Van Jou is zo’n YA-boek dat al even op mijn leeslijst stond, maar dat ik toch een beetje vergat. Tot ik in januari een beetje op Instagram scrollde en het tweede deel van deze trilogie voorbij zag komen bij iemand. Misschien moet ik eens de Vuurvogel-trilogie beginnen, dacht ik, en dat gebeurde (eindelijk!).

Reizen door dimensies, angst en ook nog verliefd worden
Duizend Stukjes Van Jou, het eerste boek uit de Vuurvogel-trilogie, gaat over Marguerite. Haar ouders zijn wetenschappers en onderzoeken hoe je door verschillende dimensies kan reizen. Met de Vuurvogel, een soort ketting met heel veel ingewikkelde onderdelen, willen haar ouders aantonen dat het echt kan. Als je het apparaatje gebruikt kom je dus in een andere dimensie. In zo’n dimensie ben je jezelf, maar is je leven een beetje of soms zelfs compleet anders dan in je eigen wereld.

“In zo’n dimensie ben je jezelf, maar is je leven een beetje of soms zelfs compleet anders dan in je eigen wereld

Klinkt als een leuk verhaal, maar dan wordt Marguerite’s vader vermoord vanwege deze uitvinding. Theo, een student die meehelpt met het onderzoek, denkt dat Paul, een mede-onderzoeker, hem heeft vermoord. Paul is namelijk opeens weg, samen met de Vuurvogel en zit in een andere dimensie. Ze besluiten hem achterna te reizen. Maar is Paul de dader wel? En moet Marguerite niet terug naar huis om haar moeder en zus te troosten nu hun vader dood is? In het boek kom je terecht in allerlei dimensies: futuristisch Londen, Rusland en in een land dat half is overstroomd.

YA-boek: Duizend Stukjes Van Jou

Geweldig YA-boek: leuke personages en een heel sterk verhaal
Ik vond dit boek echt GE-WEL-DIG. Je volgt vanaf pagina 1 het verhaal, maar tussendoor lees je alinea’s met uitleg over hoe het precies zit met de Vuurvogel en de dimensies die er zijn. Dat vond ik zelf heel slim bedacht. Ik had namelijk meteen honderd vragen over de Vuurvogel werkt, hoe je bent in een andere dimensie en hoe je weer terugkomt. Dat weet je dus in de eerste paar hoofdstukken al en dat is fijn. In de loop van het verhaal leer je hoe alles verder is gegaan met haar ouders en de onderzoeken, soms lees je een flashback of denkt Marguerite aan iets van thuis. Het is allemaal heel subtiel gedaan waardoor het verhaal onwijs goed in elkaar zit.

“Eigenlijk krijg je met iedereen een beetje een band in het boek”

Een sterk verhaal dus. Dat komt ook omdat de dimensies met heel veel details zijn beschreven. In het futuristische Londen is er namelijk een trein die door de lucht zweeft en praat je met elkaar via een soort hologrammen. En in een andere dimensie, aan het hof van de Russische Tsaar, lees je over de jurken die worden gedragen en het paleis. Maar ook de personages zijn leuk. Ik vond de hoofdpersoon Marguerite meteen heel tof, je kunt je er als YA-lezer wel goed mee identificeren en je snapt de keuzes die ze maakt. Theo en Paul zijn ook goed uitgedacht. Paul is iets meer verlegen, Theo is juist iemand die wat meer uitbundig is. Eigenlijk krijg je met iedereen een beetje een band in het boek.

“Als YA-lezer kun je je goed met hoofdpersoon Marguerite identificeren, je snapt de keuzes die ze maakt”

Must-read of niet?
Zeker een must-read, wat mij betreft. Je hoeft niet eens per se van sci-fi achtige of futuristische boeken te houden, want het verhaal is veel meer dan dat. Het is niet alleen reizen door dimensies, maar ook verdrietig zijn, je door doodenge momenten worstelen en verliefd worden. Ik vind oprecht dat dit alles heeft wat een goed YA-boek zou moeten hebben. Kom maar op met deel 2 Tienduizend Hemels Boven Jou (en deel 3 die dit jaar ook uitkomt!).

Heb jij de een van de boeken van de Vuurvogel-trilogie al gelezen?

5 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *