een waarheid Nadine Swagerman recensie
Young adult

Recensie: Eén Waarheid – Nadine Swagerman

Na Fataal Spel van Chinouk Thijssen had ik zin om meer YA-thrillers te lezen. Eén Waarheid van Nadine Swagerman bleek daar perfect voor. Wat een goede YA-thriller! Dit vond ik er verder van.

Hier gaat Eén Waarheid over

Als Laura’s ouders door een misdrijf om het leven komen, stort haar leven volledig in. Het gaat zelfs zo slecht met haar dat ze een zelfmoordpoging doet, waarna ze in een psychiatrische kliniek belandt. Daar leert ze Joritt kennen, een student verpleegkunde. Hij is de enige die haar soms even laat vergeten waar ze is en waarom.

Joritt wil graag meer weten over de dood van Laura’s ouders en hij komt terecht op de website van een amateur-­misdaadverslaggever, die de gebeurtenissen rondom deze moord op de voet volgt. En terwijl de politie haar best doet om de zaak op te lossen, stuit Joritt op informatie die Laura’s wereld totaal op zijn kop zal zetten.

een waarheid Nadine Swagerman recensie

Een mysterieuze sfeer en spannende flashbacks

Eén Waarheid begint met het verhaal van Laura. Als ze thuiskomt op een avond, blijken allebei haar ouders te zijn vermoord. Een ontzettend schokkend begin meteen. Daarna is het een paar weken later en zit Laura in een kliniek. In de weken na de moord is er namelijk van alles gebeurd, toen Laura noodgedwongen bij haar tante ging wonen. Wat dat precies is, wordt langzaam duidelijk door de flashbacks die je leest.

‘De mysterieuze sfeer zit er goed in’

De mysterieuze sfeer zit er goed in. Vooral de flashbacks vond ik heel aangrijpend. Ik verslond die pagina’s echt omdat ik antwoorden wilde. In die flashbacks wordt teruggeblikt naar jaren geleden, maar ook naar de recente gebeurtenissen net na de moord op de ouders. Je krijgt telkens nét niet genoeg informatie om te begrijpen wat er is gebeurd, wat ervoor zorgt dat je verder moet lezen. Ja, MOET lezen. Ik kon namelijk niet meer stoppen. Die afwisseling tussen heden en verleden vond ik kortom fantastisch. Heel sterk dat de schrijfster niet alles weggeeft, maar steeds een klein tipje van de sluier oplicht.

een waarheid Nadine Swagerman recensie
Ik las de laatste bladzijden van het boek vol spanning in de trein.

Even bijkomen na het uitlezen

Laura is niet de enige die je volgt. Je leest ook vanuit het perspectief van Joritt. Hij loopt stage in de kliniek waar Laura terecht is gekomen en helpt iedereen met psychische klachten daar. Zo heb je een vrouw in de kliniek die praat met aliens, maar ook mensen zoals Laura die veel hebben meegemaakt en hulp nodig hebben. Die afwisseling van perspectief vond ik heel fijn. Ik hou van meerdere perspectieven omdat het een verhaal dynamischer maakt en dat was in dit boek zeker zo.

‘Ik moest zelfs even bijkomen toen ik het boek uitlas’

Bovendien wordt het door Joritt steeds spannender. Hij komt er langzaam achter waarom Laura écht in de kliniek zit en wat er op de avond van de moord is gebeurd. En ja, dat is shocking. Tegen het einde aan kon ik niet meer stoppen met lezen. Het boek moest gewoon uit. En hoewel ik het einde wel een beetje aankomen – ik lees en kijk nu eenmaal vaak thrillers – vond ik het zeker waanzinnig. Ik moest zelfs even bijkomen toen ik het boek uitlas.

Mijn eindoordeel over het boek

Al met al ben ik positief over Eén Waarheid van Nadine Swagerman. Ik had persoonlijk nog wel wat meer plottwists willen zien, maar voor de rest heb ik weinig op het boek aan te merken. Het leest lekker vlot, de personages zijn stuk voor stuk leuk en realistisch (denk ook aan de bijpersonages in de kliniek en de vrienden die Laura daar maakt) en het blijft steeds spannend. Eén Waarheid krijgt van mij vier sterren. Zeker een aanrader. Een boek waar je na afloop nog over na zult denken.

Heb jij Eén Waarheid al gelezen of heb je een andere YA-thriller tip? Laat het me weten in de reacties hieronder.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *