Recensie: Het boek van Tess & Het tweede boek van Tess - Miriam Bruijstens
Young adult

Recensie: Het boek van Tess & Het tweede boek van Tess – Miriam Bruijstens

Eerder las ik het jeugdboek Storm van Miriam Bruijstens, nu las ik haar twee YA-boeken Het boek van Tess en Het tweede boek van Tess. Dit vond ik ervan.

Een intrigerend personage, al vanaf de eerste bladzijde

Het boek van Tess en Het tweede boek van Tess draaien natuurlijk om – tromgeroffel – Tess. Tess is vanaf de allereerste bladzijde een intrigerend personage, omdat ze heel mysterieus overkomt. Je voelt dat ze wat te verbergen heeft, dat je nog niet alles over haar weet, maar je kan er als lezer de vinger niet opleggen. Daarnaast is ze geen standaard YA-personage. Ze is al wat ouder dan het gemiddelde 15-jarige YA-personage – rond de 20, volgens mij – en houdt van feesten, drinken en seks. Verder wil ze schrijfster worden, daarom probeert ze zo veel mogelijk mee te maken om zo ideeën op te doen.

Toch is dit boek allesbehalve oppervlakkig. Tess houdt zich sterk voor de buitenwereld en vlucht in drank en seks, maar eigenlijk is ze niet zo gelukkig als je denkt. Langzaam kom je erachter wat er met Tess aan de hand is, kom je in de diepere laag van het verhaal, en dat is behoorlijk schokkend.

‘Het is vlot, poëtisch en een beetje dromerig – precies waar ik van hou’

Ik ben echt te spreken over dit eerste deel. De schrijfstijl van Miriam Bruijstens is ontzettend prettig. Het is vlot, poëtisch en een beetje dromerig – precies waar ik van hou. Ik las het boek binnen no-time uit. De hoofdstukken zijn niet te lang en tussendoor lees je ook nog mooie citaten, gedichten en aantekeningen van Tess. Dat maakt het geheel helemaal af.

Cijfer: 7,5
Sterren: 4

Recensie: Het boek van Tess & Het tweede boek van Tess - Miriam Bruijstens

Een stukje uit het boek

‘Ik zwem. De zee omringt me als nooit tevoren. Ik voel alles. Het zout, dat prikt in de talloze wonden op mijn lichaam. De kou, die me eerst pijn doet en me vervolgens gevoelloos maakt. Ik blijf zwemmen. Mijn ademhaling is oppervlakkig. Ik voel het zout niet meer. Ik voel me lekker. Ik zwem door.’

Het tweede boek van Tess: wederom intens

Het gaat Tess voor de wind. Haar eerste boek is gepubliceerd, ze heeft het gezellig met haar vriendinnen en haar vriendschap met Lucas is hechter dan ooit. Dan gebeurt er iets wat zo verschrikkelijk is dat ze het nauwelijks kan bevatten. Haar leven stort in en Tess kijkt regelrecht de afgrond in. Zal ze het redden?

‘Zo indringend dat je verder blijft lezen’

Na het eerste deel ging ik vrijwel direct door in Het tweede boek van Tess en dat was minstens zo intens. Want ja, dat is hoe ik de boeken het beste kan omschrijven: intens. Ook in dit deel wordt je meegezogen in het leven van Tess. Er gebeurt erg veel – soms in een iets te snel tempo, dat wel – maar het is zo indringend dat je toch verder blijft lezen. Zo wordt het boek van Tess gepubliceerd, lees je meer over haar vriendschap met Lucas en gebeurt er iets verschrikkelijks. Maar uiteindelijk komt het ook goed, dus je slaat het boek met een goed gevoel dicht. Kortom: ik zou je dit boek zeker aanraden.

Cijfer: 7,5
Sterren: 4

Hier vind je het eerste boek op op Goodreads, hier het tweede deel.

Eén reactie

  • Anneke

    Het is voor mij al even geleden dat ik deze boeken las, maar ik kan me sowieso herinneren dat ik vooral het eerste deel heel mooi vond om te lezen. Het tweede deel is wat minder blijven hangen, maar het zou ook kunnen dat ze ondertussen in mijn hoofd een beetje samengesmolten zijn.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *