Recensie: Moordgids voor lieve meisjes - Holly Jackson
Young adult

Recensie: Moordgids voor lieve meisjes – Holly Jackson

Als je mijn liefde voor true crime verwerkt in een YA, sta je al met 1-0 voor. Toch was ik huiverig voor Moordgids voor lieve meisjes van Holly Jackson, want een zoveelste (matige) versie van Pretty Little Liars of Riverdale kennen we inmiddels wel. Gelukkig bleek Moordgids voor lieve meisjes totaal geen slap aftreksel van die twee series, maar een slim, onderhoudend en spannend verhaal over een moordmysterie.

Pippa en het profielwerkstuk

Dit boek begint met een formulier. Pippa woont in Little Kilton en droomt van een journalistieke carrière, maar voordat ze klaar is op het gymnasium moet ze nog een profielwerkstuk schrijven. Ze vult het formulier in en vertelt daarin aan haar supervisor dat ze haar profielwerkstuk over de moord op Andie Bell wil doen. Iedereen in Little Kilton kent die moordzaak: de populaire eindexamenscholiere Andie Bell die door haar vriendje Sal Singh werd vermoord, waarna Sal zelfmoord pleegde. De supervisor adviseert niet over ethnische grenzen te gaan, absoluut geen familieleden te contacten en vooral niet te veel in de zaak op te gaan. Pippa lapt die regels al direct aan haar laars en gaat all in als een onderzoeksjournaliste in spe.

‘Pippa gaat all in als een onderzoeksjournaliste in spe’

Allereerst gaat hoofdpersoon Pippa langs bij de broer van Sal Singh, Ravi. Het huis van de familie Singh is een soort spookhuis in het dorp. ‘(..) Er woonden geen geesten in het spookhuis – alleen drie verdrietige mensen die hun leven probeerden te leiden zoals ze dat vroeger hadden gedaan.’ Ravi wordt uiteindelijk haar partner in crime. Samen gaan ze op zoek naar antwoorden. En hoe dieper ze graven in de moordzaak, hoe meer ze te weten komen én hoe meer ze worden tegengewerkt.

Recensie: Moordgids voor lieve meisjes - Holly Jackson

Dit vond ik van het boek

Ik zei het al even in de intro: dit is een slim, onderhoudend en spannend verhaal over een moordmysterie. Moordgids voor lieve meisjes is zoveel meer dan ik had verwacht. Ik ben vooral erg te spreken over de vorm van dit verhaal, want naast de normale hoofdstukken lees je tussendoor mee met de voortgangsnotities van Pippa of komt er een transcript van een interview voorbij. Die vorm zorgt ervoor dat je extra betrokken bent bij het verhaal, waardoor het daadwerkelijk voelt alsof je samen met Pippa en Ravi probeert te bewijzen dat de moord op Andie Bell anders in elkaar zit. En: het leest lekker vlot.

‘Ik hou nogal van true crime podcasts en dit verhaal voelt alsof je midden in zo’n podcast zit, alsof je zelf de maker bent van zo’n podcast en ontdekking na ontdekking doet’

Echt, ik heb lang niet zo genoten van een YA-boek. Ik hou nogal van true crime podcasts en dit verhaal voelt alsof je midden in zo’n podcast zit, alsof je zelf de maker bent van zo’n podcast en ontdekking na ontdekking doet. Héérlijk. Tel daarbij de goede en verslavende schrijfstijl van Holly Jackson op en de droge humor die ook nog in dit boek zit, en je hebt wat mij betreft misschien wel de perfecte YA. Vijf sterren!

Cijfer: 8,5
Sterren: 5

Oh ja: als je dit boek besteld via We Love Books/Kinderboekhandel De Toverlantaarn, dan steun je mij extra. Dat kan hier.

Dit boek is uitgegeven bij Uitgeverij Volt, waarvan ik een recensie-exemplaar kreeg opgestuurd. Het is vertaald door H.C. Kaspersma.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *