Recensie: Riverdale - hoe het allemaal begon - Micol Ostow
Young adult

Recensie: Riverdale – hoe het allemaal begon – Micol Ostow

Een prequel over Riverdale, ik had er gemengde gevoelens bij. Het kon of fantastisch worden of de plank volledig misslaan, dacht ik. Uiteindelijk bleek het best een leuk boek. In deze blogpost vertel ik je wat ik precies vond van Riverdale – hoe het allemaal begon van Micol Ostow.

Hier gaat Riverdale – hoe het allemaal begon over

Deze prequel laat zien hoe het leven van de vrienden eruitzag voor seizoen 1 van de televisieserie Riverdale. Het geeft antwoorden op je meest prangende vragen: Wat veroorzaakte de spanning tussen Jughead en Archie? Hoe zag Veronica’s leven eruit in de Big Apple? En hoelang is Betty al verliefd op Archie? In dit boek vertellen je favoriete personages elk hun eigen verhaal.

De nodige voorkennis & vier perspectieven

Micol Ostov schreef eerder boeken die zijn gebaseerd op Charmed, Mean Girls en Buffy The Vampire Slayer. In haar nieuwste prequel draait het om de serie Riverdale. We duiken in de levens van Veronica, Archie, Betty en Jughead, voordat Veronica in Riverdale kwam wonen en alles nog enigszins rustig was. Of althans, voordat het Amerikaanse dorp werd geteisterd door moord en doodslag. Overigens kan een beetje kennis van de Netflix-serie ook geen kwaad. Ik raad je aan om in ieder geval het eerste seizoen te kijken, want anders raak je al snel de draad kwijt in deze prequel.

‘Een beetje kennis van de Netflix-serie kan geen kwaad, want anders raak je al snel de draad kwijt in deze prequel’

Goed, met voorkennis (seizoen 1, 2 en een deel van 3) begon ik aan het boek. Die voorkennis bleek inderdaad handig, want ik kende personages al direct en ik snapte de subtiele hints naar toekomstige gebeurtenissen ook meteen. Wat goed gedaan is bij dit boek, is de keuze voor vier perspectieven. Je leest een hoofdstuk vanuit Jughead, later weer vanuit Betty, Archie of Veronica. Zo blijft de vaart er lekker in. Ook staan zijn er nog brieven, e-mails en app’jes tussen de hoofdstukken door. Soms kan je die (nog) niet helemaal plaatsen, maar dat wakkerde de nieuwsgierigheid alleen maar aan bij mij. Ik wilde doorlezen en ontdekken wat er precies aan de hand was.

Recensie: Riverdale - hoe het allemaal begon - Micol Ostov

Waarom ik niet zo heel positief ben

De vaart zat er lekker in, de afwisseling van de perspectieven werkte goed en toch ben ik niet zo heel positief over dit boek. De vorm waarin het verhaal is geschreven is goed gekozen, maar mijn kritiekpunt zit ‘m op de inhoud. Ten eerste miste ik een duidelijke verhaallijn, een overkoepelend iets dat alle personages samenbracht. De personages komen geen één keer allemaal samen in het boek. Dat is zo jammer, want daar hoop je op als Riverdale-kijker.

‘De vorm waarin het verhaal is geschreven is goed gekozen, maar mijn kritiekpunt zit ‘m op de inhoud’

Ten tweede miste ik diepgang in de personages. Ik ken iedereen uit de serie, maar in het boek komt niet ieder personage even lekker uit de verf. In Jughead en Betty zag ik de personages uit de serie wel terug, maar Veronica vond ik te veel over the top en in de handelingen van boek-Archie herkende ik vrij weinig terug van serie-Archie. Bovendien bleven de personages naar mijn idee te oppervlakkig. Telkens als je denkt dat je dichtbij komt en hoopt dat het personage zijn of haar ziel blootlegt, gebeurt het niet. Een gemiste kans, want die diepgang had het boek beter gemaakt. Nu blijven de personages voor de lezer op een soort afstand.

Mijn eindoordeel over het boek

Riverdale – hoe het allemaal begon krijgt 3 sterren van mij. Vlot geschreven, een leuk inkijkje in de levens van de personages voor Riverdale-fans, maar helaas ontbreekt het naar mijn idee aan een sterk plot. Kortom: leuk boek voor tussendoor, maar ik werd er niet laaiend enthousiast van.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *