Recensie: Room service - Maren Stoffels
Young adult

Recensie: Room service – Maren Stoffels

Vroeger las ik Sproetenliefde en Dreadlocks & Lippenstift van Maren Stoffels, afgelopen week waagde ik me aan een nieuw boek van deze schrijfster. Na twee eerdere YA-thrillers van haar hand, Fright Night en Escape Room, is er nu Room Service. In deze thriller gaan vier vrienden naar een vijfsterrenhotel om de verjaardag van een van hen te vieren, maar dat gezellige weekend verandert in een horrorfilm. Dit vond ik ervan.

Vier vrienden in een vijfsterrenhotel

Vier vrienden vieren een verjaardag in een luxe hotel. Maar wat begint als een leuk weekend slaat al snel om in een regelrechte nachtmerrie. Iemand stuurt berichten naar hun kamer, berichten die steeds meer onthullen over wat er een jaar geleden precies is gebeurd. Wat de boodschapper wil is duidelijk: wraak. Een van de vier zal zich moeten opofferen. En als dat niet gebeurt, zal hij zelf iemand kiezen…

Fender, Lucas, Kate en Linne

Maren Stoffels schrijft al onwijs lang en inmiddels heeft ze ook twee YA-thrillers op haar naam staan (exclusief Room Service). Van haar eerdere thrillers las ik Fright Night, over een vriendengroep die naar een spokentocht in een bos gaat. Een spannend en vlot geschreven boek, vond ik, maar ik was er niet enorm van onder de indruk. Het was gewoon prima leesvoer. Van Room Service daarentegen ben ik heel erg onder de indruk. Wat een top YA-thriller!

‘Wat een top YA-thriller!’

Room Service gaat dus over vier vrienden – Fender, Lucas, Kate en Linne. Je leest het verhaal vanuit Linne en Fender. Iedereen kent elkaar al jaren, maar Linne is pas net bij de vriendengroep gekomen. Wat Linne niet weet, is dat de drie vrienden iets voor haar geheim houden – iets heel heftigs. Langzaam kom je erachter wat dat precies is en het heeft te maken met een vroegere vriendin van de drie. Wat ik ten eerste goed vond aan Room Service zijn de perspectieven. Je leert Fender goed kennen, waarna je weer naar Linne switcht. Dat voelt allemaal heel natuurlijk, het vloeit makkelijk in elkaar over. Daarnaast is er nog een soort derde perspectief, want tussen de hoofdstukken door (die soms worden afgewisseld met zo’n deurhanger die je in hotels hebt – leuk detail) lees je korte stukjes vanuit de persoon die de vier vrienden in de gaten houdt. Dat maakt het extra spannend.

Recensie: Room service - Maren Stoffels

Van gezellig verjaardagsweekend naar horrorfilm

Ten tweede vond ik Room Service een goede YA-thriller omdat de personages echt inhoud hebben. Linne voelt zich soms niet op haar plek in de vriendengroep en ergert zich aan Fender, maar omdat Fender de beste vriend is van Kate, zit ze toch met hem opgescheept. Fender ergert zich ook aan Linne, maar is vooral met zichzelf bezig en het geheime incident dat vorig jaar gebeurde. Hij is verdrietig, maar ook boos. Daarnaast leer je Lucas en Kate ook best goed kennen, ondanks dat je niet vanuit hun perspectieven leest. Kortom: je begrijpt hun plek in de vriendengroep en snapt waarom ze bepaalde dingen doen. En, extra fijn, de personages zijn allesbehalve naïef of afwachtend. Zo vraagt een onbekende jongen in het hotel aan Linne of ze meegaat naar zijn kamer, maar Linne slaat dat meteen af.

‘Als ze ontdekken wie deze ‘room service’ is, valt je mond pas echt open van verbazing’

Dan de hoofdreden waarom ik Room Service zo tof vond: het plot. Ik moet eerlijk zeggen dat ik de locatie eerst een beetje cliché vond, maar het past echt perfect bij het plot. Vier vrienden die een verjaardag vieren in een luxe hotel, waarna het gezellige weekend omslaat in een horrorfilm? Dat klinkt al bizar spannend, maar de ‘room service’ waar het verhaal om draait maakt het nog veel enger. Er wordt namelijk aangeklopt bij de kamers, maar als een van de vrienden opendoet staat er niemand. Alleen een cloche, zo’n stolp waar je eten onder zet, alleen dan met iets anders eronder.. CREEPY. Ook ziet Linne telkens een schaduw en gebeuren er hele gekke dingen, waardoor de spanning tijdens het lezen van de pagina’s spat. Als ze ontdekken wie deze ‘room service’ is, valt je mond pas echt open van verbazing.

Conclusie: Maren Stoffels zet met Room Service een perfecte YA-thriller neer. Het is zo’n thriller waarin alles klopt, van begin tot eind. Wat mij betreft is het zelfs de beste YA-thriller van Maren Stoffels tot nu toe. Ik ben heel benieuwd naar meer boeken van haar, want met dit boek laat ze zien dat ze het genre YA-thriller inmiddels goed onder de knie heeft.

Cijfer: 7,5
Sterren: 4

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *