Young adult

Recensie: The Jewel & The White Rose (The Lone City #1 & #2) – Amy Ewing

Vorig jaar kwam The Jewel van Amy Ewing al uit en nu is er eindelijk een vervolg: The White Rose. Wonderbaarlijk genoeg schreef ik nooit een recensie over The Jewel, terwijl ik het een fantastisch boek vond. Dus vandaag neem ik je mee in de geweldige fictieve wereld van The Jewel, die naast behoorlijk awesome ook behoorlijk bloederig en duister is..

In het kort: The Jewel & The White Rose

The Jewel: Verkocht op een veiling aan een van de rijkste dames van het land… dat overkomt Violet. In het landhuis van de hertogin wacht haar een leven vol luxe, maar ook gevangenschap en duistere plannen. De nietsontziende hertogin wil Violets bijzondere gave uitbuiten, tegen elke prijs. Violet moet ontsnappen voor het te laat is. Dan blijkt dat haar beste vriendin Raven in gevaar is. Violet staat voor een onmogelijke keuze: moet ze Raven redden of zichzelf?

LET OP: VANAF HIER SPOILERS VOOR ALS JE THE JEWEL NOG NIET HEBT GELEZEN
The White Rose: Violet is op de vlucht. Ze zoekt een veilige plek waar ze zich kan verbergen voor de Hertogin. Een plek waar ze ongezien de krachten kan ontwikkelen waarvoor de adel zo bang is. Violet ontdekt al snel dat haar speciale gaven haar tot veel meer in staat stellen dan ze ooit had durven dromen… Kan ze een einde maken aan de uitbuiting en ongelijkheid in de Jewel?

Een gruwelijke maar awesome fictieve wereld

Een paar maanden geleden las ik The Jewel in rap tempo uit. Dat kwam vooral door de wereld waarin het boek zich afspeelt. Je maakt in het verhaal namelijk direct kennis met Violet. Zij is een surrogaat met speciale krachten uit de armste ring van het eiland, The Lone City. Omdat ze speciale krachten heeft wordt ze in een houderij geplaatst, waar ze met haar krachten leert omgaan. Maar dat is nog niet alles: binnenkort is er een veilig en wordt Violet aan iemand van adel verkocht om vervolgens draagmoeder te worden voor de vrouw des huizes.

‘Toen ik het eerste boek uitlas wist ik direct: ik moet meer lezen’

Behoorlijk gruwelijk dus. Toen ik het eerste boek uitlas wist ik direct: ik moet meer lezen. De wereld waarin Violet leeft, is heel goed neergezet. The Lone City wordt bijvoorbeeld goed beschreven (ik mis een map in het begin van het boek, dat zou nog toffer zijn!). Je komt er al snel achter dat het een eiland is die is opgedeeld in vijf ringen: The Jewel, The Bank, The Smoke, The Farm en The March. Dat deed me een klein beetje aan Divergent denken, maar ik moet zeggen dat de vergelijking daar wel stopt. Kortom: deze fictieve wereld is in ieder geval meer dan awesome, zeker voor fans van Divergent en The Hunger Games.

the white rose the jewel recensie

Het perspectief van het verhaal

In The White Rose gaat het verhaal van Violet door. Ze is namelijk op de vlucht geslagen. Ik vond het heel tof dat het verhaal de lezer echt meeneemt in Violet’s vlucht. Ik zag de locaties waar Violet kwam steeds heel helder voor me. Dus daar krijgt het boek zeker pluspunten voor. Toch wil ik even naar een ander punt over het perspectief, dat is namelijk dat je alleen vanuit Violet’s perspectief leest in beide boeken. Dat vond ik eerst niet zo erg, maar ik merkte dat ik in The White Rose wel een tweede perspectief miste.

‘Ik merkte dat ik in The White Rose een tweede perspectief miste’

Bloggers die het boek ook lazen, zeggen bijvoorbeeld dat het perspectief van Raven – de beste vriendin van Violet – veel interessanter is. Hoewel je daar over kunt lezen in het tussenverhaal Opgesloten, ben ik het daar wel mee eens. Ik vind Violet opzich een leuk personage, maar Raven’s verhaal en alles wat ze meemaakt bij haar meesteres is nog wat interessanter. Zo worden er behoorlijk freaky dingen bij Raven geprobeerd, alsof ze een levend proefkonijn is. Daar had ik zo graag meer over willen lezen! Misschien door een tweede perspectief, of door een langer verhaal over Raven in een apart boek. Opgesloten mocht naar mijn mening nog een veel langer verhaal worden.

Het eindoordeel

Ik ben heel positief over The Jewel en The White Rose, ondanks dat ik echt graag meer over Raven zou hebben gelezen. De fictieve wereld is fantastisch en door de fijne en gemakkelijke schrijfstijl van Amy Ewing vlieg je door de boeken heen. Ik heb dus zeker zin in deel 3, The Black Key. Zeker omdat The White Rose met een hele spannende cliffhanger eindigde. Ik geef The Jewel 4 sterren en The White Rose 3,5 sterren.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *