Recensie: Vijf stappen van jou - Rachael Lippincott
Young adult

Recensie: Vijf stappen van jou – Rachael Lippincott

Vijf stappen van jou van Rachael Lippincott is het boek bij de film Five Feet Apart. Binnenkort vergelijk ik het boek met de film, eerst neem ik het boek nauwkeurig onder de loep.

Twee tieners met taaislijmziekte

Regelmatig in het ziekenhuis liggen wil niemand. Al helemaal niet als je jong bent, zoals Stella en Will in het boek die taaislijmziekte (CF) hebben. Stella is het type controlfreak en houdt krampachtig vast aan haar to-do-lijstjes, haar zelfgemaakte app die zorgt dat ze zich aan haar behandelschema houdt en haar nauwkeurig ingerichte medicijnkar naast haar ziekenhuisbed. Ze komt al jaren in hetzelfde ziekenhuis, kent de artsen en verplegers. Als ze weer in het ziekenhuis ligt, lijkt alles normaal. Haar beste vriend Poe ligt zelfs een paar kamers verderop, zoals gewoonlijk. Maar dan komt Stella Will tegen op de afdeling.

‘Will en Stella groeien naar elkaar toe en kunnen het steeds beter met elkaar vinden’

Will is heel anders dan Stella. Hij houdt zich niet zo strikt aan de behandelschema’s (heeft zelfs een infectie aan zijn longen) en tekent cartoons om de tijd te doden. Met een bezorgde moeder die hem van ziekenhuis naar ziekenhuis sleept en van land naar land, staat hij ook regelmatig op een ziekenhuisdak om de vrijheid te voelen. Je ziet ‘m vast al aankomen: Will en Stella groeien naar elkaar toe en kunnen het steeds beter met elkaar vinden. Alleen mogen ze niet te dicht bij elkaar in de buurt komen – vijf/zes stappen afstand houden is de regel – voor hun eigen gezondheid. Niet makkelijk, als je verliefd aan het worden bent.

Recensie: Vijf stappen van jou - Rachael Lippincott

Meer dan alleen de ziekte

Lippincott schrijft op een toegankelijke manier over taaislijmziekte. De ziekte hoort bij de personages en bepaalt een groot deel van hun levens, maar ze zijn ook meer dan dat. Taaislijmziekte is eerder bijzaak dan hoofdzaak in dit boek. Ja, Stella heeft een vreselijke ziekte en moet een gek vest aan om het slijm uit haar longen te hoesten, maar ze bouwt ook apps, heeft een eigen YouTube-kanaal en appt met vriendinnen die zonder haar op een tripje zijn.

‘Het mocht best wat bloemrijker’

Toch is de schrijfwijze wel erg simpel. Het mocht best wat bloemrijker. Veel zinnen zijn namelijk óf heel erg beschrijvend óf te erg to the point. Ik miste daar een middenweg in. Gelukkig maakt het plot veel goed. Het is met vlagen cliché, maar niet zo vervelend cliché dat je je eraan ergert. De relatie tussen de twee tieners gaat ook op een normaal tempo en niemand is op het eerste gezicht al verliefd. Ook wel eens fijn. Twee tieners die verliefd worden in een ziekenhuis en daar zelfs op date gaan, is gewoon ook aandoenlijk genoeg om je niet druk te maken om clichés.

Waar ik wil nog iets over wil zeggen is de rol van Stella’s beste vriend Poe. Hij is Colombiaans-Amerikaans en heeft ook een waanzinnig interessant verhaal, maar daar wordt zo goed als niets mee gedaan. Heel erg jammer, want Poe trok mijn aandacht. Ik had er meer over willen lezen. Kortom: Vijf stappen van jou is een fijn boek, maar ik miste ook het een en ander. Het is anders dan The Fault In Our Stars, maar toch op een eigen manier mooi en bijzonder.

Sterren: 3,5
Cijfer: 7

Heb jij Vijf stappen van jou al gelezen?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *