nieuwe boeken in december Lize Spit Queenie
Nieuwe boeken

Dit zijn de nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in december

December is in boekenland traditiegetrouw een rustige maand, maar hoe dan ook komt er wel wat moois uit – de nieuwe en langverwachte Lize Spit, bijvoorbeeld. Dat en meer lees je in mijn boekenlijstje van deze maand.

Literatuur & romans (en oké, ook een thriller)

Dit zijn de nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in december

 • Als je boeken over andere werelden wilt lezen, dan is De dagen komen en gaan van Hemley Boum vast ook iets voor jou. Dit verhaal speelt zich namelijk af in Kameroen, of eigenlijk de verhalen, want Boum vertelt in deze roman meer verhalen van vrouwen die met de geschiedenis van dit land te maken hebben. Lees hier meer.

  Op haar oude dag herinnert Anna zich haar veelbewogen leven in een snel veranderend Kameroen. Haar enige dochter, Abi, die ervoor koos in Frankrijk te gaan wonen, houdt haar gezelschap. Een jonge vrouw, Tina, een overlevende van de Boko Haramkampen, voegt zich bij hen en vertelt haar verhaal.

 • Queenie van Candice Carty-Williams staat ook hoog op mijn lijstje. Het boek won eerder al de titel ‘het beste boek’ bij de The British Book Awards en staat ook op veel nominatielijstjes voor Goodreads Awards. Queenie spreekt me aan omdat het voelt als een actuele en moderne roman en gaat over onderwerpen zoals vooroordelen, maar ook onzekerheden.

  Queenie Jenkins, een 25-jarige Jamaicaans-Britse vrouw uit Londen, verliest de grip op haar leven. Ze krijgt een miskraam, haar vriend maakt het uit, ze verlaat hun gedeelde flat en als klap op de vuurpijl verliest ze haar baan bij de krant. Ze zoekt afleiding in datingapps en kortstondige affaires, maar het wil niet baten. En als ze in therapie wil gaan, krijgt ze te maken met vooroordelen van haar Jamaicaanse familie. De positie die Queenie inneemt in de maatschappij, haar onzekerheden en haar vrienden worden voor een belangrijk deel gevormd doordat ze zwart is; niettemin beschrijft ze haar verhaal met een luchtige pen en valt er heel veel te lachen. 

 • Ooit las ik De vijfde brief, een combinatie van feelgood en thriller zoals zus Liane Moriarty ook geregeld doet. Nu is Nicola Moriarty terug met een psychologische thriller: De Ex. Een aanrader als je van boeken houdt die heel ‘soapy’ zijn geschreven, want zo voelt het tijdens het lezen bij Moriarty daadwerkelijk.

  Luke is de ware, Georgia weet het zeker. Na alle tegenslag die ze te verduren heeft gehad, is het tijd voor wat geluk in de liefde. Alleen is het jammer dat zijn ex-vriendin Cadence blijkbaar niet wil accepteren dat het over is tussen hen, en stoorzender blijft spelen. Maar Georgia begint te vermoeden dat er meer achter Cadence’ gedrag zit dan alleen wrok over een verbroken relatie. Het lijkt wel of iemand haar volgt. In de gaten houdt. Steeds dichterbij komt… Wie kan ze nog vertrouwen?

 • Hét boek waar ik ongetwijfeld het meest naar uitkijk deze maand is Ik ben er niet van Lize Spit. Het smelt vond ik een verschrikkelijk verhaal, maar wel verschrikkelijk goed geschreven. Hopelijk is haar nieuwe boek net zo fantastisch geschreven. Hier gaat het over: 

  De Brusselse Leo is tien jaar samen met haar vriend Simon. Verbonden door een moeizame jeugd, heeft het koppel weinig anders nodig dan elkaar. Tot alles kantelt: Simon komt midden in de nacht thuis en lijkt vanaf dat moment iemand anders. Langzaam valt Leo’s minutieus opgebouwde bestaan uiteen, tot het punt waarop het gevaarlijk wordt.

Young adult (en één feelgood)

Dit zijn de nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in december

 • Ik juich diversiteit in YA-land zeker toe. Elle & Darcy van Alexandria Bellefleur is zo’n boek waar vast veel (jonge) meiden van zullen genieten en/of zich in zullen herkennen. Een fijne en grappige YA over Elle en Darcy die verliefd worden op elkaar. Klinkt al heel leuk.

  Na een verschrikkelijke date besluiten Elle en Darcy dat ze nooit meer afspreken. Ze zijn te verschillend: Elle is een dromerige Twitter-astrologe die op zoek is naar haar soulmate, Darcy is een no-nonsense actuaris die niet van verrassingen houdt. Ze nemen afscheid, maar niet voor lang. Darcy wordt gek van haar bemoeizuchtige broer die matchmaker speelt en doet Elle een voorstel: tot oudejaarsavond doen ze alsof ze een relatie hebben. Daarna hoeven ze niets meer met elkaar te maken te hebben. Maar hoe eindigt het toneelstukje als de gevoelens echt worden?

 • Ik was vrij kritisch op Vijf stappen van jou, ook al werd het boek genomineerd voor ‘het beste boek voor jongeren’ dit jaar, en toch ben ik benieuwd naar het nieuwe boek van de auteurs. Rachel Lippincott & Mikki Daughtry komen namelijk met Al die tijd. Wederom een YA met een cover om bij weg te kwijlen, maar ook met flink wat inhoud. Dit keer gaat het niet over taaislijmziekte, maar over een heftig ongeluk en dealen met de gevolgen.

  Kyle en Kimberly waren hun hele schooltijd lang het perfecte stel. Maar wanneer Kimberly het uitmaakt op de avond van hun eindexamenfeest, staat de wereld van Kyle op zijn kop – letterlijk. Wanneer hun auto over de kop slaat en hij wakker wordt in het ziekenhuis, heeft hij hersenletsel en is Kimberly dood. En niemand in zijn leven begrijpt hem meer.

  Maar dan is er Marley. Marley worstelt met haar eigen verlies, een verlies waaraan ze zelf schuldig denkt te zijn. Wanneer hun paden zich kruisen, voelt Kyle zich voor het eerst sinds lange tijd begrepen.
  Terwijl ze langzaam elkaars wonden helen, worden hun gevoelens voor elkaar steeds sterker. Toch bekruipt Kyle steeds het gevoel dat zijn leven op het punt staat in elkaar te storten, net nu hij het weer begint op te bouwen. En hij krijgt gelijk.

 • Er komt ook een nieuwe Karen McManus uit deze maand! Na onder andere Een van ons liegt en en Eerlijk duurt het langst is er nu Familie liegt nooit. Hier lees je er meer over.
 • We sluiten dit korte lijstje af met een winterse feelgood, namelijk Verliefd, verloofd, verkleumd van Vanessa Gerrits. Eerder las ik Op het slappe koord van dezelfde schrijfster, maar Gerrits is alweer bezig met een nieuwe reeks boeken. Verliefd, verloofd, verkleumd is namelijk een vervolg op Leef, lach, loch (North Ness Inn #1). En oke, stiekem moet ik dat eerste deel nog lezen, maar dit vervolg klinkt ook al zó heerlijk. Op mijn lijstje dus! Hier lees je meer over de kerstnovelle.

  Naar welke boeken kijk jij uit deze maand?

2 reacties

 • Luna

  ‘Ik ben er niet’ heb ik toevallig vanmorgen gekregen als ebook, ik heb namelijk het ebookabonnement van Das Mag 🙂 Aanrader overigens, dat abonnement! Ik kan je al vertellen dat ik meteen bij de eerste zinnen alweer in de ban raakte van de schrijfstijl van Lize Spit. Dus dat worden mooie uurtjes!

 • Rowan

  Ik vond ‘Familie liegt nooit’ helaas een beetje tegenvallen, al las het wel lekker door. Zelf ben ik heeel benieuwd naar Queenie en de nieuwe Lize Spit (al moet ik Het smelt nog steeds lezen, oeps).

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *