nieuwe boeken oktober 2022
Nieuwe boeken

Dit zijn de 9 nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in oktober

Aan nieuwe boeken geen gebrek dit najaar, maar welke boeken mag je wat mij betreft echt niet missen? Tijd voor het maandelijkse lijstje met boeken waar ik naar uitkijk.

1. Zolang de citroenbomen bloeien - Zoulfa Katouh

Ik keek al even uit naar dit debuut van Zoulfa Katouh, maar nadat ik haar op YALFU hoorde praten over dit boek wist ik het zeker: dit boek moet op mijn lijstje. Op dit moment ligt het al op mijn fysieke boekenstapel in huis. Waarom dit boek mij zo intrigeerde? Het deed me denken aan Een bijna eindeloze afstand van Tahereh Mafi, omdat ik eenzelfde soort poëtische sfeer opmerkte bij Kathouh. Dit boek gaat namelijk over de Syrische burgeroorlog, maar ook over hoop en liefde. Het is zwaar en licht tegelijk. 

Salama Kassab was een farmaciestudent toen de revolutie in Syrië begon. Ze had haar ouders nog, haar grote broer, haar huis. Ze had een leven als iedere andere tiener. Nu is ze vrijwilliger in het ziekenhuis van Homs, om de gewonden te helpen die dagelijks binnenstromen. Ze wil weg uit deze oorlog, weg van de ellende en verschrikkingen, de nachtmerries. Maar ze wil ook blijven, om te vechten voor een vrij Syrië.

2. Cleopatra & Frankenstein - Coco Mellors

Nog een debuut: Cleopatra & Frankenstein. Ik zag de Engelse versie al vaker langskomen online, maar nu is er ook een Nederlands vertaling. Erg fijn, vooral omdat ik het boek wil lezen omdat het Sally Rooneyish aan zou doen qua stijl en sfeer. Of dat waar is, weet ik niet, maar ik wil het graag ontdekken.

In Cleopatra en Frankenstein van Coco Mellors probeert de vierentwintigjarige Britse kunstschilder Cleo haar draai te vinden in New York. Vlak voordat haar visum verloopt, ontmoet ze Frank. Hij is een twintig jaar oudere selfmade man en ze worden verliefd. Door met Frank te trouwen krijgt Cleo de vrijheid om te schilderen en in Amerika te blijven. Hij krijgt er schoonheid en kunst voor terug. Maar hun impulsieve huwelijk heeft onvoorziene gevolgen voor de mensen om hen heen. 

3. Onze vrouwen diep in de zee - Julia Armfield

Maandenlang heeft Miri gewacht op de terugkeer van haar vrouw Leah. De diepzeemissie waar Leah onderdeel van uitmaakte was uitgedraaid op een catastrofe: veel langer dan gepland zat Leah met haar twee collega’s vast in een onderzeeër op de bodem van de zee. Wanneer Leah dan eindelijk weer thuis is, hoopt Miri dat ze het normale leven samen weer op kunnen pakken, maar Leah lijkt te zijn veranderd.

Wat er precies met haar en haar collega’s gebeurd is weet Miri niet, maar wat het ook is dat Leah heeft meegemaakt, gezien en gevoeld daar in die diepte; ze draagt het ook nu, op land en in hun eigen huis nog met zich mee. Terugkeren naar hun gewone leven lukt niet meer. Miri voelt haar geliefde bij zich wegglippen. Herinneringen aan hun vroegere leven, de kleine momenten die ze met elkaar deelden, dringen zich aan haar op en doen haar al te meer beseffen wat ze aan het verliezen is.

4. Maak het mooi - Thomas Verbogt

Sommige mensen vinden Verbogt een kitsch-schrijver, maar ik hou er stiekem toch van. De heerlijke zinnen, het onvermijdelijke woord ‘namiddaglicht’, de melancholie. Ik waan me graag tussen de pagina’s van Verbogt, ik geef het ongegeneerd toe.

De Amerikaanse actrice en toneelschrijfster Mae West zei: ‘Je leeft maar één keer, maar als je het goed doet, is één keer genoeg.’ Thomas Verbogt, de hoofdpersoon in Maak het mooi, wil precies dat: zijn leven goed doen. Daarom begint hij er telkens opnieuw aan. Hij kan niet anders, met nieuwe inzichten en minder illusies, maar met steeds meer herinneringen. Met sommige ervan weet hij zich geen raad, zoals die aan de geliefde, voor wie hij zich zo verantwoordelijk voelde, maar die hij niet kon beschermen.

5. De gevaren van roken in bed - Mariana Enriquez

Een verhalenbundel van een Argentijnse schrijfster over wraak, hekserij, jaloezie, moord en verdwijningen? Perfect voor oktober. Kom maar op!

Welkom in Buenos Aires, een stad die gebukt gaat onder moordneigingen en morbide verlangens. Waar vermiste kinderen terugkeren uit de dood en opgegraven beenderen een vreselijke vloek herbergen. Waar een zomerse dag aan een meer ontaardt in een explosie van geweld.

6. Schimmen - Fatma Aydemir

Dan een boek van een Duitse schrijfster dat mijn aandacht trok: Schimmen van Fatma Aydemir. 

Hüseyin heeft dertig jaar in Duitsland gewerkt en nu vervult hij eindelijk zijn droom: wonen in een appartement in Istanbul. Maar op de dag van de verhuizing krijgt hij een hartaanval. Voor de begrafenis reist zijn familie hem vanuit Duitsland achterna: zijn oudste dochter Sevda, die weliswaar succesvol is, maar niet heel gelukkig. Zijn zoon Hakan, die op de vlucht is voor zichzelf. Zijn dochter Peri, die zich op haar studie, seks en drugs werpt. Zijn jongste zoon Ümit, die nog thuis woont en niet verliefd mag zijn op wie hij verliefd is. En zijn vrouw Emine, wier pijnlijke en tedere herinneringen geen grenzen kennen tussen Turkije en Duitsland. Elk van hen heeft geheimen, verlangens en wonden. Wat hen verbindt is de vraag: wie was Hüseyin eigenlijk?

7. Alles wat niet kan - Salma El Wardany

De vriendinnen Malak, Kees en Jenna zijn altijd onafscheidelijk geweest. Ze hebben geprobeerd zo veel mogelijk te genieten van hun jeugd, binnen de grenzen van hun geloof en die van hun ouders, met stiekeme feestjes en verboden vriendjes. Maar nu zijn ze bijna afgestudeerd en staat het echte leven voor de deur.

Alle drie maken ze een andere keuze. Na een felle woordenwisseling valt de groep uiteen en hebben de vriendinnen twee jaar lang geen contact. Zonder de anderen lijkt alles in hun leven echter mis te lopen. Ze hebben elkaars steun meer dan ooit nodig, maar kunnen ze elkaar vergeven?

8. It starts with us - Colleen Hoover

Colleen Hoover is een hit op TikTok. Ik was daarvoor al een tijdje om want ja: de boeken zitten vól drama, romantiek en liefde en ze lezen heerlijk weg en 9 van de 10 keer huil je op het einde. It starts with us is het vervolg op It ends with us (in Nederland ook uitgegeven als Nooit Meer) en gaat over Atlas. Meer zal ik hier even niet spoilen, maar als je van New Adult boeken houdt met een flinke lading emoties en diepgang – hier zit je goed.

9. Het Heartstopper jaarboek - Alice Oseman

Als je de trend rondom Heartstopper van Alice Oseman niet hebt meegekregen, heb je waarschijnlijkonder een steen geleefd (ja, het is zo). Er zijn populaire graphic novels, er is een Netflix-serie. Er is alles en iedereen is fan van Nick en Charlie, de twee jongens waarover deze LGBTQ-boeken gaan.

De graphic novels zijn enorm schattig en aandoenlijk allemaal, maar in de latere delen worden ook heftigere onderwerpen zoals een eetstoornis aangestipt. Deel 5 van de serie verschijnt dit voorjaar, maar in de tussentijd is er Het Heartstopper Jaarboek met bonusmateriaal. I need it!

Eén reactie

  • Lalage

    Colleen Hoover zie je inderdaad overal, maar ik denk dat het niks voor mij is.
    Van Mariana Enriquez las ik eerder een boek en ik ben zo benieuwd naar haar optreden op Crossing Border.
    Verder kijk ik uit naar de nieuwe boeken van Inge Schilperoord (van Muidhond) en de kerstroman van Lisette Jonkman, dat wordt smullen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *