Deze boeken kocht ik op het Boekenfestijn 2019
Persoonlijk

Deze boeken kocht ik op het Boekenfestijn 2019

Zoals ieder jaar, kon ik het niet laten om een kijkje te nemen op het Boekenfestijn. Hoewel ik het een beetje tegen vond vallen dit keer, nam ik uiteindelijk toch een aantal mooie boeken mee naar huis.

De schaduw van mijn broer – Tom Avery

Veel Young Adult was er eigenlijk niet dit keer, maar er lagen wel veel jeugdboeken op de tafels bij het Boekenfestijn. Een die me meteen aansprak door de cover was De schaduw van mijn broer van Tom Avery. Mooi boek, goede uitgeverij, prima flaptekst en zacht prijsje – die ging mee. Een jeugdboek op z’n tijd is namelijk heerlijk.

De elfjarige Kaia voelt zich alleen, bevroren, sinds haar broer vorig jaar stierf. Dan verschijnt een wilde jongen op school. Hij praat niet, ze weet zelfs niet hoe hij heet. Toch zou hij de vriend kunnen zijn die Kaia zo hard nodig heeft.

boekenfestijn Leeuwarden aankopen

De oceaan aan het einde van het pad – Neil Gaiman

Dan De oceaan aan het einde van het pad. Hoewel er op de cover staat dat het een roman is, vond ik het ook een beetje als een jeugdboek klinken. Het gaat namelijk over een oudere man die terugblikt op zijn jeugd. En dat klonk behoorlijk magisch-realistisch en daar hou ik wel van. Bovendien ken ik Neil Gaiman van zijn boeken Coraline (ook verfilmd) en Amerikaanse Goden, dus met dit boek kan het eigenlijk niet misgaan.

Een man op leeftijd keert voor een begrafenis terug naar zijn geboortedorp. Na de dienst rijdt hij zijn oude straat in. Het huis waarin hij opgroeide, bestaat niet meer, maar wel staat de oude boerderij er nog waar zijn jeugdvriendinnetje woonde. De familie Hempstock bestond uit Lettie, haar moeder en haar grootmoeder; drie eigenzinnige vrouwen. Vanaf het moment dat hij het erf oploopt, wordt hij overspoeld door herinneringen.

Aan Lettie die altijd beweerde dat de vijver in hun tuin eigenlijk een oceaan was, aan haar moeders verbluffende kookkunsten én aan haar grootmoeder, die wel heel levendig over de oerknal kon vertellen. Het voelt alsof hij weer die zevenjarige jongen is, verstrikt in een wonderbaarlijk avontuur dat zijn hele wereld op z’n kop zet.

De leesclub voor het einde van het leven – Will Schwalbe

Als ik ergens een sucker voor ben zijn het mooie covers, maar ik ben ook een sucker voor boeken die over boekhandels of leesclubs gaan. Ik weet niet ook niet wat het is. Het heeft iets kneuterigs en iets waardoor ik de personages direct leuk vind. Daarom legde ik De leesclub voor het einde van het leven ook maar in mijn mandje. Voor 2,99 wilde ik dat boek wel proberen.

In ‘De leesclub voor het einde van het leven’ beschrijft Will Schwalbe de laatste maanden van het leven van zijn moeder, die kort daarvoor te horen heeft gekregen dat ze kanker heeft. Beiden hebben al van jongs af aan een grote liefde voor boeken. Ze vinden elkaar in gesprekken over boeken, die een aangename afleiding betekenen van de ziekte die het leven van Wills moeder steeds meer in beslag neemt. En zo vormt zich een bijzondere leesclub met slechts twee leden – een moeder en een zoon.

boekenfestijn Leeuwarden aankopen

Love game – Lauren Weisberger

Lauren Weisberger schreef het iconische boek De Devil Wears Prada. Of haar andere boeken ook goed zijn, weet ik niet, maar ik ga met Love game een poging wagen. Deze feelgoodroman gaat over een tennister die terechtkomt in de wereld van glitter & glamour. Ik heb weinig met tennis, dus ik zocht het boek op via Goodreads om te kijken wat mensen ervan vonden. Een paar bloggers die ik volg – en vaak vertrouw qua boekkeuzes – waren positief, dus dat haalde me over de streep.

Charlotte ‘Charlie’ Silver werkt hard om als tennister de top te bereiken. Sinds de dood van haar moeder is haar vader haar trainer en is ze gedrevener dan ooit. In het glamoureuze tenniswereldje, dat gedomineerd wordt door bitchy diva’s en grote ego’s, staat Charlie ondanks haar ambitieuze drive bekend als uitzonderlijk vriendelijk en zachtmoedig.

Dan moet ze door een blessure haar eerste Wimbledon af breken, en alles verandert. De enige manier om te kunnen terugkeren is door in de leer te gaan bij de legendarische maar meedogenloze trainer Todd. Hij maakt haar strijdbaar, zelfbewust… en hard. Zijn nieuwe Charlie dineert met filmsterren in toprestaurants, heeft een niet-zo-geheime affaire met een hotte Spaanse tenniskampioen en wordt uitgenodigd op privé- jachten. Modellen en beroemdheden worden graag met haar gezien – en de roddelpers smult ervan.

Charlie blijft maar winnen, zowel op het gravel als in haar nieuwe jetsetleven. Haar vader en haar beste jeugdvriendin drijven alleen steeds verder van haar weg. Begint ze zelf ook te geloven in de hype die Todd om haar heen heeft weten te creëren? Of zit de echte Charlie nog ergens diep in haar binnenste verstopt?

De onverwachte held van kamer 13B – Teresa Toten

Ik ben redelijk kritisch op het Boekenfestijn. Waar ik altijd naar kijk bij een boek, is bij welke uitgeverij het is uitgegeven. Als het voor mij onbekend is, neem ik het minder snel mee. Wanneer ik de uitgeverij ken en er goede ervaringen mee heb, neem ik een boek sneller mee. De onverwachte held van kamer 13B is uitgegeven bij Uitgeverij Gottmer. Fijne uitgeverij vind ik, want ik las eerder bijvoorbeeld al De liefdesbrieven van Abelard & Lily en De dag van Eden en daar was ik erg over te spreken. Goede tip dus voor iedereen die ook wel eens naar het Boekenfestijn gaat: kijk naar de uitgeverij. Geven ze boeken uit die je vaak erg mooi vindt? Grote kans dat dit boek dan ook in de smaak gaat vallen.

Als de 14-jarige Adam tegen zijn wil naar een serie bijeenkomsten voor jongeren met een dwangneurose wordt gestuurd, verwacht hij niet daar halsoverkop verliefd te worden. Maar zodra hij de iets oudere Robyn ziet, is hij sprakeloos. Adam raakt vastbesloten om Robyn te leren kennen, te helpen en te beschermen. Dat is nog niet zo makkelijk voor een tienerjongen met ruziënde gescheiden ouders en een lastig stiefbroertje – om over zijn eigen dwangneurose nog maar te zwijgen.

boekenfestijn Leeuwarden aankopen

Dit laaiende vuur – Estelle Laure

In mijn Goodreadsbubbel leest bijna iedereen Young Adult en/of New Adult. Het laaiende vuur kende ik daarom al voordat ik het boek zag liggen op het Boekenfestijn. Ik wist eigenlijk al dat ik ‘m mee zou nemen, maar ging in mijn hoofd toch even de volgende checklist af. Mensen die ik volg zijn er positief over – check. Ik wil het boek zelf graag lezen en word er enthousiast van – check. De uitgeverij ken ik en ik heb boeken van dezelfde uitgever gelezen die ik mooi vond – check.

Als haar moeder verdwijnt staat de 17-jarige Lucille er plotseling alleen voor. Ze moet voor haar kleine zusje zorgen, een bijbaan nemen om de rekeningen te kunnen betalen, huiswerk doen en het huishouden… Op het moment dat alles om haar heen uit elkaar valt, wordt Lucille hartstochtelijk verliefd. En dan uitgerekend op degene op wie ze niet verliefd mág worden.

boekenfestijn Leeuwarden aankopen

Er moet iets gebeuren – Maartje Wortel

Yaaaas. Op het Boekenfestijn is het goed zoeken en meestal kom je boeken tegen die je van tevoren nog helemaal niet kende. Gelukkig kwam ik ook boeken tegen die ik kende én graag wilde hebben. Dit boek van Maartje Wortel is er zo een. Overigens kun je dit boek voor dezelfde prijs kopen via Boekenkraam, mocht je ‘m ook willen hebben.

In ‘Er moet iets gebeuren’ probeert een echtpaar hun dode hond tot leven te wekken, ontregelt de komst van nieuwe buren een heel gezin en wordt de schrijver op een reis naar Istanbul verliefd op een barmeisje, terwijl in Nederland haar vriendin op de bank wacht. Wortel speelt een ingenieus spel met haar lezers en is genadeloos persoonlijk: ze richt zich tot haar ex-geliefdes, haar huidige vriendin, haar redacteur en de lezer. Duidelijk wordt dat de taal machteloos is en toch ons enige wapen tegen de tijd: “Er zijn in het leven meerdere momenten waarvan je zegt dat je ze niet zult vergeten, maar zonder taal vergeet je ze op den duur toch.”

boekenfestijn Leeuwarden aankopen

En dat waren al mijn aankopen alweer. Heb jij al een van deze boeken gelezen? Laat het me zeker weten in een reactie.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *