Deze 20 boeken uit eigen kast wil ik gaan lezen in 2020
Persoonlijk

Deze 20 boeken uit eigen kast wil ik gaan lezen in 2020

Ik heb een haat-liefdeverhouding met leesdoelen opstellen. Aan de ene kant vind ik het heerlijk om te doen en uit te zoeken wat ik wil lezen, aan de andere kant krijg ik er soms stress van. Dit jaar ga ik het daarom anders aanpakken. Geen klassieke reading challenge, wel een ander concreet leesdoel waar ik zin in heb: 20 boeken uit eigen kast lezen. In deze blogpost vertel ik je erover.

De reading challenge werkt niet zo voor mij (en te veel doelen ook niet)

Open Goodreads op 1 januari van een nieuw jaar en je wordt meteen doodgegooid met de reading challenge: hoeveel boeken wil jij lezen in één jaar? Voor veel mensen werkt zo’n challenge schijnbaar wel. Voor mij werkte het eigenlijk ook goed tot 2018, al merkte ik steeds vaker dat ik er stress van kreeg. Ik liep nooit achter ‘op schema’ volgens Goodreads en haalde mijn doel altijd, maar toch: als ik in januari of februari keek hoeveel boeken ik nog moest lezen kreeg ik het Spaans benauwd. Iets dat ongetwijfeld ook te maken had met de burn-out die ik toen had.

‘Wel de leuke statistiekjes in december, niet de ongewenste stress’

Sinds 2019 zet ik mijn challenge daarom op 1 boek per jaar. Wel de leuke statistiekjes in december, niet de ongewenste stress. Bovendien kan ik nu rustig Goodreads openen en zien dat ik 1000% voor lig op schema. Dat klinkt toch een stuk minder stressvol, haha. Toch wilde ik wel een beetje uitdaging hebben dit jaar. Teveel vage leesdoelen opstellen (en er geen eens meer zin in hebben als het half mei is) werken voor mij niet, dus ik stelde maar één doel op: 20 boeken lezen uit eigen kast in 2020. Een doel waar ik meteen enthousiast over werd én niet ongezond veel stress van kreeg.

Doe wat voor jou goed voelt

Voordat ik je de 20 boeken laat zien, wil ik je nog even iets meegeven over leesdoelen. Ik denk dat het belangrijk is dat je doet wat voor jou goed voelt. Werkt een reading challenge voor jou fantastisch? Kijk dan of je dat dit jaar weer wilt doen. Voel je teveel druk om te lezen en voelt lezen vaker als moeten dan als willen? Dan kan je zo’n challenge beter overslaan. Lezen doe je omdat je dat leuk vindt, niet om overspannen van te worden. Hou dat in gedachten als je doelen wilt opstellen.

Deze 20 boeken uit eigen kast wil ik gaan lezen in 2020
Deze spread maakte ik in mijn bookjournal. In een komende blogpost zal ik je hierin een uitgebreider kijkje geven.

Deze 20 boeken ga ik lezen in 2020

Om het stresslevel van moeten lezen te verminderen, dook ik kritisch mijn boekenkast in en zocht ik ongelezen boeken uit waar ik meteen blij van werd. Boeken waarbij ik stuk voor stuk dacht: hierin wil ik het liefst nu al beginnen. Dit zijn ze!

1. De wezens – Matt Haig
2. De appeltaart van hoop – Sarah Moore Fitzgerald
3. Op mijn schouders – Jennifer Niven
4. Ver van de boom – Robin Benway
5. Liefde kan mislukken – Matthew Quick
6. De negen kamers – Peter Paul Rauwerda
7. Op zoek naar – Ava Dellaira
8. Elke dag maandag – Jessica Brody
9. Vrees me – Tahereh Mafi
10. De onverklaarbare logica van mijn leven – Benjamin Alire Sáenz
11. Alles wat er was – Hanna Bervoets
12. Alle dingen zijn schitterend – Alex Boogers
13. Gesprekken met vrienden – Sally Rooney
14. Calamiteitenleer voor gevorderden – Marisha Pessl
15. PAAZ – Myrthe van der Meer
16. Ik ben Eleanor Oliphant – Gail Honeyman
17. De eenzaamheid van de priemgetallen – Paolo Giordano
18. Het smelt – Lize Spit
19. Wat jij niet ziet – Sarah Pinborough
20. Piper Perish – Kayla Cagan

Heb jij leesdoelen voor 2020? Laat het me weten!

7 reacties

 • Lalagè

  Mooi lijstje! Ik ben net begonnen in ‘The Humans’ van Matt Haig en dat is leuk. Het is wel zo’n boek waarbij je niet al te veel moet nadenken over of het allemaal wel klopt of kan.
  ‘Alles wat er was’ heb ik binnen een dag uitgelezen, zo spannend is die.

  Bij mij in de kast staan niet veel ongelezen boeken, wel een paar, maar ik vind het wel een fijn idee om altijd nog iets te lezen te hebben. Je weet maar nooit, als je ingesneeuwd raakt ofzo 😉

  In 2020 wil ik een paar dikke pillen en series lezen, iets waar ik vorig jaar niet echt aan toe ben gekomen. Bij een goed verhaal is het toch heerlijk als je er lang mee kunt doen. Ook wil ik een paar boeken lezen voor mijn leesreis om de wereld, dus die moeten dan komen uit landen waar ik nog nooit eerder een boek uit heb gelezen, bijvoorbeeld Bulgarije, Litouwen en Maleisië.

  • Paula

   Wat tof van je leesreis! Lijkt me best moeilijk om bij sommige landen een passend boek te vinden. Heel veel succes in ieder geval. Ik zal je laten weten wat ik van The Humans/De Wezens vond 🙂

 • Sig

  Ik heb als doelen: “Minstens 5 boeken uit de bibliotheek lezen” en “Minstens 5 boeken uit mijn eigen kast lezen”. Dat laat nog veel ruimte voor extraatjes en bezorgt me geen stress. Ik ben trouwens net begonnen aan Eleanor Oliphant is just completely fine.

 • Marleen

  Wat een heerlijke diverse lijst! Voor mij werken challenge de ene keer wel en de andere keer niet haha! Ik probeer dit jaar wel meer uit mijn eigen kast te lezen, maar de ervaring blijkt dag een specifieke lijst niet werkt. Ik las juist alles behalve die boeken haha!

 • Joany

  Wat een mooie lijst! En wat een fantastische Goodreads hack hahaha. Ik wil ook heel graag wat meer uit eigen kast lezen in 2020, maar heb daar zelf geen lijst voor gemaakt. In plaats daarvan heb ik mezelf voorgenomen dat ik pas een nieuw boek mag kopen wanneer ik minstens drie boeken heb gelezen die ik al in mijn bezit heb. Om die reden wil ik ook elke maand een overzichtje maken van wat er van mijn TBR is afgegaan (gelezen, verkocht, gedoneerd of whatever) en wat er bij is gekomen. Als er meer bij is gekomen dan er van af is kan ik mezelf namelijk (hopelijk) op tijd bijsturen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *