boeken die ik las in juni 2019
Persoonlijk

Deze boeken las ik in juni

Juni begon goed, maar eindigde bijna in een leesdip. Ik had zoveel aan mijn hoofd (deze blog opzetten, weg bij MustMag) dat een boek lezen als te veel voelde. Gelukkig zette die leesdip niet door, want ik ontdekte Dennie is een star van Maartje Wortel, las sinds tijden weer een échte chicklit en ontdekte mooie jeugdliteratuur. Kortom: genoeg boeken om te bespreken in deze blogpost. Deze boeken las ik allemaal in juni.

De geur van groen – Pamela Sharon

De maand begon met De geur van groen die ik in rap tempo uitlas. Hier kun je mijn uitgebreidere recensie lezen over het boek, maar in het kort: mwha. Ik was niet zo enthousiast als veel anderen op Goodreads. Het verhaal over een blind meisje dat de wereld ontdekt, vond ik tof, de uitwerking minder.

Fluit zoals je bent – Edward van de Vendel e.a. (illustraties: Carll Cneut)

Waar ik het online amper over heb gehad is mijn herontdekking van de jeugdliteratuur. Bij de bieb leende ik Fluit zoals je bent, Stem op de okapi & Lampje en ik las alledrie. Fluit zoals je bent viel bij mij ook wel in de smaak, al vond ik het ene gedicht natuurlijk beter dan het andere. Ik werd in ieder geval helemaal blij door de mooie en grappige gedichten over dieren van o.a. Annie M.G. Schmidt, Edward van de Vendel (die deze bundel heeft samengesteld) en Willem Wilmink. Wilminks’ gedicht Een hond gaat op reis is denk ik mijn favoriet.

boeken die ik las in juni - stem op de okapi, fluit zoals je bent

Stem op de okapi – Edward van de Vendel (illustraties: Martijn van der Linden)

Nog meer jeugdliteratuur dan. Ik ben flink geïnspireerd door De Grote Vriendelijke Podcast namelijk, maar ook door alle uitreikingen van de zilveren griffels en alle mensen die me zeiden dat ik Lampje écht moest gaan lezen. Over Stem op de okapi hoorde ik meer in de podcast en het leek me direct een tof boek. En dat is het ook echt. Het is ongelofelijk grappig en leerzaam (heel veel feitjes over de okapi – van het ontdekken in het wild tot de dierentuin) en daarnaast beeldschoon vormgegeven door illustrator Martijn van der Linden. Naast dat de okapi na dit boek een van mijn lievelingsdieren is, had ik ook meteen zin om zelf een okapi te tekenen. Haha.

Lampje – Annet Schaap

Eindelijk las ik deze maand ook Lampje. Na alle prijzen die dit boek heeft gewonnen, had ik hoge verwachtingen. Maar alles werd waargemaakt. Als je Lampje ook nog niet hebt gelezen, doe het dan alsnog. Het is zo leuk, sprookjesachtig, avontuurlijk, grappig en ontroerend tegelijkertijd. Door dit boek dacht ik echt: ik wil vaker jeugdliteratuur lezen. Ik voelde me als een kind zo blij tijdens het lezen.

lampje vijf stappen van jou boeken

Vijf stappen van jou – Rachael Lippincott

Ook las ik het boek bij de film Five Feet Apart waarover je hier meer kunt lezen. Het verhaal: twee jongeren met taaislijmziekte worden verliefd op elkaar in een ziekenhuis, maar mogen niet te dicht bij elkaar komen vanwege levensgevaar. Lief, schattig, niet al te cliché, maar ik miste toch net dat beetje extra. Ik gaf 3,5 sterren.

Alles of niets! – Gillian King

Ik zei het net al even, in juni had ik niet altijd zin om te lezen omdat ik veel aan mijn hoofd had. Totdat een vriendin zei: lees anders een makkelijke chicklit of new adult. Dat advies volgde ik op en ik viste Alles of niets! van Gillian King uit mijn kast. Het bleek precies het boek dat ik even nodig had, met de juiste dosis drama en gestoorde personages. Ik heb er weinig over te melden, behalve dat het lekker weglas.

Sophie – met jou wil ik mijn dagboek delen – Jean-Philippe Rieu

Sophie kreeg ik opgestuurd van Uitgeverij Clavis. Ik las dit boek zo uit, maar het liet me in verwarring achter. Binnenkort lees je er meer over in mijn recensie, maar ik kan wel zeggen dat dit een aparte leeservaring was.

laat een boodschap achter in het zand & Dennie is een star

Laat een boodschap achter het zand – Bibi Dumon Tak (illustraties: Annemarie van Haeringen)

NOG MEER JEUGDLITERATUUR. Mijn bibliotheek heeft echt alle boeken met zilveren griffels op voorraad, heerlijk. Zo ook Laat een boodschap achter in het zand van Bibi Dumon Tak, waarin het draait om gedichten over evenhoevigen (dieren met twee of vier tenen). Erg grappig en origineel gedaan. Geen standaard gedichten, maar bijvoorbeeld een gedicht in de vorm van een WhatsApp-gesprek tussen een big op de boerderij en een wildzwijn. Aanrader.

Dennie is een star – Maartje Wortel

Eind van de maand had ik weer zin om te lezen. Ik kocht zelfs wat boeken bij Boekenkraam.nl. Dennie is een star was daar een van. Ik heb eerder boeken van Maartje Wortel gelezen, IJstijd en Goudvissen & beton, en was benieuwd naar haar nieuwste roman. Die bleek heel tof, beetje verwarrend, grappig en filosofisch. Ik ben redelijk enthousiast, dus je leest er snel nog meer over hier op Bookbreak.

En dat waren al mijn gelezen boeken van juni. Negen in totaal. Hoe was jouw leesmaand?

6 reacties

 • Marieke

  Toch best een goede leesmaand zo naast alle drukte! Ik las in totaal 6 boeken, maar vond ze bijna allemaal een beetje mwah. Behalve Zonder mij van Dani Atkins! Die was echt geweldig mooi!

  • Paula

   Wat jammer! Ik zag jou volgens mij op Goodreads al regelmatig 3 sterren geven aan boeken. Hopelijk ontdek je meer mooie boeken in juli 🙂

 • mieke

  Ohhhh ik heb gehuild bij Lampje, zo mooi! <3 en ik vond Dennie is een star ook heel erg tof.

  Mijn leesmaand was een prima maand: Ik las 'De zweetvoetenman' (waanzinnige aanrader: informatief jeugdboek over juridische kwesties, mijn twee liefdes samen), 'Samenloop van omstandigheden' (alleen al om de vormgeving een aanrader, maar de inhoud was ook heel indrukwekkend. Heel rauw), 'Dolores Dolly Poppedijn' (voor een geschenkboekje een prima kijkje in de twisted mind van Thomas Olde Heuvelt), 'Conversations with friends' (Rooney en ik zijn geen match made in heaven, ik vind haar schrijfstijl geforceerd en vind de personages vaak heel irritant. Snap wel wat mensen er zo tof aan vinden en vind het briljant hoe er zo veel in de lege ruimte gebeurt, maar mij ligt het niet helemaal), 'Lekker laten lullen' (als dertiger herken ik me goed in de perikelen of zie ik afspiegelingen van wat er in mijn omgeving gaande is #herkenning), 'Laura H.' (de absolute aanrader van deze maand. Wát een page turner. Ik dacht dat het een gehypet boek was, maar alles wat er in de blurbs staat is wat mij betreft waar. Waanzinnig), 'de executie' (die heb ik naar aanleiding van jouw vermeldingen opgepakt – lekker boekje weer! Vond 'm een waardige opvolger van de voorganger).

  Prima lijstje, wat mij betreft!

  • Paula

   Laura H. wil ik ook zeker lezen. Ik heb afgelopen maand de podcast geluisterd, bijna in een keer achter elkaar door. Zo intrigerend. Ook een aanrader. Rooney moet ik ook nog eens proberen en Lekker laten lullen staat al op mijn lijstje! 🙂

 • Anneke

  Wat leuk dat je zo afwisselend hebt gelezen. Ik blijf toch ook wel nieuwsgierig naar Lampje. Sowieso merk ik dat ik door de GVP zo’n zin krijg in jeugdliteratuur. Ik heb er tot nu toe nog niet enorm aan toegegeven, maar jouw blogpost maakt me alleen maar enthousiaster.

  • Paula

   Ik had precies hetzelfde! Eerst luisterde ik alleen en dacht ik: die boeken lees ik nog wel een keer. Totdat ik ontdekte dat bijna alle boeken ook bij mijn bibliotheek liggen. 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *