Friday Five: vijf zwarte boeken in mijn boekenkast
Persoonlijk

Friday Five: vijf zwarte boeken in mijn boekenkast

Het is weer vrijdag, tijd voor de Friday Five! Dit keer ging ik op zoek naar zwarte boeken die bij mij in de kast staan. Dat bleek nog best moeilijk voor iemand die weinig fantasy leest (want welk fantasyboek is niet zwart?!), maar ik bleek er toch meer te hebben dan ik dacht. Deze vijf wilde ik daarvan uitlichten, dus kijk mee.

De Friday Five is bedacht door Joost van NerdyGeekyFanboy. In zijn blogpost kun je alle boekbloggers vinden die meedoen.

1. Sorta lika a rockstar – Matthew Quick

Een YA-roman die wordt verfilmd door Netflix en waar ik erg van heb genoten is Sorta like a rockstar van Matthew Quick. Wel erg filmisch geschreven (lees: soms nogal over the top), maar door de vrolijke en kleurrijke personages heerlijk feelgood. Echt een aanrader!

‘Wel erg filmisch geschreven, maar door de vrolijke en kleurrijke personages zo heerlijk feelgood’

Amber Appleton woont samen met haar moeder in de schoolbus waarmee haar moeder overdag de kost verdient. Gelukkig is Amber een superster als het op optimisme aankomt. Maar haar optimisme wordt zwaar op de proef gesteld als een afschuwelijke gebeurtenis haar hele bestaan op losse schroeven zet.

Lees hier mijn recensie over het boek

2. Clean – Juno Dawson

Ook Clean van Juno Dawson is een aanrader. Als je van de schrijfstijl van Erin Watt houdt of van de Duizend Hoog-reeks van Katherine McGee, dan is dit boek zeker iets voor jou.

Als socialite Lexi Volkov bijna bezwijkt aan een overdosis, denkt ze haar absolute dieptepunt bereikt te hebben. Maar dat ziet ze verkeerd. Dat dieptepunt komt pas bij de gedwongen opname in een exclusieve afkickkliniek. Hier leert Lexi weer uit het diepe dal omhoog te klimmen, samen met haar medepatiënten, waaronder de geheimzinnige Brady. Terwijl ze haar demonen onder ogen ziet, komt Lexi tot het besef dat liefde misschien wel de krachtigste drug is van allemaal…

Lees hier mijn recensie over het boek

3. Alles wat er was – Hanna Bervoets

Een zwart boek uit mijn kast dat ik nog wil lezen is Alles wat er was van Hanna Bervoets. Het verhaal gaat over een schietpartij in een schoolgebouw, net zoals in 54 Minuten of Tijdbom. Als je een uitstapje maakt naar literatuur, is dit waarschijnlijk een goed begin. Bovendien hoor ik altijd zoveel lof over de boeken van Bervoets, dat ik hier echt aan wil beginnen.

Acht mensen komen op een zondag in een schoolgebouw samen voor de opnamen van een wetenschapsprogramma. Maar die worden nooit gemaakt. Want plotseling klinkt er een knal. Op bevel van de autoriteiten gaan ramen, deuren en gordijnen dicht. En ze blijven dicht. Eerst dagen, dan weken. Door de ogen van tv-redactrice Merel zien we hoe de groep probeert zich staande te houden in een nieuwe wereld. Een wereld van duisternis en isolatie. Van slapen op een gymmat en tien korrels rijst per dag. Naarmate de voedselvoorraden verder slinken, lopen de spanningen tussen de schoolbewoners steeds hoger op. Als alles wat er was er niet meer is, wat is dan nog de waarde van liefde, loyaliteit en vriendschap?

4. Circe – Madeline Miller

Een verhaal uit de oudheid, maar dan in een nieuw jasje, dat is Circe. Ik kwam er moeilijk in tijdens het lezen, maar vond het uiteindelijk wel interessant. Kortom: je moet ervan houden om dit te kunnen waarderen.

In het huis van Helios, god van de zon en de machtigste onder de Titanen, wordt een dochter geboren. Circe is een vreemd kind, en zonder de goddelijke uitstraling van haar vader wordt ze uitgestoten door haar familie. Geïsoleerd wendt ze zich tot de gewone stervelingen voor gezelschap, waarbij ze een kracht ontdekt die verboden is voor de goden: hekserij. Wanneer de liefde haar ertoe brengt een vervloeking uit te spreken, stuurt Zeus Circe naar een verlaten eiland, waar ze haar vaardigheden verder ontwikkelt.

De wereld is echter een gevaarlijke plaats voor een vrouw alleen, en met haar onafhankelijkheid roept Circe de toorn van zowel mannen als goden over zich af. Om te beschermen wat haar het meest dierbaar is, moet Circe al haar krachten aanwenden.

Lees hier mijn recensie over het boek

5. Lichtjaren – Kass Morgan

Sci-fi YA-boeken, ik hou ervan. Lichtjaren van Kass Morgan is er precies zo een (verwacht ik, want ik moet ‘m nog lezen hoor) die bij mij in de smaak gaat vallen. Ik bedoel: vier studenten op een ruimteschip die ieder van een andere planeet komen. Alleen dat al klinkt fantastisch?! Bovendien vond ik de serie De 100, naar de boeken van Morgan, megatof. Dus ik hoop enorm dat dit net zo tof is. En zijn hier al serierechten van verkocht, anyone?

‘Precies de sci-fi YA dat bij mij in de smaak zou kunnen vallen’

Na een aanval door een mysterieuze vijand, laat de exclusieve Quatra Fleet Academy voor het eerst studenten toe van elke planeet in het zonnestelsel. Vier studenten maken zich op voor een nieuw schooljaar. Vesper is een ambitieuze piloot die alles op alles zal zetten om als kapitein geselecteerd te worden. Maar nog voor het jaar echt is begonnen, verliest ze die positie aan een briljante jongen van de verkeerde kant van het zonnestelsel.

Cormak komt van de giftige planeet Deva, en grijpt elke kans aan om daar voorgoed weg te kunnen – zelfs als hij daarvoor iemands identiteit moet stelen. Arran droomde van meer dan een leven lang werken in de mijnen. Hij hoopte op een nieuwe toekomst, maar hij had nooit verwacht dat die in de armen van een jongen van andere planeet zou zijn, aan de meest prestigieuze school van het universum.

Orelia verbergt een duister geheim: ze is infiltrant op de academie en heeft één missie die iedereen in gevaar zal brengen. Als iemand ontdekt wie ze echt is, is zíj degene in levensgevaar. Lukt het Vesper, Cormak, Arran en Orelia om een team te worden, hun eerste schooljaar af te maken en het zonnestelsel te redden (of juist te vernietigen)?

Dat was de Friday Five alweer. Heb jij veel zwarte boeken in je boekenkast staan?

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *