young adult literatuur sholeh rezazadeh de hemel is altijd paars Adib Khorram darius de grote is niet oké
YA & Lit

YA & Lit #1 – Sholeh Rezazadeh & Adib Khorram

Young adult en literatuur kan prima samen gaan. In mijn nieuwe rubriek laat ik je zien hoe makkelijk het is om beide genres te lezen of om überhaupt eens een keer literatuur te proberen. Ik tip je eerst een YA-boek en vervolgens (Nederlandse) literatuur. Dit is de eerste YA & Lit.

YA: Darius de Grote is niet oké – Adib Khorram

Het young adult-boek dat ik je tip is Darius de Grote is niet oké van Adib Khorram. Dit boek gaat over Darius die met zijn ouders en zusje Laleh in Portland woont, een bijbaantje in een theezaak heeft en gewoon naar highschool gaat. Hij is half Iraans, maar omdat hij in Amerika woont, amper Farsi spreekt en zijn oma en opa alleen via Skype ziet, voelt hij zich niet enorm verbonden met het land. Totdat Darius met zijn familie afreist naar Yazd, om zijn Iraanse opa te zien die een hersentumor heeft.

‘In poëtische zinnen schrijft Khorram over vriendschap, identiteit, maar bovenal: verbondenheid’

Dit boek won de prijs voor het Beste boek voor jongeren in 2020 en dat vind ik meer dan terecht. In poëtische zinnen schrijft Khorram over vriendschap, identiteit (van je eigen cultuur ontdekken tot je eigen seksualiteit), familie en depressie. Maar bovenal: verbondenheid. Door generaties heen, door landen heen. Ontzettend mooi. Young Adult-literatuur van de bovenste plank.

young adult literatuur sholeh rezazadeh de hemel is altijd paars Adib Khorram darius de grote is niet oké
young adult literatuur sholeh rezazadeh de hemel is altijd paars Adib Khorram darius de grote is niet oké

LIT: De hemel is altijd paars – Sholeh Rezazadeh

Een literair boek dat goed aansluit op dit YA-boek is De hemel is altijd paars van Sholeh Rezazadeh. Ik noemde dit boek al ‘een prachtig debuut dat leest als een sprookje’. Daarin lijkt het op Darius de grote is niet oké. De zinnen zijn poëtisch en zo zwem je als het ware het verhaal in, met het ritme als de golven waarop het verhaal drijft.

‘Een prachtig debuut dat leest als een sprookje’

Ook in dit verhaal speelt verbondenheid en je eigen plek vinden in de wereld een grote rol. We volgen Argavan, een Iraanse vrouw die nog maar kort in Nederland woont en hier een eigen vintage winkel heeft. Daar probeert ze contact te leggen met de kleurrijke mensen die bij haar langskomen, maar ook met de spullen die ze heeft, de bomen in de straat die dreigen te verdwijnen.

Ondertussen denkt ze terug aan haar vader en haar jeugd in Iran. Kortom: een ontzettend mooi boek met een kenmerkende poëtische en gevoelige toon die perfect samenvalt met het verhaal. Ik ben fan.

(en help ik zeg in de tiktok verkeerde verwijswoorden, volgende keer doe ik dat niet meer, beloofd)

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *