Beste boek voor jongeren 2020: wie gaat er winnen?
Young adult

Beste boek voor jongeren 2020: wie gaat er winnen?

Ik las de tien genomineerde boeken die kans maken op de titel ‘beste boek voor jongeren 2020’. In deze blog lees je mijn voorspelling welke twee boeken er gaan winnen én natuurlijk mijn ongezouten mening over de genomineerden.

Oorspronkelijk Nederlandstalig

De prijs bestaat uit twee categorieën en in elke categorie wint er één boek. De eerste categorie ‘oorspronkelijk Nederlandstalig’ bestaat uit vijf boeken. Dit vond ik van die vijf.

De executie – Daniëlle Bakhuis ⭐⭐⭐⭐

Een grote kansmaker, als je het mij vraagt, is De executie van Daniëlle Bakhuis waar ik ook al enthousiast over was in deze recensie. In dit verhaal is het 2048 en is het zogenaamde Collectief aan de macht, waardoor de vrijheden van de inwoners sterk wordt ingeperkt. Ook is de doodstraf ingevoerd. In het boek volgen we vijf jongeren die in een tv-show in kooien hangen, boven een eindeloze diepte. Een van hen kan zijn leven redden en wie dat wordt bepaalt Het Collectief.
Typisch YA, vanwege het dystopische aspect, maar ontzettend goed en meeslepend geschreven. Echt een boek dat bij veel jongen in de smaak gaat vallen, vermoed ik. Ik vond het zenuwslopend, vlot geschreven en tot het einde toe interessant. Ook zit er voldoende voer in voor discussies.

De geur van groen – Pamela Sharon ⭐⭐

Boeken met meer diversiteit juich ik zeker toe. De geur van groen is zo’n boek dat me daarom ook meteen aansprak, omdat het over een meisje gaat dat blind is. Het verhaal is met momenten fascinerend, vooral de momenten waarom de beste vriendin en hoofdpersoon Raaf het over kleuren hebben. De jury vond dit een boek dat aan John Green kan tippen, maar dat vind ik absoluut niet. Het idee is tof en Pamela Sharon heeft best een vlotte pen, maar de uitwerking is te magertjes. Ik miste diepgang bij de personages en vond het te geforceerd aanvoelen, iets teveel imitatie van Green.

De Zwendelprins – Rima Orie ⭐⭐⭐⭐

Tijdens het schrijven van deze blogpost ben ik nog bezig in De Zwendelprins. Ik kan nog geen uitgebreid oordeel vellen over deze fantasy YA, maar ik kan wel zeggen dat dit écht een uniek boek is. Zo’n goed geschreven YA-fantasy van eigen bodem zie je niet vaak. Echt een boek dat veel jongeren fantastisch zullen vinden, ook omdat het heel modern en actueel is. De diversiteit zit door de fantasy heen verweven én je leert intussen het een en ander over de Indiase cultuur. Die representatie hebben we nodig.

‘Zo’n goed geschreven YA-fantasy van eigen bodem zie je niet vaak’

Land van dadels en prinsen – Frank Nellen ⭐⭐(⭐)

Land van dadels en prinsen zit vol interessante thema’s, zoals vriendschap, verraad en terrorisme. Toch wist dit verhaal over de vijftienjarige Simon en zijn vriendschap met de Algerijnse Youssef me niet echt te pakken. Wat mij betreft is het meer een boek die je met een dosis tegenzin voor je lijst moet lezen. Geen ‘beste boek voor jongeren’, maar al met al ook geen slecht boek.

Nicolas en de verdwijning van de wereld – Anne Eekhout ⭐⭐⭐⭐

De grootste verrassing in dit lijstje vond ik Nicolas en de verdwijning van de wereld van Anne Eekhout. De hoofdpersoon is geen jongvolwassene, maar een kind van 8 jaar oud. Dat is even schakelen misschien, maar Anne Eekhout trekt je zo snel het verhaal in dat je binnen no-time gehecht raakt aan Nicolas. Ook goed aan dit boek, vond ik de gelijkenissen met vandaag de dag. In dit verhaal dreigt de aarde opgeslokt te worden door een zwart gat. Die dreiging, die angst, die onzekerheden, dat voel je door alles heen en heeft enige gelijkenis met de corona-tijd. Een boek dat raakt.

Beste boek voor jongeren 2020: wie gaat er winnen?

Vertaalde boeken

Door naar de tweede categorie: vertaalde boeken. Ook hier las ik alle vijf van.

Darius de grote is niet oké – Adib Khorram, vertaald door Tjalling Bos ⭐⭐⭐⭐

‘Het is een kijkje in de Iraanse cultuur, maar vooral een prachtig kwetsbaar verhaal over een jongen met een depressie’, schreef ik in mijn recensie over dit boek. Darius is een persoonlijke favoriet, omdat het precies is geschreven zoals ik het graag zie. Een beetje dromerig, maar ook kwetsbaar en puur. Je moet enige moeite doen om goed in het verhaal te komen, maar als je erin zit wil je er blijven. Toch miste ik wel wat vaart in het verhaal. Het draait meer om de personages dan om het plot. En ik vrees dat jongeren dan toch liever een boek tot winnaar kronen met een pakkender plot, maar we’ll see.

De bijzondere woorden van Gioia – Enrico Galiano, vertaald door Ada Duker en Henrike Herber ⭐⭐

Dit boek wordt door iedereen de hemel ingeprezen, mij pakte het niet Ik had iets heel bijzonders verwacht, een soort Aristoteles & Dante van Benjamin Alire Sáenz, maar dat werd het niet. Het werd een YA-verhaal over een anders-dan-anders-meisje die er al zoveel zijn met een voorspelbaar plot. Ook hier miste ik vaart.

Pans Labyrint – Guillermo del Toro en Cornelia Funke, vertaald door Esther Ottens ⭐⭐⭐

De derde genomineerde is Pans Labyrint, een boek gebaseerd op de gelijknamige film. Dit verhaal speelt zich af in het Spanje van de jaren ’40 en bevat zoveel thema’s dat ik in dit kleine stukjes niet alles kan bespreken. Wat vooral boeit is de setting van dit verhaal en het feit dat Ofelia bij haar stiefvader, officier in het leger van Franco, gaat wonen samen met haar zwangere moeder. Bij Ofelia vervagen intussen de grenzen tussen fantasie en werkelijkheid, wat ervoor zorgt dat dit boek magisch realistisch wordt en zelfs een half sprookje wordt. Een boeiend en onderhoudend verhaal dat vlot leest. Persoonlijk niet zo mijn ding (ik vond het best eng ?) en ik verwacht niet dat het boek wint, maar wel titel om te onthouden.

‘Een boeiend en onderhoudend verhaal dat vlot leest’

Toffee – Sarah Crossan, vertaald door Sabine Mutsaers ⭐⭐⭐⭐⭐

Naast dat ik Darius prachtig vond, heb ik nog een andere persoonlijke favoriet: Toffee. Ik ben gek op de boeken van Sarah Crossan, die geschreven zijn in vrije versvorm. Eerder won het boek Een van deze auteur al de prijs voor ‘het beste boek voor jongeren’, waardoor ik niet verwacht dat ze de prijs weer gaat pakken. Bovendien is vrije vers een hit or miss. Of je vindt het fantastisch of je snapt het niet. Of jongeren deze titel ook kunnen waarderen is dus nog maar de vraag. Ik vond het in ieder geval prachtig. In mijn recensie schreef ik: ‘Ontroerend, hartverwarmend en aangrijpend’. En dat is het. Een prachtig verhaal over een meisje met een nare thuissituatie en een demente vrouw.

Vijf stappen van jou – Rachael Lippincott, Mikki Daughtry en Tobias Iaconis, vertaald door Karin Pijl ⭐⭐/⭐⭐⭐

Vijf stappen van jou is een toegankelijk verhaal over twee jongeren die taaislijmziekte hebben. In het ziekenhuis worden ze verliefd op elkaar en moeten ze five feet (anderhalve meter) afstand houden om infecties te voorkomen. De vergelijkingen met corona liggen natuurlijk voor het oprapen nu. Ik was helemaal niet zo’n fan van het boek, al klink ik in mijn recensie van een jaar terug wat positiever. Het leest lekker weg, maar de schrijfstijl is wel erg simpel en het leesniveau lijkt me niet hoog genoeg voor een boek dat je voor de leeslijst mag lezen. Ook hangt het plot nogal aan elkaar van clichés en miste ik diepgang bij de (bij)personages. Toch denk ik dat dit boek een grote kans maakt op de prijs, alleen al omdat de film met Cole Sprouse zo populair is.

Mijn voorspelling

In de eerste categorie verwacht ik dat De Executie of De Zwendelprins gaat winnen. In de tweede categorie hoop ik enorm op Darius de Grote is niet oké of Toffee, omdat dat mijn persoonlijke favorieten zijn, maar ik verwacht dat Vijf stappen van jou de prijs pakt omdat het gezien het thema enorm actueel is nu & de boekverfilming populair is onder jongeren.

De winnaars worden donderdagavond 17 september tussen 18.00 en 18.30 uur bekendgemaakt bij Frank & Eva op 3FM.

Eén reactie

  • Anneke

    Ik herken zo wat jij zegt over De geur is groen. Het voelde heel gemaakt aan vond ik.
    Verder zitten we ook weer lekker op één lijn. Ik denk dat De executie door jongeren het meest gelezen zou worden. Toffee is natuurlijk mijn favoriet in de categorie ‘Vertaald’, maar dit vind ik niet echt een boek voor jongeren – als ik naar mijn eigen leerlingen kijk.

    Ik ben benieuwd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *