Deze 10 boeken zijn genomineerd voor 'het beste boek voor jongeren'
Young adult

Deze 10 boeken zijn genomineerd voor ‘het beste boek voor jongeren’

Vandaag is bekend geworden welke 10 boeken er genomineerd zijn voor ‘het beste boek voor jongeren’. Eerder was daar wat ophef over in de YA-wereld, ik schreef er zelf bijvoorbeeld dit over in 2018. Er waren namelijk weinig échte YA-boeken genomineerd en juist veel literaire – soms meer volwassen – boeken. Gelukkig is er geluisterd naar de kritiek en ziet de lijst van 2020 er een stuk beter en diverser uit. In deze blogpost bespreek ik de nominaties met je.

De eerste categorie: oorspronkelijk Nederlandstalig

De prijs bestaat uit twee categorieën: oorspronkelijk Nederlandstalig & vertaald. In de eerste categorie zijn de volgende boeken genomineerd:

– De executie, Daniëlle Bakhuis (Best of YA / Van Goor)
– De geur van groen, Pamela Sharon (Moon Young Adult)
– De Zwendelprins, Rima Orie (Moon Young Adult)
– Land van dadels en prinsen, Frank Nellen (Hollands Diep)
– Nicolas en de verdwijning van de wereld, Anne Eekhout (De Arbeiderspers)

Mijn eerste indruk? Wat fijn dat De executie, De geur van groen en De zwendelprins erop staan. Deze drie boeken vallen zeker in de categorie young adult. De laatste twee titels moest ik even opzoeken. Land van dadels en prinsen blijkt over een vijftienjarige jongen te gaan die in Parijs bevriend raakt met een Algerijnse jongen. Nicolas en de verdwijning van de wereld blijkt een boek te zijn over een achtjarige jongen die de wereld moet redden. Iets meer literairdere boeken, maar ik snap de keuze wel en ben eigenlijk best benieuwd naar deze titels. Ik ga ze lezen!

Schot voor de boeg

Hoewel ik alleen De executie en De geur van groen heb gelezen, doe ik nu alvast een schot voor de boeg. De grootste kansmakers vind ik De executie en De zwendelprins. Het boek van Danielle Bakhuis is ongelofelijk spannend, een typische YA-thriller met een edgy randje dat veel jongeren leuk vinden om te lezen. Ook De zwendelprins maakt een goede kans, aangezien het én een fantasy van eigen bodem is (en een goede fantasy van Nederlandse bodem, dat zie je niet elke dag) én veel diversiteit bevat door de wereld waarin het zich afspeelt. Over het boek staat in het juryrapport het volgende: ‘Dit Nederlandse fantasyboek kan zich ruimschoots meten met het vertaalde aanbod. (…) Dit boek is niet alleen spannend, maar ook divers in zijn knap uitgewerkte karakters. Met daarin een glansrol voor het lesbische koninginnenpaar. De auteur won de schrijfwedstrijd Moon YA Contest. Dit boek bewijst dat meedoen aan dergelijke schrijfwedstrijden loont’

Hier lees je overigens mijn recensies over De executie en De geur van groen.

De tweede categorie: vertaalde boeken

In de categorie Vertaald zijn de volgende titels genomineerd:

– Darius de grote is niet oké, Adib Khorram, vertaald door Tjalling Bos (Gottmer)
– De bijzondere woorden van Gioia, Enrico Galiano, vertaald door Ada Duker en Henrike Herber (Luitingh-Sijthoff)
– Pans Labyrint – het labyrint van de faun, Guillermo del Toro en Cornelia Funke, vertaald door Esther Ottens (Querido)
– Toffee, Sarah Crossan, vertaald door Sabine Mutsaers (Kluitman)
– Vijf stappen van jou, Rachael Lippincott met Mikki Daughtry en Tobias Iaconis, vertaald door Karin Pijl (Volt)

Wederom: wat een goede lijst! Elk boek, al is Pans Labyrint discutabel, valt in de categorie ‘young adult’. Ontzettend fijn dat er nu zoveel YA in de lijst staat. Zelf las ik enkel De bijzondere woorden van Gioia nog niet, maar dat ga ik nu zeker snel doen. Ik denk namelijk dat dat ook zeker een grote kanshebber is, alleen al omdat De Grote Vriendelijke Podcast het boek zo goed besprak.

Schot voor de boeg

Mijn persoonlijke favorieten zijn Toffee en Darius de grote is niet oké. Toffee is Sarah Crossan op haar best en gaat over een weggelopen meisje dat bij een demente vrouw in huis gaat wonen. Dat levert een bijzondere band op. Tel daar de vrije versvorm die Crossan gebruikt in haar boeken bij op, en je hebt een meesterwerk. Darius vond ik ook fenomenaal. Hoofdpersoon Darius woont in Amerika, maar gaat met zijn ouders mee naar Iran omdat zijn opa ernstig ziek is. Het wordt uiteindelijk een boek vol interessante thema’s zoals gepest worden, depressief zijn en uitzoeken wie je eigenlijk bent. Ik vond het vooral bijzonder knap hoe je als lezer wordt meegenomen in dit boek en zoveel leert over Iran. Ook de manier waarop Darius zich niet helemaal Amerikaans, maar ook niet helemaal Iraans voelt is heel treffend. Kortom: deze twee boeken maken wat mij betreft de meeste kans, maar ik gok dat Gioia ook wel eens kan winnen.

Lees hier mijn recensies over Darius de grote is niet oké, Toffee en Vijf stappen van jou.

Als ik alle boeken heb gelezen (nog vier dus!), schrijf ik weer een blogpost. Voor wie alvast een voorspelling wil doen: laat hieronder vooral weten welk boek jij een kanshebber vindt.

2 reacties

  • Do

    Echt twee super mooie lijsten. Fijn dat er nu wel echt YA opstaat. Ik vond Darius echt heel goed, dus ik hoop dat dat boek gaat winnen. Ook echt heel tof dat De Zwendelprins (als fantasyboek) genomineerd is <3

  • Nienke

    Waar ik benieuwd naar ben: bestaat de jury (iig voor een deel) uit jongeren, of zijn het volwassenen die bedenken wat jongeren leuk zouden moeten vinden? Dat maakt nogal uit 😉

    De executie vond ik trouwens niets, maar dat heb ik vaker met de boeken van Daniëlle Bakhuis. Ergens op tweederde van het boek komt er zo’n ‘o we zien in hoe fout we zijn geweest en o wat was dat moreel en ethisch fout, we gaan het nu goedmaken’-moment wat voor mij heel onnatuurlijk voelt.

    Ik ben wel heel benieuwd naar die Zwendelprins!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *