Persoonlijk

Welke boeken ik zou nomineren voor ‘het beste boek voor jongeren 2018’

De boekenweek voor jongeren, Literatour, komt er weer aan in september en daar hoort ook de prijs voor het beste boek voor jongeren bij. Eerst had de prijs de onuitspreekbare naam Dioraphte Literatour Prijs, nu is het ‘Beste Boek Voor Jongeren 2018.’ Een hele verbetering, behalve dat er dit jaar maar liefst 9 (!) literaire boeken genomineerd zijn en slechts één écht YA-boek. Vind ik stom. Daarom is het tijd voor een blogpost over waarom daar verandering in moet komen en welke boeken ik zou nomineren voor de prijs.

Waarom het stom is dat er maar één YA-titel is genomineerd voor de prijs

Een prijs voor het beste boek voor jongeren, en de enige YA-titel die genomineerd is is The Hate U Give van Angie Thomas. De andere negen titels zijn literatuur. Waarom in hemelsnaam, als dit een prijs is voor het beste boek geschreven vóór jongeren? Deze negen boeken zijn allemaal geschreven voor volwassen, alleen bevat het een perspectief van een jongere. Dat is dus niet hetzelfde als een Young Adult-boek, waarbij het boek altijd geschreven is vóór jongeren en het perspectief van een jongere heeft.

‘Bij de Jonge Jury zie je toch ook geen boeken van Alex Boogers en Arjan van Veelen? Waarom bij ‘Het Beste Boek Voor Jongeren’ dan wel? Ik snap het oprecht niet’

Zoals Myrthe van BlossomBooks op Twitter zo goed zegt: “Die boeken zullen vast prima door jongeren gelezen kunnen worden. Zal best. Maar zolang YA niet mee mag doen met kinderboekenprijzen ‘want het is geen kinderboek’ en niet met volwassenboekenprijzen ‘want het is geen boek voor volwassenen’, blijft dit me kwaad maken.” En dat is precies waarom het zo stom is dat er geen YA-boeken in dit lijstje staan. Bij de Libris-literatuurprijs worden er toch ook geen kinderboeken genomineerd? Nee, dat is een prijs voor boeken geschreven voor volwassenen. Bij de Jonge Jury zie je toch ook geen boeken van Alex Boogers en Arjan van Veelen? Waarom bij ‘Het Beste Boek Voor Jongeren’ dan wel? Ik snap het oprecht niet.

Beste. Oplossing. Ooit.

Leesbevordering & waardeer YA-boeken nou eens

CPNB, de organisatie achter de prijs, zegt dat ze voor leesbevordering zijn en dus jongeren willen aansporen om te lezen. Ook zeggen ze hier ‘dat jongeren veel meer kunnen en willen lezen dan alleen YA.’ Sorry, maar daar slaan ze de plank wat mij betreft écht mis. Het voelt alsof YA totaal niet serieus wordt genomen, maar alleen literatuur hét ding is dat jongeren moeten lezen. Welke jongere tussen de 15-18 jaar gaat vrijwillig literaire boeken lezen? Heel erg weinig denk ik, vooral omdat al is gebleken dat jongeren steeds minder lezen.

‘Waardeer Young Adult nu eens, alsjeblieft’

Om te zorgen dat jongeren blijven lezen is YA juist zo belangrijk. Dat verplicht lezen voor je lijst is zo’n ‘moetje’ en voor de meeste jongeren volgens mij nooit écht leuk – zelfs de grootste boekenwormen die ik ken vonden het lezen voor je lijst vaak ellendig op de middelbare school. Door goede YA-boeken op de lijst te zetten, ontdekken niet-lezende jongeren misschien hun leesplezier weer en belangrijker: blijven ze lezen. EN HALLO! ER ZOVEEL GOEDE YOUNG ADULT. Kom op zeg, het is niet alleen maar literatuur dat de klok slaat. Kijk naar Alles Wat Je Lief Is, boeken van David Arnold waarover heel YA-land lyrisch is, Simon Vs. van Becky Albertalli en natuurlijk Angie Thomas. Er is genoeg.

‘YA-uitgevers doen het hele jaar lang hun best om de beste boeken uit te geven. Dan moet er ook een prijs zijn met boeken geschreven VOOR jongeren en niet VOOR volwassenen OVER jongeren’

YA-uitgevers doen het hele jaar lang hun best om de beste boeken uit te geven. Dan moet er ook een prijs zijn met boeken geschreven VOOR jongeren en niet VOOR volwassenen OVER jongeren. Misschien wordt dit een onsamenhangend verhaal en is de ‘YA op de leeslijst’ een andere discussie, maar je snapt mijn punt. Waardeer Young Adult nu eens, alsjeblieft, en zorg dat er YA-boeken genomineerd zijn bij een jongeren boekenprijs. Zo moeilijk is het niet.

nieuwe boeken Simon VS Becky Albertalli The Hate U Give Angie Thomas

Welke boeken ik zou nomineren voor ‘beste boek voor jongeren 2018’

Dat waren mijn frustraties. Heel Twitter ging gisteren los toen de nominaties bekend werden en ik hoop van harte dat er éindelijk eens wordt geluisterd door de organisatie achter de prijs. Ik heb in ieder geval al vast een paar boeken klaargezet die ik zou nomineren voor ‘beste boek voor jongeren 2018.’

1. Allesbehalve Oké – Laura Steven
Slutshaming, ongelijke behandeling tussen mannen en vrouwen en het delen van naaktfoto’s online – allemaal actuele thema’s die worden besproken in het geweldige YA-boek Allesbehalve Oké van Laura Steven. Hier heb je iets aan, zeker als jongere, omdat je anders gaat nadenken. De volgende keer dat je ‘slet’ zegt tegen iemand, ga je bij je zelf na waarom dat eigenlijk belachelijk is. Meer feministische YA, ik vind dit fantastisch. Geef dit boek een prijs.

2. Een Schitterende Chaos – Claire Christian
Een Schitterende Chaos is een enorm realistisch boek over Ava en Gideon die allebei met hun eigen problemen moeten dealen. Ze ontmoeten elkaar tijdens een bijbaantje in een kebab-zaak. Heerlijk, maar echt heerlijk realistisch. Je zou letterlijk vrienden kunnen zijn met de personages in dit boek, zo echt voelt het.

3. Everless – Sara Holland
Omdat Everless awesome is en je langzaam het verhaal in wordt gezogen. Een origineel boek vol geheimen dat zich afspeelt in een fantasy wereld met een heel duister randje. Alles valt aan het einde op zijn plek, precies wat ik graag zie bij boeken. Loved it.

Sara Holland Everless recensie

4. Wij Leugenaars – E. Lockhart
Mega plottwists, check. Geweldig goed onderwerp, check. Wij Leugenaars is een beetje als duiken in het diepe. In het begin is het eng en moet je alles even aftasten, maar als je eenmaal zwemt is het heerlijk. Dit boek sleurt je mee en je weet niet wie je moet vertrouwen. Het einde is mindblowing.

5. Het Geheugenboek – Lara Avery
Hou de doos zakdoekjes maar bij de hand, want bij dit boek moet je gegarandeerd huilen. Het Geheugenboek gaat namelijk over Sammie die een zelfzame ziekte heeft. Ze vergeet langzaam alles, dus schrijft ze alles op. Doordat het boek geschreven is in dagboekvorm voel je je als lezer heel erg dichtbij Sammie staan. Hartverscheurend, ontroerend. Een boek dat je niet meer loslaat.

Welke boeken zou jij nomineren?

10 reacties

  • Lisanne

    Ik ben het helemaal met je eens! Ik word hier ook zo moe van en ik krijg echt jeuk van het woord ‘literatuur’. Ik vind dat zo’n vaag en nikszeggend begrip. Het is zo jammer dat de mensen achter deze prijs en achter de hele ‘boekenweek voor jongeren’ hun eigen doelgroep al jarenlang negeert. Alsof ze onder een steen leven. Ik zou trouwens ook Allesbehalve oké nomineren, en verder Nieuwe Maan van Sarah Crossan en Bloed en Beenderen van Tomi Adeyemi

  • Joost (NerdyGeekyFanboy)

    Amen to that! Ik wilde precies al zo’n blogje neertypen, want de nominaties zijn inderdaad heel raar. Ik denk dat de boeken van Jandy Nelson, David Arnold, Adam Silvera en Buddy Tegenbosch hele goede kansmakers zijn voor het ECHTE beste boek voor jongeren! 🙂

  • Inge

    Liefde voor deze blogpost! Hopelijk gaat dat idee van Myrthe doorgezet worden. Ik weet zeker dat die veel meer aan zal sluiten op jongeren dan de lijst die nu is opgesteld.

  • Annabel

    Ik ben het helemaal met je artikel eens! En ik ben niet eens de doelgroep die ze aan zouden moeten spreken. Maar Literatuur is ook gewoon een genre apart, dat vindt je leuk of je vindt het helemaal niks. Ik ben het ook zeker eens met de boeken die jij gekozen hebt!

  • Vivian

    Ik ben het roerend met je eens. Van het hele initiatief en de intentie erachter klopt niets. Oké, ik snap wel dat ze zich misschien willen richten op de vwo-leerlingen die wat meer literatuur (moeten) lezen en dat ook best interessant vinden (want geloof me, die jongeren zijn er echt wel) maar ze gaan er volledig aan voorbij dat YA óók van hele grote literaire waarde kan zijn. Er zijn inderdaad zoveel goede boeken die de doelgroep veel beter vertegenwoordigen en die de doelgroep waarschijnlijk ook veel liever leest. Ik zou boeken als EEN (Sarah Crossan), The Fault in Our Stars (John Green), 54 minuten (Marieke Nijkamp) en Waar het licht is (Jennifer Niven) nomineren. En dan heb ik er nog maar een paar genoemd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *