nieuwe boeken april 2021 waar ik naar uitkijk
Nieuwe boeken

Dit zijn de nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in april

Een nieuwe Sarah Crossan, Amanda Gorman in vertaling en fantastische YA-boeken en Nederlandse literatuur – genoeg moois deze maand. Dit zijn de nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in april.

Literatuur & romans #1

nieuwe boeken april 2021 waar ik naar uitkijk

 • Ellen de Bruin won in 2018 met Onder het ijs de Anton Wachterprijs voor het beste literaire debuut. Nu is er een tweede roman: Kraaien in het paradijs. Een roman die volgens mij helemaal mijn ding is en me qua dystopisch gevoel wat deed denken aan Het boek van alle angsten van Emy Koopman. Ik heb nu al zin om in dit boek te duiken (en ongetwijfeld wat te huiveren tussendoor).Een tijd lang kwamen toeristen, die zichzelf liever reizigers noemden, massaal naar het eiland. Ze waren op zoek naar spiritualiteit, bijzondere natuur, lokale sensuele massages en chocopasta. Maar dat is al meer dan vijftien jaar geleden; toen bestond het internet zelfs nog. Toeristen zijn er nu niet meer. Het eiland is zelfs bijna uitgestorven, en ook steeds meer dieren en planten verdwijnen er. Een van de weinige vrouwen die nog over zijn, wordt belaagd door de plaatselijke dorpsgek. Ze wil weg van het eiland, maar kan niet weg. Als er een vreemdeling naar het dorp komt, durft ze een sprankje hoop te ontwikkelen. Hij moet wel heel rijk zijn om nog te kunnen reizen. Maar is hij nog op tijd?

   

 • Van roman met een duister randje naar een roman die je volgens mij prima als een ‘feelgood’ kunt bestempelen. Schimmen van Dolly Alderton klinkt qua titel misschien niet zo feelgood, maar dat is het dus wel. Hoofdpersoon Nina is culinair schrijver en de laatste single in haar vriendengroep. Via een datingapp ontmoet ze Max, die al op de eerste date verklaart dat hij met haar gaat trouwen. Behoorlijk snel-van-stapel-geloop, dacht ik toen ik de omschrijving las, maar ik ben toch ook benieuwd. Naast een dateverhaal zitten er namelijk ook heftigere thema’s in zoals dementie en het veranderen van vriendschappen. Meer over het boek lees je hier.
 • De afwijking van Dries Muus (de broer van, inderdaad, hier bespreken Istvan en ik het boek van Lykele Muus) verscheen ook op mijn radar. Deze coming-of-age-roman wordt verteld vanuit drie perspectieven: een verscheurde jongen, een gebroken moeder en een trainer. Ondanks dat ik niet zoveel heb met voetbal, klinkt de omschrijving te goed om dit boek geen kans te geven.Vlak voordat de veertienjarige Mattias Groen het voetbalveld op stapt bij zijn nieuwe club, maakt hij een afspraak met de goden. In ruil voor een toekomst als profvoetballer mogen ze hem alles aandoen. Het werkt: Matty verovert een basisplaats, blijft scoren en er is zelfs sprake van interesse uit het buitenland. Dan gooit een kleedkamerschandaal zijn leven overhoop. De wereld stort zich op hem, Matty’s moeder en zijn trainer dringen niet meer tot hem door, en zijn gevecht brengt ook hun eigen weggedrukte leed naar boven. Terwijl ze blijven proberen de jongen door de ellende heen te slepen, duwen ze hem met elke poging ongemerkt dichter naar de afgrond. 

Literatuur & romans #2

nieuwe boeken april 2021 waar ik naar uitkijk

 • Nadat ik Duizend Ogen van Samanta Schweblin las (en ik het fantastisch vond), hou ik Meridiaan Uitgevers een beetje in de gaten. Deze maand viel mijn oog op Praat met mij van T.C. Boyle. Als er een boek intrigerend klinkt in dit lijstje, is het deze wel.Sam is een jonge chimpansee. Hij wordt getraind om te communiceren met mensen in het kader van een wetenschappelijk experiment. Een jonge academicus, Guy Schemerhorn, leidt het onderzoek. Na een optreden in een populaire tv-show waarin ook Sam zijn opwachting maakt, wil studente Aimee bij het leven van Sam en Guy betrokken raken. Tot dat moment trok dat van haar als een dwarrelend herfstblaadje aan haar voorbij, doelloos en ongrijpbaar. Het lukt: ze wordt verzorgster van Sam. En de vriendin van Guy.

  Onvermijdelijk beginnen de zaken echter fout te gaan. De fondsen raken op, Sam wordt groot en onhoudbaar sterk en de verhoudingen tussen hem en zijn verzorgers beginnen te schuiven. Hij boekt zeker ook vooruitgang in het communiceren, maar de kwestie over bewustzijn en zelfbewustzijn dringt zich ook aan de lezer steeds dwingender op, tegelijk met de vraag ‘wat maakt ons menselijk?’

   

 • Ook in mijn lijstje: Rigolettohof van Erik Jan Harmens. Vooral het feit dat dit boek gemixt is met het verhaal van een 24-jarige schutter klinkt interessant, vind ik. Ik wil meteen weten wat er door het hoofd van dat personage gaat. Als je dat voor elkaar weet te krijgen met enkel de flaptekst, dan is het een boek dat ik zeker in de gaten moet houden. 

  Voor de verteller van Rigolettohof houden de dingen nooit op, maar blijven duren, in een eindeloze loop. Zo rijgt hij ogenschijnlijk toevallig na elkaar plaatsvindende gebeurtenissen aan elkaar: de vader die zijn gezin verlaat, het wachten van de zoon op zijn terugkomst, de eenzaamheid van de moeder en het begin van een schrijverschap gaan in de mix met de enkele minuten die een 24-jarige schutter nodig had om in het plaatselijke winkelcentrum dood en verderf te zaaien. Het haast bezwerende resultaat draait slechts om één ding: gezien worden. 

 • Qua YA-schrijvers ben ik enorm van fan Sarah Crossan. Ik las alles wat is vertaald van haar – waaronder Een, Nieuwe maan en mijn persoonlijke favoriet Toffee. Tussen ons (Engelse titel: Here Is The Beehive) van Sarah Crossan is geen YA, maar een roman voor volwassenen. Wél is het wederom in vrije vers geschreven, zoals ze eigenlijk altijd doet. Benieuwd hoe dat gaat uitpakken!Ana en Connor hadden al drie jaar lang een affaire. In gestolen uren creëerden ze een wereld waarin alleen zij bestonden. Maar als Connor plotseling overlijdt is Ana opeens op zichzelf teruggeworpen, alleen met hun geheim, vast in haar eigen huwelijk. Hoe rouw je om iemand terwijl niemand dat mag weten? Radeloos in haar verdriet probeert Ana vriendschap te sluiten met degene die ze eerst als haar rivale zag: Connors vrouw Rebecca. Daarmee wordt ze gedwongen om de ongemakkelijke waarheden van haar affaire en de wispelturigheid van de liefde onder ogen te zien.

Non-fictie, verhalen & poëzie

nieuwe boeken april 2021 waar ik naar uitkijk

 • In blokje genaamd ‘non-fictie, verhalen & poëzie’ nogal wat verschillende soorten boeken. Ik begin met non-fictie, met Als je maar gelukkig bent van Jessica Geel en Robbert Blokland. Op 1 april bestond het homohuwelijk in Nederland 20 jaar. In dit boekdat op die dag is verschenen, staan persoonlijke verhalen van mensen uit de LHBTQ-gemeenschap. Over coming out, huwelijk, gayconnection, Grindr en antihomogeweld. Over de LHBTQ-gemeenschap van nu en het verschil met pak ’m beet twintig jaar geleden.
 • Ook non-fictie: De bange mens van Daan Heerma van Voss. Als bang mens die soms paniekaanvallen heeft sprak die titel me natuurlijk meteen aan. Geen zelfhulpboek (thank god), wel een autobiografisch boek over het fenomeen angst en de zoektocht naar verbanden tussen bijvoorbeeld angst en creativiteit. Ongetwijfeld allemaal gegoten in een heerlijk literair jasje zoals Heerma van Voss dat zo goed kan. Kom maar op met dit boek.Wat is angst? Die vraag heeft Daan Heerma van Voss, van jongs af aan geplaagd door angsten, lang beziggehouden. Maar diep graven durfde hij niet. Totdat zijn vriendin hem op een herfstochtend een opdracht gaf – hij moest het fenomeen angst doorgronden, voor het te laat was, voor hemzelf én hun relatie. Dat moment betekende het begin van een lange reis, door tijd en ruimte, langs filosofen, kunstenaars en angstlijders, van Jakarta naar San Francisco en van de Vallée de Misère naar het Engelse platteland. Onderweg kan de auteur ook zijn eigen jeugd, de geschiedenis van zijn familie en de farmaceutische industrie niet ontwijken. Is angst erfelijk bepaald? Wat is het verband tussen angst en agressie, of creativiteit? In Nederland hebben inmiddels meer dan een miljoen mensen een angststoornis. Hoe is het zover gekomen? De bange mens is een boek over iets dat ons allemaal aangaat.

   

 • Het vermelden waard: Leve de boekhandel – lockdownverhalen over het theater van de literatuur. Deze bundel waarin korte verhalen van verschillende auteurs staan, is uitgegeven op initiatief van Boekhandel Broekhuis ter gelegenheid van de geleidelijke heropening van de boekhandels na de lockdown. Als je nog een boek zoekt om te kopen en je boekhandel te steunen, is dit dus een hele goede. Meer info hierover lees je hier.
 • Je hebt vast de ophef meegekregen over de vertaling van het inauguratiegedicht van Amanda Gorman. Deze maand verschijnt de vertaling van The hill we climb dan daadwerkelijk bij Meulenhoff. Niet vertaald door Marieke Lucas Rijneveld, maar door wie dan wel kan ik ook nergens vinden. Hoe dan ook: toch benieuwd naar de Nederlandse versie van het gedicht.
 • Nog meer poëzie. Als je veel op Goodreads zit of in bookstagram duikt is de kans groot dat je Amanda Lovelace tegenkomt. Haar bundels the princess saves herself in this one en the witch doesn’t burn in this one heb ik in ieder geval al vaak langs zien komen. Blijkbaar is de eerstgenoemde al vertaald door BBCN Uitgevers (die ook de bekende bulletjournals uitgeven, trouwens), maar ook de tweede wordt vertaald onder de naam De heks belandt dit keer niet op de brandstapel. Over de titels die letterlijk vertaald worden ben ik nou niet zo laaiend enthousiast, in tegendeel, maar ik ben wel benieuwd waar al die hype rondom Lovelace vandaan komt. En of ze bijvoorbeeld te vergelijken is met Rupi Kaur.

Young adult

nieuwe boeken april 2021 waar ik naar uitkijk

 • Door naar YA. Een boek van eigen bodem dat in april verschijnt is Als de morgen begint van Laura Diane, het vervolg op Als de nacht eindigt. Onwijs veel zin in, want ik vond het debuut van Laura erg goed. Vooral de setting is bizar tof, het verhaal speelt zich namelijk af in de toekomst. Na een zonnevlam mag niemand overdag meer naar buiten. Het eerste deel zat al vol plottwists, dus ik kan niet wachten op deel twee!
 • Bij Querido Glow verschijnen dit voorjaar ook weer een aantal nieuwe LGBTQ+-boeken. Een YA die verschijnt is De Falling In Love Montage van Ciara Smyth. Over twee meisjes die tijdens de zomer verliefd worden op elkaar.De cynische Saoirse (17) gelooft niet meer in de liefde. Ze is vastbesloten om nooit meer aan een serieuze relatie te beginnen. Tot ze op een eindexamenfeestje Ruby ontmoet. Die daagt haar uit tot een experiment: een zomer vol klassieke dates die zo in een romantische comedy zouden passen, en die eindigt zodra vakantie voorbij is – geen verwachtingen van eeuwige liefde, geen gebroken harten, geen gezeur. Klinkt als een perfect plan, maar Ruby en Saoirse vergeten één ding: aan het einde worden de personages in de film altijd écht verliefd.

   

 • Ook Noem geen namen van Astrid Sy mag niet ontbreken in mijn lijstje. ‘Aangrijpende YA-roman over drie moedige jonge vrouwen die met gevaar voor eigen leven Joodse kinderen redden’, staat er op de cover, die ik overigens waanzinnig mooi geïllustreerd vindt door Mark Janssen. Lees hier meer over het verhaal.
 • Dwarsloper van Mijke Pelgrim is een YA-boek gebaseerd op de klimaatprotesten door jongeren. In het boek volgen we een meisje in Brussel die meedoet. Lees hier meer.
 • Als laatste is Noem me Nathan van Catherine Castro een titel om in de gaten te houden, als je het mij vraagt. Naast De Falling In Love Montage verschijnt dit boek ook bij Querido Glow: een verhaal over een meisje dat liever een jongen wil zijn.De puberteit is voor veel jongeren verwarrend, maar voor Nathan is het extra heftig. Hij voelt zich verraden door zijn eigen veranderende lichaam. Die borsten horen niet bij hem! Wanneer Nathan in de spiegel kijkt, ziet hij hoe zijn omgeving hem ziet: als een meisje. Door zijn wanhoop sluit Nathan zich af voor vrienden en familie. Maar wanneer hij zich langzaam maar zeker openstelt, reageert zijn omgeving liefdevol en kan hij beginnen aan de reis naar wie hij werkelijk is.

Extra: 67 Seconden van Jason Reynolds verschijnt deze maand als graphic novel bij Blossom Books. Ook erg benieuwd naar!

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *