nieuwe boeken januari 2021
Nieuwe boeken

Dit zijn de boeken waar ik naar uitkijk in januari

Ik kan beginnen met allerlei clichés zoals ‘het jaar is omgevlogen’, ik kan ook gewoon beginnen met de nieuwe boeken van januari. Want 2020 ligt eindelijk achter ons (toch nog even een cliché, laat me) en ik kijk maar wat graag uit naar het nieuwe jaar. Niet alleen naar de versoepeling van de corona-maatregelen, feestjes en een vaccin, ook naar nieuwe boeken. Uiteraard. Dit zijn de boeken waar ik naar uitkijk in januari.

Feelgood

nieuwe boeken feelgood 2021 januari

 • Ook in 2021 ga ik me niet verontschuldigen dat ik feelgood lees. Want dat kan gewoon, beste mensen, enorm genieten van literaire boeken maar soms ook lekker een YA lezen óf een feelgoodboek. In Lentegroen, het eerste deel van een nieuwe trilogie, van Jackie van Laren heb ik enorm veel zin. Het gaat over een knappe graaf en een stoere boswachtster. Voor wie ook benieuwd is: hier lees je meer.
 • Ik ben niet zo’n fan van Sophie Kinsella, normaalgesproken. In een ver verleden las ik wel eens een Shopaholic-boek, maar verder liet ik haar boeken links liggen. Totdat ik de flaptekst van Liever verliefd las en ik direct dacht: DIT WIL IK NU LEZEN, want 1) datingapps, 2) Italië, 3) Londen en 4) knappe schrijver. Meer heb ik eigenlijk niet nodig. Of, nou ja, vibes zoals Stranddagboek van Emily Henry zou zeer prettig zijn.

  Na een datingappfiasco onderbreekt Ava haar zoektocht naar de ware en reist ze vastberaden om haar boek af te werken naar een Italiaans toevluchtsoord voor schrijvers. Het schrijversoord is de ideale plek om te ontsnappen, ze mag niet eens haar echte naam gebruiken. Als ‘Aria’ ontmoet ze ‘Dutch’, een man die te mooi lijkt om waar te zijn. Ze duiken halsoverkop in een relatie, omringd door het azuurblauwe water van de Mediterrane kust. Maar dan moeten hun echte identiteiten, Ava en Matt, terugkeren naar Londen. Terwijl de fantasie uit elkaar spat, ontdekken ze hoe verschillend hun leven is… 

Literatuur en romans (1)

nieuwe boeken januari 2021

 • Roos Vlogman, die in 2016 de schrijfwedstrijd Write Now! won, debuteert in januari met de roman Raaf. “Raaf is het verhaal over de grenzeloze relatie tussen een zoon en zijn moeder. In compact en humoristisch proza weet Roos Vlogman feilloos de vinger op de zere plek te leggen, waarbij je je steeds afvraagt: kun je werkelijk loskomen van waar je vandaan komt?” Hier lees je meer.
 • Ik ken Anne Broeksma nog niet, maar ik heb enorm zin om meer poëzie te lezen en deze bundel genaamd Vesper sprak me wel aan. “Vesper is een lofzang op het ongetemde, woekerende leven om ons heen, waar wij onszelf niet langer los van kunnen denken.” Meer info hier.
 • Bij Uitgeverij Pluim, die sowieso fantastische boeken uitgeeft, komt Melktanden van Emma Curvers uit. Misschien ken je Curvers net zoals ik o.a. van haar stukken in de Volkskrant. Melktanden is haar nieuwe roman die gaat over concurrentie tussen vrouwen, de liefde en trouw.
 • Dan Ik wacht hier van Else Boer, een debuut waar ik enorm naar uitkijk en dat gaat over een vriendschap tussen twee tienermeisjes.De zeventienjarige Erin verhuist met haar moeder van Rotterdam naar een stacaravan op de Veluwe. Na weer een gestrande relatie snakt haar moeder naar een nieuw begin, terwijl Erin zich lusteloos voelt en het laatste jaar op de zoveelste middelbare school vooral probleemloos wil afmaken. Maar dan ontmoet ze Alice. Alice is mooi, onafhankelijk en ze heeft alles waar Erin van droomt.

  Vanaf het moment dat ze elkaar ontmoeten, zijn Erin en Alice onafscheidelijk. Dankzij Alice wordt alles beter. Niets lijkt een intense vriendschap in de weg te staan. Niets, totdat Erin ontdekt dat Alice wel erg veel contact met een leraar heeft. Waarom liegt Alice daarover? En waarom kruipt zij gaandeweg steeds meer in haar schulp? Waar hun laatste schooljaar begint met de belofte van vrijheid, lijkt een allesverwoestende climax steeds onvermijdelijker.

  Literatuur en romans (2)

  nieuwe boeken januari 2021

 • Dan nog twee vertaalde romans waar ik naar uitkijk. Ten eerste kijk ik uit naar het op en top millennialboek Verwachting van Anna Hope. Ik hoop op een soort Rooney-ish boek, maar wie zal het zeggen. Hier gaat het over:

  Hannah, Cate en Lissa zijn jong, ambitieus en onafscheidelijk. Samen wonen ze in een huis in Oost-Londen. Hun dagen zijn gevuld met kunst en activisme en staan bol van liefde en uitgelatenheid. Ze hebben nog hun hele leven voor zich. Tien jaar later is alles anders dan verwacht. Hannah is tevreden met haar leven en met Nathan, maar heeft een allesverzengende kinderwens. Cate is naar Canterbury verhuisd na de geboorte van haar zoon en voelt dat ze zichzelf steeds meer kwijtraakt. En Lissa staat op het punt om door te breken als actrice, maar privé gaat het slecht. Alle drie worstelen ze met dezelfde vraag: wat is een zinvol leven, en hoe bereik je dat?

 • Rowan van Rowan Reads Books las Zwemmen in het donker van Tomasz Jedrowski al eerder en zette het zelfs in haar favorietenlijstje van 2020. Ik vertrouw die tips van Rowan wel, dus ook deze titel staat op mijn lijstje. Een roman om even in de gaten te houden. “een onvergetelijke roman over jeugd, liefde en verlies – en de offers die we brengen om een zinvol leven te leiden”, wordt er onder andere over dit boek gezegd. Hier lees je meer over het boek van Jedrowski.

  Young adult

  nieuwe boeken januari 2021

 • De prijs voor mooiste boekcover van de maand gaat wat mij betreft naar De erfenis van Jennifer Lynn Barnes. Door de cover dacht ik alleen wel dat het een enorm fantasyverhaal zou zijn vol draken, maar dat klopt niet. De erfenis is meer contemporary en bevat zelfs een kleine dosis De Royals van Erin Watt. Ik ben benieuwd! Hier lees je meer over het boek.
 • Mary John van Ana Pessoa is een YA waar je me bij wijze van spreken wakker voor zou kunnen maken omdat het alles bevat wat ik fijn vind in een YA: een flinke lading nostalgie, brieven en de liefde. Hier gaat het boek van deze Portugese schrijfster over:In een lange brief aan haar vroegere buurjongen Júlio beschrijft de 16-jarige Maria hun gezamenlijke kindertijd op het kleine pleintje, en de komst van de knappe Liliana die hen uit elkaar drijft. Zelfs als Maria verhuist naar een andere stad, blijft Júlio haar gedachten beheersen. In de brief haalt Maria herinneringen op aan hun vriendschap en biecht ze haar gevoelens voor hem op. Maar al schrijvend beseft ze dat ze pas écht kan leven als ze zich definitief losmaakt van haar eerste grote, maar onmogelijke liefde.

  Naar welke boeken kijk jij uit in januari?

  PS: Op wonderbaarlijke wijze vergat ik in mijn lijstje de nieuwe dichtbundel In mijn mand van Lieke Marsman. Daar kijk ik natúúrlijk ook naar uit.

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *